De senaste åren har fått allt fler att tänka annorlunda kring såväl semestervanor som fritid, avstånd, att arbeta på distans och hur man gör det mesta av sin tid och att umgås med sina nära. Detta har i sin tur gjort att allt fler insett att husvagn och husbil är mer än fordon, de är hjälpmedel för att uppfylla drömmar.
Men om man aldrig tidigare ägt ett fritidsfordon kan finansieringen och de reella kostnaderna vara svåra att greppa. Därför vill vi göra det enkelt att förstå hur det fungerar och vad man behöver tänka på. I den här texten besvarar vi vanliga frågor som dyker upp när det gäller finansiering av husvagn och husbil.
Kan man köpa husvagn eller husbil utan kontantinsats?
Nej – det är lagstadgat att ett husvagns- och husbilsköp via en återförsäljare måste ha en kontantinsats på 20 procent. Finansbolaget belånar max 80 procent av värdet på avbetalning.
Kontantinsatsens storlek beror alltså på husvagnens prisklass, så för en vagn som kostar 300 000 kronor krävs en insats på 60 000 kr. Det behöver inte alltid vara en kontantsumma, utan kan också utgöras av ett nuvarande fordon i inbyte. Då kan fordonets värde utgöra delar av eller hela insatsen.
Därför ska du köpa via återförsäljare
När ditt köp sker via en återförsäljare löser säljaren allt det praktiska, och kan göra affären direkt. Tillvägagångssättet är smidigt och i regel får du svar om lånet beviljas inom minuter, efter att återförsäljaren lagt in dina uppgifter. Återförsäljaren tar också ansvar för hela processen – vilket är det största argumentet för att låna via sin husvagnsleverantör. Du slipper boka tid hos banken, eller blanda in huset. Därtill är återförsäljaren proffs på dessa finansieringslösningar, kan svara på dina frågor och har finansieringsbolaget i ryggen.