De senaste åren har fått allt fler att tänka annorlunda kring såväl semestervanor som fritid, avstånd, att arbeta på distans och hur man gör det mesta av sin tid och att umgås med sina nära. Detta har i sin tur gjort att allt fler insett att husvagn och husbil är mer än fordon, de är hjälpmedel för att uppfylla drömmar.

Men om man aldrig tidigare ägt ett fritidsfordon kan finansieringen och de reella kostnaderna vara svåra att greppa. Därför vill vi göra det enkelt att förstå hur det fungerar och vad man behöver tänka på. I den här texten besvarar vi vanliga frågor som dyker upp när det gäller finansiering av husvagn och husbil.

Kan man köpa husvagn eller husbil utan kontantinsats?

Nej – det är lagstadgat att ett husvagns- och husbilsköp via en återförsäljare måste ha en kontantinsats på 20 procent. Finansbolaget belånar max 80 procent av värdet på avbetalning.
Kontantinsatsens storlek beror alltså på husvagnens prisklass, så för en vagn som kostar 300 000 kronor krävs en insats på 60 000 kr. Det behöver inte alltid vara en kontantsumma, utan kan också utgöras av ett nuvarande fordon i inbyte. Då kan fordonets värde utgöra delar av eller hela insatsen.

Därför ska du köpa via återförsäljare

När ditt köp sker via en återförsäljare löser säljaren allt det praktiska, och kan göra affären direkt. Tillvägagångssättet är smidigt och i regel får du svar om lånet beviljas inom minuter, efter att återförsäljaren lagt in dina uppgifter. Återförsäljaren tar också ansvar för hela processen – vilket är det största argumentet för att låna via sin husvagnsleverantör. Du slipper boka tid hos banken, eller blanda in huset. Därtill är återförsäljaren proffs på dessa finansieringslösningar, kan svara på dina frågor och har finansieringsbolaget i ryggen.

Vad krävs för att jag ska kunna få hjälp med finansieringen av min husvagn eller husbil?

Innan finansiering godkänns görs en prövning för att bedöma återbetalningsförmågan. Ett viktigt uppdrag hos finansbolagen är att erbjuda rätt upplägg till rätt person. Saker som spelar in är:

  • Den sökandes ekonomiska situation.
  • Den sökandes levnadssituation.
  • Huruvida det är ett nytt eller begagnat fordon.

För att lånet ska beviljas behöver bedömningen vara att det finns en rimlig chans att betala tillbaka krediten under den tid som avtalet tecknas för. Att avtalstiden ofta är lång, gör att argumentet att ”jag säljer bara om jag inte har råd längre” inte fungerar; till exempel kan marknaden förändras på ett sätt som skapar nya förutsättningar.

Är det bara inkomsten som ligger till grund för om jag ska få hjälp med finansieringen av min husvagn eller husbil?

I vissa fall arbetar finansbolagen med så kallade KALP-kalkyler. KALP är en kalkyl som många långivare använder som en beräkning på om du har rätt ekonomi för lånet eller inte. Förkortningen KALP står för kvar-att-leva-på. Det är en beräkning där man tar med faktorer som inkomst, fasta utgifter som hyra och försäkringar och även har amorteringen i åtanke. Tanken med en KALP-kalkyl är att räkna ut hur mycket du har kvar efter att alla fasta utgifter är betalda. Detta visar då ganska tydligt om du har rätt kreditvärdighet och möjlighet att betala av ett lån enligt avbetalningsplanen.

Hur lång är avbetalningstiden?

Hos de finansbolag vi samarbetar med är det vanligaste avbetalning på 10 till 15 år när man vill låna till husvagn eller husbil, men även 20 år kan förekomma.

Så, vad kostar det egentligen?

För att reda ut detta kan man börja med att räkna på vad det faktiskt blir för löpande kostnad. Detta kan återförsäljaren så klart hjälpa till med, för just det fordon du är intresserad av. I vårt prisexempel med husvagnen för 300 000 kronor får du en månadskostnad som ligger runt 2 500 kronor – eller ca 85 kronor om dagen. Därefter är det enklare att konkretisera och bedöma om den summan kan hittas någon annanstans i budgeten. Genom att inte boka den dyra semesterresan, byta utelunch mot matlådor eller skippa to go-kaffet på väg till jobbet kanske pengarna kan frigöras.

Vad händer om räntan förändras?

För fordon i den här prisklassen är den vanligaste avbetalningstiden 120 eller 180 månader, det vill säga 10 eller 15 år. Husvagnen i vårt räkneexempel kostar ju 300 000 kr, varav 60 000 kronor är kontantinsats, vilket ger ett lånebelopp på 240 000 kronor. Nedan finns en stege som redogör för hur månadsavgiften påverkas i olika räntelägen om avbetalningstiden är 120 månader.

  • Med 5 % ränta kostar fordonet ca 2546 kr per månad.
  • 6 % ränta ger en månadskostnad på 2664 kr.
  • 7 % ränta ger en månadskostnad på 2787 kr.
  • 8 % ränta ger en månadskostnad på 2912 kr.

Skillnaden från 5 till 8 procent i detta exempel är alltså 366 kronor per månad.

Har du fler frågor som rör finansiering eller kostnader för fritidsfordon är du varmt välkommen att kontakta någon av våra återförsäljare. Du hittar dem på bergholm.com.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill