Vi har fått äran att besöka vår leverantör Inacas fabrik i Barcelona för att se hur det går till när ett förtält tillverkas. Efter 40 år i branschen har Inaca en stor förståelse för betydelsen av att ha ett bra förtält på campingsemestern. Vi fick följa processen hela vägen från att tältduken klipptes från rullarna till att tältet var klart att förpackas i sin kartong.

Ett av de bord där tygerna rullas ut för att klippas i rätt mått.

Ett av de bord där tygerna rullas ut för att klippas i rätt mått.

 

Varje dag tillverkas mellan 25 och 40 tält av de 62 personer som arbetar i fabriken. Tillverkningskedjan består av flera steg och ju längre erfarenhet de som arbetar har, desto längre upp i kedjan kommer de. Som ny i fabriken arbetar man med ennålssömnad, vilket är det mest grundläggande steget för att komma igång med en industriell symaskin. Allt eftersom de anställda samlar mer erfarenhet kan de ta sig an mer avancerade uppgifter, vilket i slutet av kedjan innebär att sy blixtlås och montera ihop de olika delarna. Den svåraste uppgiften, som kräver mest erfarenhet, är att montera ihop taket och väggarna.

 

Bergholm_Inaca2

En av salarna i fabriken.

 

Vi förstod snabbt att stor vikt läggs vid att kvalitetssäkra tillverkningen för att säkerställa att tälten som lämnar fabriken håller hög standard. Varje tält som tillverkas monteras upp och synas i sömmarna – bokstavligt talat. Alla sömmar och blixtlås kontrolleras, och om ett fel upptäcks åtgärdas det direkt i fabriken.

 

Bergholm_Inaca3

 

Varje tält har ett unikt serienummer och all information sparas i en databas. Det innebär att det går att söka upp varje produkt om något skulle behöva repareras eller bytas ut. Kanske behöver tältet en ny sidovägg, och då går det enkelt att hitta både mått och årsmodell för att kunna tillverka den del som behövs.

 

Bergholm_Inaca4

Klicka här för mer information om olika förtält från Inaca.

Skrivet av Vakna där du vill