Vanlife i Italien låter inte så pjåkigt, eller hur? För några veckor sedan reste Gabriel Jonsson – kanske mer känd som ”Ett Gott Land” – och hans sambo Olivia med en Weinsberg från Rent and Travel för att uppleva Sicilien. Det var första gången någon av dem tog sig an en semester i plåtis – men förmodligen inte den sista. 

– Det var så mycket enklare än att flyga och bo på hotell. Man är fri att utforska och stanna var som helst, och det är det som gör husbilssemestrandet så speciellt, säger Gabriel.

Efter att ha bilat runt Sicilien förra året, fick Gabriel och Olivia mersmak för Italien – och en vilja väcktes om att upptäcka mer. 

– När vi hyrde bil på Sicilien insåg vi att en husbil vore det perfekta sättet att utforska mer av landet och få se så mycket som möjligt på begränsad tid, berättar Gabriel. 

Sagt och gjort! I en Weinsberg CaraBus 600 MQ gick resan genom Alperna i Österrike, till Gardasjön och vidare mot vackra vingårdar i regionerna Bologna och Florens. På dessa pittoreska gårdar fick Gabriel och Olivia verkligen uppleva den italienska landsbygden.  

– Vi båda uppskattade verkligen möjligheten att stanna på vingårdarna och njuta av den lokala maten och goda drycker. Det var nog höjdpunkten med hela resan, konstaterar Gabriel. 

Att resa utomlands med fritidsfordon kan kännas främmande – men enligt Gabriel var det smidigare än att köra i Sverige.  

– Vi använde appen Park4night för att hitta bra ställplatser och parkeringar längs vägen. Det gick väldigt bra att köra också, särskilt i Italien där det dessutom finns gott om tömningsstationer och andra faciliteter längs motorvägarna, berättar han. 


Första gången i en plåtis  

Att Rent and Travel möjliggör för många nybörjare att testa på husbilslivet är inget nytt, och Italien-resan blev premiären även för Gabriel och Olivia. Paret reste med en kompakt plåtis från Weinsberg i tio dagar – vilken de var väldigt nöjda med. 
– Det var supersmidigt att köra runt med vår plåtis eftersom den var lite mindre i storlek. Det kändes tryggt, särskilt i Italien där vägarna inte alltid är de bästa. Den var enkelt för oss att navigera på de trånga vägarna och parkera där vi kände för det, berättar Gabriel.  

En funktion som verkligen imponerade på honom var plåtisens kylskåp.  
– Det var förvånansvärt stort! Vi kunde både ha med oss råvaror hemifrån – och fylla på under resans gång. För mig som älskar att laga mat var det toppen! 

Att laga mat i husbil – enkla rätter med lokala råvaror 

Ingen Italien-resa utan god mat! Med två kokplattor lagade Gabriel och Olivia enkla men goda rätter, och det blev mycket pasta och risotto.  
– Mitt tips är att hålla det enkelt och använda lokala råvaror. Råvarorna i södra Europa – särskilt Italien – är så bra att man inte behöver göra mycket med dem för att få till en fantastisk måltid, säger Gabriel. 

Att hyra husbil är något som Gabriel varmt rekommenderar till andra. 

– Rent and Travel är en otroligt smidig tjänst, man ser allt tydligt från början – vad som ingår och vilka tillägg som finns. Sedan behöver man ju inte känna sig låst vid att äga en husbil. I stället kan man hyra en modell som passar just den resa man ska göra, säger Gabriel. 

Resan till Sicilien har gett mersmak och både Gabriel och Olivia är övertygade om att de vill åka på husbilsresa snart igen. 

– Det är så mycket enklare än att flyga och bo på hotell. Du behöver inte begränsa dig till en liten väska – du har allt med dig i bilen. Dessutom är man fri att utforska och stanna var som helst, och det är det som gör husbilssemestern så speciell, konstaterar Gabriel och avslutar: 

– Vi ser redan fram emot att åka igen, och gärna på en lite längre resa för att hinna utforska ännu mer. 

Gabriels tre tips för matlagning i husbil: 

  1. Planera enklare måltider  

Håll måltiderna enkla när du lagar i husbilen, exempelvis genom att använda färre ingredienser. Less is more i många fall! 

  1. Kombinera grill och spis 

Många husbilar har mindre spisar och begränsat utrymme. Om det är tillåtet, använd en portabel grill utomhus för att grilla kött, fisk eller grönsaker medan du kokar tillbehör på spisen. 

  1. Använd lokala ingredienser 

Passa på att handla lokala råvaror under resan! Färska råvaror från platsen du besöker ger dig chansen att uppleva nya, spännande smaker. 

Kolla in Gabriels och Olivias vlogg från resan:


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill