Att campa behöver inte vara förenat med sommar och varma temperaturer ute. Det finns en tjusning i att bege sig ut även på vintern. Någon som vet är Lars Stenström från Piteå, pensionerad elektriker som åker ut med frugan och deras Knaus Plåtis, en Box Life 630, så fort tillfälle ges.
– Min fru jobbar 80 procent, så hon är ledig varannan torsdag och fredag, så då brukar vi åka iväg på onsdagskvällarna, säger Lars.

Och att de vigt livet åt campingen råder det ingen tvekan om – det tidigare huset de bodde i har ersatts med en lägenhet i stan, för att frigöra så mycket tid som möjligt åt livet på vägarna.
– Vi åker iväg så ofta vi bara kan. Och nu när vi numera bor i lägenhet är det bara sätta nyckeln i låset och fara, det finns inget som bromsar längre, berättar Lars.

Lars vintercampare1 20171027_130708

Destinationen varierar men på vintern blir det alltid inom Sverige.
– Vi har precis bokat en plats på Jokkmokks marknad i början på februari. Det är en jättepopulär marknad som lockar folk från hela Sverige, berättar Lars, som ofta reser i sällskap med tre-fyra andra husbilspar från området.

Vad är tjusningen med att vintercampa?
– Det är frihetskänslan, precis som på sommaren. Båda årstiderna har ju sin charm och det funkar att campa lika bra på vintern som på sommaren, så länge det är normalt vinterväder, säger Lars och berättar att han förutom husbilen också har en husvagn ståendes i fjällen.
– Vi varvar husbilen och husvagnen kan man säga. När vi visats på fjället blir det mycket skoteråkning och är vi ute i husbilen vistas vi mycket i den.

Har du några tips till de som är sugna på att testa på att vintercampa?
– Se till att du har rätt husbil och att den har värme som är tillräcklig för vintertemperaturer, det är inte alla som har det, säger Lars Stenström.

Skrivet av Vakna där du vill