Var väger man sin husbil? Och vad ska man tänka på när man köper en husvagn?
Frågorna kan vara många, både inför och efter köpet av husbil eller husvagn. Som tur är finns det experter att fråga.

På Bergholm i Kristinehamn kan man allt om husvagnar och husbilar. Men en som kan extra mycket är företagets tekniskt ansvariga – Björn Söderberg. Eller husbilsdoktorn, som vi valt att kalla honom.

Vad är den vanligaste frågan du får?
– Det är utan tvekan om det går att öka lastförmågan i husbilen.

Går det då?
– Ja, många gånger går det att höja. Det beror på hur gammal husbilen är. Är husbilen lite äldre så kan det vara svårare men nyare bilar har oftast alternativa totalvikter och därmed olika möjligheter att välja lastförmåga.

Vad är det vanligaste problemet folk har när de kommer till er, eller någon av era återförsäljare i landet?
– Inför säsongen brukar det vara mycket sönderfrusna kranar, att man inte sett till att tappa färskvattensystemet på vatten inför vintern och så har det frusit sönder. Under sommaren är det oftast påkörningsskador. Då försöker vi lappa ihop den så gott det går, så får man göra en permanent reparation efter säsongen.

Brukar det vara stressiga dagar för serviceverkstaden på sommaren?
– Ja, det brukar vara många husbils- och husvagnsanvändare som kommer hit eller till våra återförsäljare och behöver hjälp.

Om jag är sugen på att köpa ett fritidsfordon, vad bör jag tänka på då?
– Först och främst bör du fundera på vad du ska använda den till. Och om det är en husbil, och inte en husvagn, som passar bäst. Ska du bara använda den på sommaren eller året om?
– Skillnaden mellan husbil och husvagn är ju uppenbar men det finns en del andra skillnader också. En husbil behöver mer underhåll och tillsyn, även när den inte används. Ett problem som ofta uppstår för ovana husbilsägare är att man inte tänker på att ladda batteriet under perioder när man inte använder bilen, så när det är dags att använda den kan batteriet vara urladdat.

Vad finns det för saker som är viktiga att tänka på under vintern?
– Att hålla sin husbil eller husvagn ren. Det är också en stor fördel om man kan förvara den under tak, inte minst för att undvika urblekning och för tidigt åldrande av plastmaterial. Man kan man också tänka på att flytta den något en gång i månaden, för att undvika deformation av däcken som kan ge upphov till obalans när man börjar använda husbilen igen.

 

Har du frågor om din husbil eller husvagn?
Besök vår hemsida för att kontakta din närmaste återförsäljare.

 

Skrivet av Vakna där du vill