Nordiska mästerskapen i STIHL Timbersports avgörs på Kungstorget i centrala Göteborg helgen den 24–26 augusti. Landslagen från Sverige, Norge och Danmark kommer att finnas på plats.

Men vad är Timbersports för sport egentligen?
Samtliga grenar man tävlar i handlar om att hugga, såga eller klyva itu ett träd på kortast möjliga tid.

Intresset för sporten inom atletisk trädfällning, som kräver en enorm styrka, teknik och mod, har börjat ta fart i många länder. Från extremsportens begynnelse – med några enstaka utövare i ursprungsländerna USA, Kanada och Nya Zeeland – till idag, då Timbersports blivit en internationell tävlingsserie med flertalet utövare världen över, är utvecklingen otrolig.

I år är det svenska landslaget favorittippade inför NM, efter en imponerade insats i VM i tyska Stuttgart under fjolåret. Även det norska landslaget har höga ambitioner och vill ta hem NM-titeln i årets mästerskap. Framförallt för att Norge är värdnationen för VM i Lillehammer senare i år. Det kan alltså komma att bli en riktig rysare mellan ”storebror” och ”lillebror” i finalen, om inte danskarna överraskar.

Lag i rookieklassen, upp till 25 år, finns också på plats och tävlar i ett speciellt mästerskap. Favoriten i det svenska rookielaget är Ferry Svan, son till skid- och tv-profilen Gunde Svan.

 

Det svenska laget tävlar under VM i Stihl Timbersports i Porsche-Arena i Stuttgart, November 2016.

Det svenska laget tävlar under VM i Stihl Timbersports i Porsche-Arena i Stuttgart, November 2016.

 

De sex grenarna som utgör NM i Timbersports:

Underhand Chop: Simulerar uppdelningen av ett redan fällt träd. Den tävlande står på en 32 cm tjock stock som ska bearbetas med en yxa från båda sidorna tills den klyvs.
Världsrekordet: 12,39 sek. Svenska rekordet: 21,33 sek.

Stock Saw: En motorsåg används för att två träskivor ska sågas med ett skär nedåt och ett uppåt inom ett förmarkerat område på 10 cm. Om skivorna inte är hela eller markeringslinjen överträds diskas atleten.
Världsrekordet: 9,95 sek. Svenska rekordet: 10,77 sek.

Standing Block Chop: Simulerar fällningen av ett träd med yxa. Den upprättstående stocken med en diameter på 30 cm ska fällas med slag från båda sidor.
Världsrekordet: 12,33 sek. Svenska rekordet: 22,57 sek.

Single Buck: Genomförs med en två meter lång handsåg. En träskiva sågas av från en vågrätt placerad stock på 46 cm i diameter. För att sågen inte ska fastna minskas friktionen med hjälp av en olja som sprejas på under tävlingsmomentet.
Världsrekordet: 9,40 sek. Svenska rekordet: 13,04 sek.

Hot Saw: Är det andra momentet där motorsåg används. En stock med en diameter på 46 cm ska sågas upp så snabbt som möjligt i tre träskivor inom en markering på 15 cm. Motorsågen får ha max 80 hk, väger ca 27 kg och har en kedjehastighet på 250 km/h.
Världsrekordet: 5,20 sek. Svenska rekordet: 6,47 sek.

Springboard: Är kanske den mest spektakulära grenen. Genom att ge plats för två stegbrädor ska atleten på den översta brädan och ca två meter över marken hugga av ett träblock med 27 cm i diameter. Springboard kallas också kungagrenen eftersom det inte bara handlar om teknik och kraft utan också om balans och mod.

 

Skrivet av Vakna där du vill