Ett annorlunda men helt naturligt semesterfirande hittat du på Skeppsmyra Naturistcamping i Roslagen. I de vackra omgivningarna råder lugn och harmoni. Här kan camparna vara sig själva, in på bara skinnet.
– Det är så skönt att vakna på morgonen och kliva rakt ur i naturen utan att behöva ta på sig några kläder. Otroligt avslappnande.

Rose-Marie och hennes man upptäckte Skeppsmyra Naturistcamping, på Björkö i Roslagen, första gången 2008 efter att de blivit av med ett semesterboende på Åland. Paret lockades av den stora bastun och det natursköna nakenbadet. Då var det tält som gällde, men redan hösten därpå köpte de en husvagn och har sedan dess firat många helger och semesterveckor på Skeppsmyra.
– Vi hade alltid gillat att basta och vi nakenbadade ofta – men att vara naturist är något helt annat.

Det allra bästa är den avslappnade stämningen som alla som kommer hit känner av direkt, säger Rose Marie.
Kravlös semester utan några regler

Campingen drivs ideellt utan något vinstintresse och medlemmarna i föreningen och de återkommande säsongsgästerna hjälps åt att röja och fixa inför varje ny säsong. De ställer även upp som campingvärdar under högsommaren. Det finns en fin sammanhållning på Skeppsmyra och många gäster har blivit vänner för livet. De bastar, badar, grillar och umgås med varandra – och allt som oftast nakna.
– Nakenhet är något helt avdramatiserat här. Vi brukar se varandra i ögonen när vi pratar och då spelar det ingen roll om du är kort, tjock, smal eller lång. När vi är nakna försvinner också många av våra statussymboler. Det blir en avslappnad och öppen stämning, säger Rose Marie.

Hon förklarar samtidigt att det inte finns något naken-tvång på Skeppsmyra. Själv har hon kläder på sig om det är kallt eller mycket mygg ute. Nya campinggäster kan vara lite obekväma i början och behåller gärna kläderna på, men efter någon timma brukar de känna sig annorlunda och lite uttittade av övriga nakna gäster och då ryker textilierna.
– Vi har egentligen inga regler, jag vet att det finns andra naturistcampingar där det till exempel finns krav på att gästerna måste vara naken vid vissa gemensamma platser eller att de måste ha kläder på sig vid middagen, men så är det inte här. Det enda vi egentligen är noga med är att alla har varsin handduk med sig att sitta på, säger Rose Marie.

Alla är välkomna i naturistparadiset

De flesta som besöker Skeppsmyra Naturistcamping kommer hit för att varva ner och slappna av. Den typiska gästen är runt fyrtio år eller äldre, arbetar hårt och lever ett ganska hektiskt liv till vardags. Här får de möjlighet att rekreera sig i ett naturskönt område. Många utländska campare har på senare år dykt upp. Holländare, tyskar och till och med några ryssar har stannat ett par nätter för att njuta av den svenska sommaren, naturen och campingens vidsträckta ytorna på hela åtta hektar. Det enda som saknas är egentligen en yngre publik.

Vi skulle vilja se lite fler yngre gäster och gärna barnfamiljer.
– Här finns en otroligt vacker natur med både skog och berg. Vi har tillgång till bastu, badplats, brygga och klippbad. Och för dem som tar med sig hunden finns även speciella hundbad. Vi har något för de flesta, säger Rose Marie.

Fördomar och ärliga missförstånd

Det är svårt att lista några nackdelar med livet på campingen men Rose Marie förklarar att det är tråkigt att media ofta bidrar till att delge en felaktig bild av hur livet på en naturistcamping verkligen ter sig:
– Media försöker med jämna mellanrum måla upp en bild av naturistcampingar som sexparadis för swingersutövare. Det stämmer verkligen inte alls, det är en orättvis och tråkig bild. De försöker göra nakenheten skamlig och ful. Vad våra campinggäster gör inne i sina egna husvagnar lägger vi oss inte i, men annars är detta en camping som vilken som helst, förtydligar hon.

Andra missförstånd som ibland uppstår på campingen är av en mildare och oskyldig art som alla brukar skratta gott åt:
– Det händer ibland att bilister läst lite slarvigt på skyltarna och tror att de kört till en naturcamping. De kan bli lite generade när vi kommer för att möta och välkomna dem, skrattar Rose Marie.

 

En ackrediterad Naturistcamping eller ett naturistcentrum har en nära och bra relation till Sveriges Naturistförbund, ofta vid någon av de 19 Naturistföreningar som idag finns i Sverige. Ackrediterade Naturistcentra är platser där man eftersträvar att leva upp till naturismens ideal och dit man tryggt och utan problem skall kunna åka tillsammans med sina sin partner, familj, vänner och släkt.


Foto: Anna Tärnhuvud

Skrivet av Vakna där du vill