Emma och Joacim testade på husbilslivet för första gången under en bröllopshelg, och premiären blev med en husbil från Rent and Travel. Bröllopet som de skulle besöka hade ont om boendemöjligheter, och lösningen blev en långhelg i husbil. Läs mer om deras upplevelse av Rent and Travel, deras syn på husbilslivet efter resan och vart de planerar att åka nästa gång. 

Att hyra en husbil för första gången kan vara spännande och fyllt av förväntan. Emma och Joacim skulle besöka ett bröllop på annan ort med få boendemöjligheter. De ville ha högre komfort än vad ett tält kunde erbjuda, och valde att hyra en Weinsberg CaraSuite 650 MF från Rent and Travel. Och ja – husbil visade sig vara den bästa boendelösningen. 

– Strax efter att vi kommit fram öppnade sig himlen och då var vi glada att vi inte behövde sätta upp ett tält det första vi gjorde. Att det regnade var snarare mysigt, bara vara i husbilen och lyssna på när det smattrade mot taket och rutorna, berättar Emma.

Under bröllopshelgen bodde de i husbilen tillsammans med två vänner, och enligt Emma uppskattade alla fyra den flexibilitet och frihet som husbilen medförde:

– Våra två vänner tog egen bil eftersom de skulle vidare efter bröllopet, medan vi hade ytterligare en natt kvar innan vi skulle lämna tillbaka husbilen. Vi parkerade på en jättevacker plats precis bredvid en grusväg, med utsikt över en sjö åt ena hållet och skog och fält åt andra hållet. 

Enligt de båda var det även mindre detaljer som satte guldkant på helgen, som att kunna ligga kvar i sängen medan kaffet förbereddes på gasolspisen nedanför. Eller att de vridbara stolarna i förarhytten var en praktisk yta att placera sina väskor på när de vreds mot varandra. 

– Vi testade både den fällbara sängen under bröllopet och den fasta efter att våra vänner hade åkt vidare. Båda sängarna var bekväma och det var väldigt smidigt att kunna fälla upp den ena – inklusive täcken – under dagen för att få en rymlig yta att umgås på. I soffgruppen, som kompletterades med stolarna i förarhytten, fanns plats att sitta ner och umgås eller äta, säger Emma. 

För förstagångscampare är det inte ovanligt att det väcks många frågor kring användning av gasolen, men Emma berättar att dessa frågetecken snabbt rätades ut när de väl kom i väg: 

– Trots att vi åt många av våra måltider där bröllopet hölls hann vi med att laga en svamppasta i husbilen, och det var något visst med det.

Även om de hade tillgång till dusch i husbilen, behövde den inte användas eftersom gänget stod nära en sjö och bara reste under några få dagar. Vattentanken räckte väl för deras behov, och att ha en toalett ombord var smidigt även om de hade tillgång till servicehus i närheten.

Under sin sista natt stod de på en campingplats nära upphämtningsstationen, vilket gjorde det möjligt för dem att tömma tankarna innan de lämnade tillbaka husbilen och ge dem en lugn morgon. De hade även tillgång till el på campingplatsen för att ladda upp sina datorer och njuta av en god kopp kaffe från kaffebryggaren som de hade tagit med. 

För både Emma och Joacim var detta deras första resa med en husbil, även om Emma har spenderat några nätter i husvagn tidigare. De båda hade erfarenhet av camping sedan tidigare, men deras upplevelse var att husbil var något helt annat.

– På ett sätt är ju husbilen nästan som ett servicehus. Toalett, vatten, diskho och kylskåp finns. Man behöver inte heller några kylklampar, som i sin tur måste bytas hela tiden för att hålla maten fräsch.

– Jag minns en sommar när jag och en kompis tältade i Skåne och regnet vräkte ner. Med regnkläder och stövlar skyndande vi mot toaletterna och på vägen sneglade vi in i husvagnar och husbilar där det var varmt och torrt, med tv:n på och ljuset tänt. Själva fick vi återvända till tältet och sova med en uppochnervänd picknickfilt över oss, eftersom det regnade in i sömmarna, skrattar Emma.  

Men blir det någon till husbilsresa i framtiden? För Joacim lockar en resa till Nordnorge för att uppleva naturen och vandra. Emma är särskilt sugen på att utforska fler platser, långa som korta resor, och drömmer om att äga en egen husbil en dag – eller kanske en plåtis: 

– Jag gillar enkelheten i att campa, det begränsade utrymmet och att man får göra det man kan med det man har. Det blir spartanskt på ett härligt sätt, även om husbilen absolut ger mycket mer komfort än tält, som jag är van vid sedan tidigare. Det blir nästa nivå!


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill