Familjen Wall bor i Boden och skaffade sin första husvagn, en Knaus Südwind Scandinavian Selection 590 UK, för två år sedan. Till vardags driver Niklas, pappa i familjen, en skidbutik. Och det var just intresset för skidåkning som var drivande inför köpet av husvagn. Familjens husvagn står nämligen uppställd vid en skidanläggning större delen av året, från augusti till maj. Anslutet till husvagnen finns ett spiketält som ger extra yta för både umgänge och förvaring av bland annat skidor, fuktiga kläder och annan utrusning.
– Husvagnen är som en fjällstuga för oss och vi spenderar mycket tid här, både under helger och lov. Det är också här vi firar jul, berättar Niklas.

Bland fördelarna nämner han smidigheten i att slippa åka fram och tillbaka och att det med två barn på fem och tio år är skönt att kunna gå tillbaka hem till husvagnen och ta en kopp varm choklad mellan åken i skidbacken.

 

image3

För att vagnen ska vara varm och redo när familjen kommer fram har de skaffat call start. På så sätt kan de slå på värmen hemifrån, en lösning Niklas upplever blir allt vanligare.
– Det är en väldigt smidig lösning som gynnar både miljön och plånboken. Nu är värmen bara igång när den behövs, berättar han.

Antalet ekipage på skidanläggningen uppgår till nästan 200 och det finns en uppskattad gemenskap bland de som står säsong.
– Alla umgås med varandra och många har barn i samma ålder så de leker hela tiden. I de pulkabackar och skidbackar som finns är det full aktivitet, säger Niklas.

Så, vad är då det bästa med husvagnen?
– Att kunna vakna upp där man vill. Det är faktiskt så! När vi vaknar upp på morgonen är vi redan framme, mitt i skidbacken. Dessutom är vagnen alltid grundförberedd, det är bara att åka.

Har du något tips till den som är sugen på att testa vintercamping?
– Något vi lärde oss den hårda vägen var att det tar lång tid att starta en kolgrill för att laga mat och att det tar lite tid att få husvagnen varm i en massa minusgrader. Efter det skaffade vi gasolgrill och fjärrstyrning för värmen. Mycket lär man sig längs vägen!

Skrivet av Vakna där du vill