En av årets höjdpunkter närmar sig med stormsteg – snart är det äntligen dags för Elmia Husvagn Husbil! Mässan för alla oss som älskar det mobila livet, friheten och givetvis fritidsfordon. Den 7 september öppnas dörrarna och den fem dagar långa folkfesten inleds. Utöver att spana in nyheter och träffa likasinnade som delar intresset för fritidsfordon, finns det en mängd av aktiviteter både inne på Elmia och i närområdet, som du inte får missa. 

Elmia Husvagn Husbil. Foto: Elmia.

Vad händer på Elmia? 

  • Om du får ett sug efter en bra film och behöver en paus från småprat och folkmassor för en stund kan du besöka Elmia Bio i Elmias Kongresshus. Under mässan kommer ett flertal filmer att visas, allt från Jönssonligan till PAW Patrol. Bioprogram och mer information hittar du här.
  • Börjar barnen bli rastlösa, eller är inte lika imponerade av fordonsnyheterna som du? I Hall F finns en alldeles egen mässhall för de små med en uppsjö av aktiviteter och underhållning. Allt från hoppborg och lekhörna till pyssel och en ”Play Zone Arcade” med airhockey, TV-spel och mycket mer. 
  • På plats kommer det även hållas en rad inspirerande föreläsningar. FREEDOMtravel delar med sig av resmål och upplevelser i såväl Sverige som runt om i Europa. Bloggarna och husbilsägarna Håkan Söderman och Carina Ekroos, som driver bloggen ”Husbilsresor & Äventyr”, inspirerar och berätta om sina spännande resor. Och slutligen hålls föreläsningar av Husbilsskolan som kommer att lära dig allt och lite till om husbilar. Ta tillfället i akt att lära dig något nytt! Mer information hittar du här.
  • Självklart bjuds det även på uppträdanden. Under helgen besöker två härliga dansband Elmia. På fredagen gästar Titanix, och på lördagen uppträder Streaplers. Ta med dig ett glatt humör, dina bästa dansskor och ta del av ljuva toner och dansvänlig musik. Mer information om danskvällarna hittar du här.
  • Sist, men absolut inte minst – Oktoberfest! Mellan klockan 19.00-23.00 torsdag till lördag arrangeras en Oktoberfest i tysk anda med mat, dryck och musik. Givetvis kommer vi från Bergholm, som huvudpartner till mässan, att vara på plats. Läs mer på Elmias hemsida
Bild från Elmia 2019

Restauranger att besöka när hungern kickar in

Inne på mässområdet finns ett brett utbud av restauranger och barer. Husmanskost, hamburgare, sallader och korv – you name it. Det finns helt enkelt något för alla smaker! Men om du är nyfiken på att utforska andra restauranger i Jönköpingsområdet bjuder vi på ett gäng smarriga restaurangtips nedan. 

  • Pescadores. Om fisk och skaldjur är din melodi bör du definitivt överväga ett besök här. En familjeägd restaurang där fiske varit en tradition i generationer. Ostron, räkor, skagentoast och panerad abborre är bara ett axplock av vad som erbjuds. Ta del av hela menyn och läs mer om restaurangen här
  • Vox. I centrala Jönköping med utsikt över Vättern ligger Vox Hotel och Vox Restaurang. Med en meny som uppdateras efter årstid, serveras ett brett utbud av rätter gjorda på svenska råvaror. Här serveras både frukost, lunch och middag. Klicka här för att komma till Vox hemsida. 
  • Izakaya Moshi. Sugen på det japanska köket? Spana in Izakaya Moshi! Här serveras smårätter, kalla som varma, med japanska influenser. För de som lider av beslutsångest när det kommer till val av maträtt finns en färdigkomponerad sharingmeny bestående av 7 eller 10 rätter. Läs mer om Izakaya Moshi här!
  • Bada Bing Burger är, precis som det låter, en hamburgerrestaurang. Vad sägs om dagsfärska bröd, hemmagjorda dressingar och krispiga sötpotatispommes? Mums! Bada Bing Burger öppnade sin första restaurang 2013 men har nu utökat till tre restauranger i Jönköping. Hemsidan hittar du här!
  • Pizzeria Alcamo. Att Jönköping har Sveriges bästa kebabsås kan väl ingen gått miste om? Vad som gör den så speciell och vad som är hemligheten bakom den omtalade kebabsåsen kan vi inte svara på. Men den är sannerligen något lite extra! Pizzeria Alcamo blev utsedd till Sveriges bästa kebab av Aftonbladets Youtube-satsning ”Uppdrag Mat” som programleds av folkkära Mauri Hermundsson. Om du blir sugen på kebab under ditt besök i Jönköping känns Alcamo verkligen som ett säkert kort. Kom till hemsidan genom att klicka här!
Vox Restaurang. Foto: Vox Hotel.

Sevärdheter i närheten

Om du planerar att stanna i Jönköping lite längre, eller kommer redan i början av veckan, är en tur till Gränna och Visingsö ett måste. Polkagrisarnas mecka, Gränna, ligger cirka 30 minuters bilresa från Jönköping. I Gränna kan du strosa runt på charmiga kullerstensgator kantade av polkagrisfabriker och butiker fyllda med karameller, polkagrisstrutar och klubbor. Se tillverkningsprocessen på nära håll och ta tillfället i akt att smaka på de färskaste polkagrisarna du någonsin ätit. Från Gränna går det även att ta båten över till Visingsö där du kan njuta av vacker natur, museum och rundturer med häst och vagn. 

Grännas välkända polkagristillverkning. Foto: Malena Bathurst

I Jönköping ligger ett av världens tre tändsticksmuseer beläget på Tändsticksgränd, ett stenkast från Vättern, i ett vackert trähus från år 1848. På Tändsticksmuseet (https://matchmuseum.jonkoping.se) finner du bevarade maskiner och berättelser från de som arbetade på fabriken, och får ta del av hur vardagen kunde se ut för de anställda och deras familjer. En trevlig aktivitet oavsett ålder. 

Om du är i behov av lite frisk luft, djur och natur kan du ta en sväng till det vackra naturreservatet Dumme Mosse, beläget sju kilometer väster om Jönköping. Naturreservatet är ett av länets största och mest varierade myrområden och brukar ibland omnämnas som södra Sveriges sista vildmark. Längs vandringslederna finns även grillplatser och möjlighet att slå sig ned en stund för den som behöver en paus, eller vill avnjuta en kopp kaffe i den vackra omgivningen. 

Oss på Bergholm hittar du i D-hallen på Elmia Husvagn Husbil. I vår monter hittar du ett brett utbud av husvagnar och husbilar från Knaus, Weinsberg, Tabbert, T@b, Morelo, CI och RollerTeam. Vi kan även avslöja att vi kommer gästas av ett gäng välbekanta ansikten. Hoppas vi ses! 


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill