Från den 1 februari 2025 sker en viktig förändring i beskattningen av husbilar. Regeringen har beslutat att husbilar inte längre ska omfattas av malus, det system som gett extra skatt för husbilsägare under de första tre åren för nya fordon. Det här är glädjande nyheter eftersom den nuvarande skatten ofta känts orimlig och lett till oproportionerligt höga skatter för husbilar.

Bonus malus infördes 1 juli 2018 och har sedan dess inneburit en förhöjd skatt för bland annat nya husbilar. Syftet med systemet var att öka andelen fordon med låga utsläpp. Detta gjordes genom en bonus till fordon med låga CO2-utsläpp, samtidigt som nya fordon med höga utsläpp fick en malus (extra skatt) under de första tre åren. Beräkningsmodellen har kritiserats i husbilskretsar, eftersom just husbilar fått oproportionellt hög skatt i förhållande till den utsträckning de används i. Utbudet av fordon som skulle falla under bonus har också varit för litet, vilket gjort att förslaget inte haft någon styrande effekt. Bonus-delen avskaffades under 2022 och sedan dess har endast malus funnits kvar, men nu försvinner alltså även detta för husbilar.

Vad innebär förändringen för dig som husbilsägare? Jo, det blir billigare att äga en ny husbil. De höga skatterna som många drabbats av kommer att försvinna, vilket gör det enklare att investera i och äga en husbil.

– Preliminära beräkningar vi har gjort pekar mot att för den genomsnittlige husbilsägaren blir det ca 5000 – 6000 kronor lägre skatt. De samhällsekonomiska effekterna är svåra att beräkna men det är självklart så att detta kommer gynna hela branschen såväl som campingplatser, besöksnäring och glesbygdsturism, säger Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund i ett pressmeddelande.

Samtidigt förändras reglerna kring hur du kan ställa av din husbil för att slippa skatt. Fram till att förändringen träder i kraft kan husbilar avställas i fyra dagar för att undgå skatt, en möjlighet som tillkom 2021 som reaktion på den extra beskattningen. Nu återgår man till den tidigare regeln, där husbilen måste vara avställd i minst 15 dagar för att samma förmån ska gälla. Det betyder att lite mer planering krävs för de kortare pauserna i husbilslivet.

Målet är att förenkla systemet och göra det mer rättvist, vilket kan bidra till ökad rörlighet och frihet på vägarna. För dig som husbilsägare innebär avskaffandet av Bonus Malus för husbilar minskade utgifter och förenklad hantering av ditt fordon – nyheter som välkomnas av många i husbilsgemenskapen!


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill