Drömmen om en surfbuss blev till verklighet med husbil. Idag reser hela familjen Bergergård ofta och gärna länge för att upptäcka nya platser och träffa nya människor.
– Det är mer än en semestergrej, för oss är det ett sätt att göra det mesta av vardagen, säger Fredrik.

Fredrik och hans fru Lina har båda ett stort intresse för friluftsliv och springer, cyklar, paddlar, åker skidor och surfar. Det, och att familjen med barnen Molly, Ella och Lowe numera består av fem personer, gör att det kan bli en del packning och utrustning som ska med, framförallt på längre resor.
– Vår syn på semester är en aktiv resa med närhet till naturen och de typer av aktiviteter vi ägnar oss åt, samtidigt som vi vill kunna besöka storstäder. Med tre små barn kan det ibland vara en svår kombination att uppnå, men med husbilen funkar det jättebra, säger Lina.

Husbil

Familjens Knaus Sky Traveller 650 DG

Det var under en längre resa hösten 2016 som drömmen om en husbil blev konkret. Då hade familjen två barn och bilade till och runt i Spanien under två och en halv månad för att bland annat kitesurfa.
– Ofta slog det oss hur underbart det hade varit att kunna stanna kvar på till exempel en strand och njuta av solnedgången utan att behöva packa in barnen i bilen, åka tillbaka till där vi bodde och sedan börja om igen nästa dag för en ny utflykt, berättar Fredrik.
Med husbilen kan familjen vara flexibel och få med sig allt som behövs. Fredrik och Linas motto är att inte göra avkall på sina egna intressen utan istället göra barnen delaktiga i dem, vilket husbilen möjliggör. Nu kan de ta en kvällslöprunda i bergen, en kajaktur när barnen somnat, eller surfa en stund på morgonen medan barnen leker på stranden.

Äldsta dottern Molly på rullskidor

Äldsta dottern Molly på rullskidor

 

Många barnfamiljer väljer husvagn, men för familjen Bergergård var det inte ett alternativ. De var ute efter ett fordon och enkelheten i att ha allt på ett ställe.
– Vi vill inte vara beroende av att behöva åka tillbaka till den plats där vi ställt en husvagn, säger Fredrik och Lina fyller i:
– Vi får också bättre utrymme under tiden vi åker och om det behövs kan jag sitta bak med barnen på ett helt annat sätt än när vi åker vanlig bil. Det största problemet var dock att hitta rätt barnstolar och ta reda på hur de skulle placeras, men när vi väl löste det så har det fungerat jättebra.

Barn i bil

 

Med husbilen kan de köra, stanna och inte ens behöva lämna fordonet för att ha tillgång till allt de behöver. Det är bara att resa sig från förarplatsen och börja förbereda maten. Tidigare resor har familjen upplevt att det kan vara svårt att hitta bra och hälsosam mat för hela familjen. Med husbilen öppnas möjligheten upp att ha med bra råvaror och på så sätt alltid kunna laga sin egen mat, något som är väldigt viktigt för både Fredrik och Lina.

Att kunna laga bra mat på resan är viktigt för familjen.

Att kunna laga bra mat på resan är viktigt för familjen.

 

Även om det finns många fördelar med husbil är det inte bara enkelt att resa med barn, men det finns många tips och lösningar för att underlätta. När det kommer till packningen krävs det lite tålamod och planering och det är viktigt att vara medveten om att det blir en hel del tid på vägarna, något som familjen brukar lösa genom att vara beredda på att göra många stopp.
– Restid hade det blivit oavsett hur vi hade förflyttat oss. Skillnaden är att i husbilen styr vi själva över den och kan stanna när barnens tålamod tar slut, påpekar Lina.
Det har också gjort att barnen är mer involverade och dessutom kan påverka semestervalen. Det blir till exempel många stopp på olika lekplatser då äldsta dottern Molly har utvecklat ett öga för att spana in lekplatser från husbilen. Familjen brukar också leka lekar för att sysselsätta sig på resan.
– Det är viktigt att barnen tycker det är kul och det gör de! De tycker att det är ett äventyr att resa på det här sättet och upptäcka nya saker, berättar Fredrik.

En riktig Vakna där du vill-utsikt från husbilsfönstret

En riktig Vakna där du vill-utsikt från husbilsfönstret

 

Familjens resplan brukar vara önskvärd meninte definitiv. Och det behöver den heller inte vara eftersom boendet hela tiden är med. Det är enkelt att vara flexibel och spontan och vädret är också med och styr färdvägen. Eftersom familjen helst fricampar och sällan bokar boende i förväg är det enkelt att ändra planen om väderutsikterna ser dåliga ut på den tänkta rutten.

 

Familjen skaffade sin husbil, en Knaus Sky Traveller 650 DG, så sent som hösten 2017 men den känns redan som ett andra hem och resandet är inte begränsat till sommarsemestern. En viktig aspekt inför husbilsbilsköpet var nämligen möjligheten att skapa en mer spännande och varierad vardag.
– När helgen kommer vill vi inte bara boka in en middag och så är det det enda vi gör den helgen. Vi vill ha mer! Nu tar vi husbilen och åker iväg och upplever naturen eller besöker vänner, det mesta är redan packat och klart så det är bara att åka, säger Lina.
När familjen tidigare gjort liknande resor med bil har det krävts en hel del research och planering för att hitta rätt typ av boende på rätt plats. Nu är det mycket enklare att resa i vardagen.
– Vi vill inte vara fast i något ekorrhjul utan upptäcka nya saker hela tiden. Och det kan vi nu, avslutar Lina.


Den här texten skrevs ursprungligen för vårt magasin Vakna där du vill. Sedan dess har familjen Bergergård hunnit vara ute på en långresa i Europa. Den resan kan du läsa mer om i deras blogg Bergergård Adventure eller se bilder från på familjens Instagramkonto. Håll också ögonen öppna efter ett nytt resereportage i höst!

Skrivet av Vakna där du vill