Har du alltid varit en sommarcampare men blivit nyfiken på att bredda säsongerna? Eller är du sugen på att skaffa husvagn för att ha tillgång till en egen bostad under skidsäsongen? Undrar du vad man behöver tänka på inför vintercampingen? Här delar Bergholms tekniska chef, vår egen husvagns- och husbilsdoktor, Björn med sig av sina bästa vintertips!

Husvagn och husbil används olika under vintersäsong

Med husvagn är det vanligaste att säsongscampa, till exempel i fjällen. Många drar upp husvagnen innan snön kommer och låter den stå till våren. Med husbil däremot reser man oftare i kortare perioder, kanske under sportlovet eller över jul och nyår. Därför är det viktigt att ha bra vinterdäck på husbilen, och snökedjor är ett bra tips för snöiga backar. Till skillnad från husbilen som man reser hem med måste husvagnen vinteravställas varje gång den lämnas. Alla kranar, ledningar och tankar måste tömmas. Även toaletten måste vara tom då inget vatten får finnas kvar i systemet. Finns vatten kvar kan du komma tillbaka till en isklump – eller ännu värre, att något fryst sönder.

Lär känna ditt fordon

Det är viktigt att man känner sitt fordon och har bra koll på hur det fungerar redan innan resan. Det finns en risk med att köpa en husvagn och åka direkt till fjällen, då där finns begränsade möjligheter att justera eller åtgärda eventuella fel. På en camping i fjällen är det ofta svårare att få tag på reservdelar, verkstad eller återförsäljare som kan hjälpa till. 

När är ett fordon lämpligt för vintercamping?

Utifrån värmekomfort kan man vintercampa i de flesta husvagnar, skillnaden är att det går åt mer gasol eller el för att hålla uppe temperaturen i fordon med sämre isolering. Många vagnar har avloppet draget på utsidan medan de som är anpassade för vintercamping har ledningarna på insidan. Det innebär att systemet inte fryser så länge vagnen är varm. I en vagn som inte är vinterrustad kan det mycket väl vara varmt och skönt, men det kanske inte går att duscha eller laga mat eftersom du inte kan använda vattensystemet som kan ha frusit. Om du campar i minusgrader bör du undvika att ha vatten i systemet på en husvagn med ledningarna dragna på utsidan.

Samma sak gäller för husbilar – det som riskerar att ställa till det under bistra vintrar är vatten och avlopp. Vissa husbilar är försedda med dubbelgolv, i vilket man bygger in färsk- och spillvattentankar samt avlopp. Bilar med dubbelgolv har därför betydligt bättre förutsättningar för att vatten och avlopp inte ska frysa eftersom utrymmet mellan golven också är uppvärmt. Då man vanligtvis befinner sig i husbilen regelbundet under hela resan hinner den heller inte bli ordentligt kall, däremot har husbilar en hyttdel som inte är isolerad, vilket kan göra att kylan smyger sig in. För att minska kallraset täcker många för vindrutan och sidorutorna med isolertäcken som kan fås formsydda efter respektive bil.

Varm husvagn hemifrån – och starta värmen i tid

Det finns hjälpmedel för att styra värmen och reglera temperaturen i husvagnen på distans, ofta via en app. På så sätt kan du ha en vagn som är varm redan när du kommer fram. Det optimala är att slå på värmen så att vagnen varit varm ett dygn innan ankomst. Då har all kondens hunnit torka upp och alla ytor, textilier och sängkläder hunnit bli varma. Det tar tid för ventilationen att komma igång och även om själva luften hunnit bli varm kan kyla dröja sig kvar i skåp och andra ytor. Det i sin tur kan göra att luften upplevs som dålig till en början. Har vagnen däremot hunnit torka ut ordentligt är luften ofta bättre. Dessa hjälpmedel gör det också möjligt att hålla koll på vagnen när du är ifrån den, till exempel visar appen om en säkring i elstolpen går eller om någon rycker ur en kabel så att husvagnen blir strömlös. Då kan man ringa campingen som kan kolla vad som hänt.

Tänk på skyffeln, nyckeln och grannen

Under en säsong i fjällen hinner det förmodligen snöa flera gånger om. När du kommer tillbaka efter en tid måste du vara beredd på att behöva skotta dig fram till husvagnen. Även under en vecka i husbil kan det komma snö och då kommer skyffeln väl till hands. Även en kvast är bra att ha med för att borsta av taket och undvika att ventilationsutsläppet täpps till. Det kan nämligen leda till att ventilationen slås ut, att det blir sämre luft och att kondens uppstår. 

Som säsongscampare kan det hända att husvagnsnyckeln glöms kvar hemma, något som såklart är tråkigt att upptäcka efter en lång resa. Fundera därför på om det finns någon typ av backup-förvaring eller granne som kan ha en extranyckel. Att hjälpas åt grannar emellan är såklart bra överlag. På så sätt kan man också hålla lite koll på varandras fordon, skotta snö från tak och förtält och liknande. 

Har du fler frågor om ditt fordon eller vintercamping kan du vända dig till din återförsäljare, en lista över Bergholms återförsäljare hittar du här. 

Känner du dig färdigcampad för i år och istället behöver tips inför vinterförvaringen delar Björn med sig av sådana tips här!

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill