Det skulle bli tio år. Men nu är han tillbaka.
Fast Lasse Holm har bestämt sig – i år blir sista Diggilooturnén.

Året var 2003 och Lasse Holm satt tillsammans och spånade med sina vänner Torgny Söderberg och Patrik Krall. Idén med en schlagerturné föddes och nu – 13 år senare – är Diggilooturnén ett av Sveriges populäraste åter kommande sommarevenemang. Och ansiktet utåt har sedan starten varit Lasse Holm själv.
– Det är märkligt men mitt liv har alltid varit indelat i tioårsintervaller. Jag bodde i studion och skrev låtar i tio år, gjorde tv i tio år. Så när vi startade Diggiloo sa jag att jag är med i tio år, sen kliver jag av och jobbar backstage istället, säger Lasse.

Sagt och gjort. 2012 tackade Lasse för sig på Diggilooscenen och har sedan dess arbetat som producent. Fram till nu. I år gör han nämligen comeback. Men det blir den absolut sista turnén, bedyrar han.
– Egentligen skulle det varit över för mig 2012 men tack vare bra övertalningsförmåga från bland andra Patrik Krall gick jag med på att göra ett år till, men detta blir verkligen den sista.

Kommer du bjuda på något speciellt?

– Ja, jag kommer att ha min roll som lagkapten och toastmaster, som tidigare. Men det kommer också att bli en del roliga saker tillsammans med bandet. Bland annat kommer vi att göra en ”Lasses resa” där mina största hits kommer vara inblandade plus de andra artisterna.

Är det dags för pension sen då?

– Haha, nej, nej, jag är alldeles för rastlös för det. Jag mår dåligt om jag inte gör något hela tiden. Jag är en sån som kommer dö med stövlarna på så att säga. Samtidigt så vet jag ju att jag inte är någon ungdom längre, utan fyller 73 bast i år. Men jag säger som Lill-Babs, jag är inte gammal, jag har bara levt jävligt länge!

Och på tal om ålder så är det just det som gör Diggilooturnén så bra, påpekar Lasse. Eller snarare avsaknaden av just åldrar.

– Titta på oss artister. Jag är 72, Jessica Andersson är 42, Oscar Zia är 19 och DiLeva är 52. Ändå är vi jämngamla när vi står på scenen och sjunger och dansar. I år blir det den 14:e turnén och vi har lyckats locka drygt 50-60 av Sveriges mest folkkära artister att vara med genom åren. Jag tycker det är en prestation att hålla det vid liv och att vi alltid strävar efter att förändra och förnya oss. Jag är helt övertygad om att vi kommer vara med om ett 20-årsjubileum, säger Lasse.

Om det blir utan honom får vi se. För att Lasse har svårt att släppa sitt Diggiloo märks tydligt. Och kanske är det inte bara det musikaliska som gör det så härligt att vara med – utan också levenet. De senaste åren har nämligen Lasse bott i husbil under turnén.
– Det har varit helt fantastiskt och var ett måste för mig i år också. Det ger en sån enormt stor frihet. Jag kan ta med mig min fru, åka till golfbanan en tidig morgon eller ta med mig barnbarnen. Jag bor ju Spanien också och funderar på att framöver kanske skaffa mig en husbil som jag kan utforska landet ytterligare med, säger Lasse Holm.

Skrivet av Vakna där du vill