Mitt på Österlen, eller ”Sveriges Toscana” om du vill, i en lantlig och inbjudande miljö ligger det senaste svenska tillskottet på restaurangernas stjärnhimmel; Daniel Berlin.

25 kilometer nordost om Ystad, i det lilla lantliga samhället Tranås, har Daniel Berlin etablerat en stjärnkrog som lockar matintresserade gäster från hela världen. Krogens läge mitt på Österlen med närhet till såväl skog, sjö, jordbruk och hav är ett paradis för den naturliga gastronomin. Dessutom är växtsäsongen på Österlen generellt sätt längre än på
västkusten, vilket innebär att det även sent på hösten finns tillgång till fantastiska råvaror.

Maten på Daniel Berlin kan beskrivas som en hyllning till de lokala producenterna i området. Alltifrån fiskare, jägare, jordbrukare och mejeribönder vars småskaliga och högkvalitativa produktion möter Daniel Berlins matkonst i vackra anrättningar som aldrig kompromissar med råvarans unika karaktär. Och det är inte alltid ett klassiskt protein som kött eller fisk som står i centrum. Daniel Berlin kan lika gärna bygga en rätt kring en primör eller ört, allt efter vad tillgång och säsong bjuder på.

SKÅNE-TRANÅS 2013-05-06 Daniel Berlin Krog in Skåne-Tranås, Sweden. Photo: David Magnusson

Daniel Berlin kallar sig ”destinationsrestaurang”. Till skillnad från stadsrestauranger där man kan slinka in är krogen resmålet i sig, och man bör planera sitt besök åtminstone ett par månader i förväg för att säkra sin bokning.

Daniel Berlin har rönt stora framgångar sedan krogen öppnade år 2009. Förutom lysande recensioner, bland annat 25 av 25 poäng i DI Weekend, har krogen blivit rankad som Sveriges näst bästa restaurang i White Guide. I år fick Daniel Berlin dock den största utmärkelsen hittills; en stjärna i den prestigefyllda Guide Michelin.


Foto: David Magnusson

Skrivet av Vakna där du vill