Skåne har mycket att erbjuda när det kommer till natur och historia. Här finns så mycket som tre nationalparker – en av dem är Stenshuvud nationalpark i Simrishamn kommun. Här finns en vacker sandstrand, avenbokskog och goda möjligheter till vandring.

Nationalparken är vacker året om men mest välbesökt under sommaren. Då blommar torrängarna och i stora delar av parken går kor på bete. Samtidigt samlas människor i alla åldrar för att sola och bada vid den långa stranden som med sin växtlighet och ljusa sand ger en känsla av att vara utomlands. I parkens södra del finns den ovanliga naturtypen sandhed där backsippa och stor sandlilja växer. Det finns guidade turer med olika teman för den som vill veta mer om växtlighet, kulturhistoria, ekologi eller parken i allmänhet. Turerna utgår från Naturum, som finns vid nationalparkens huvudentré.

MOBIL-utsikten2

Utsikten från en av Stenshuvuds toppar.

Parkens namn kommer från Berget Stenshuvud som är 97 meter högt och ligger mitt i parken. Här finns flera vandringsleder med olika svårighetsgrad. Den röda vandringsleden går genom avenbokskogen upp till bergets topp där det finns tre utsiktsplatser med fantastiska vyer i olika riktning. Rakt genom parken löper också en etapp av Skåneleden som är markerad med orange band.

Ytterligare ett tips är att passa på att besöka Knäbäckshusen som ligger alldeles i närheten av nationalparken. Den idylliska lilla byn består av nitton kors- virkeshus inramade av rosor och vackra staket.

MOBIL-Knäbäckshusen2

Idylliska knäbäckshusen

 

Skrivet av Vakna där du vill