Nya resvanor och ”hemester” blev ett ofta förekommande uttryck för många under förra sommaren. För vissa något helt nytt, för andra ett semesterval sedan länge. Max Wimnell, 33, var en av de som under förra sommaren testade på att semestra med husbil för första gången – en positiv upplevelse han tar med sig till sommarplanerna för 2021.

Som förstagångscampare kan det finnas en mängd frågetecken och funderingar om att resa med husbil eller husvagn. Allt från att hitta trevliga ställplatser till hur husbilen fungerar och vad man ska packa med sig i bagaget. När pandemin slog till under 2020 var det många som fick ställa in och ställa om sina semesterplaner, och semestrande i Sverige blev vad många beslutade sig för. En av de som bestämde sig för att testa husbilslivet var Max Wimnell, som tillsammans med familj och vänner bestämde sig för att hyra husbilar under semestern.
– Ingen av oss hade varit ute på en campingsemester tidigare, så vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Det är ju alltid lite nervöst när man testar på något helt nytt, men resan överträffade verkligen på alla sätt och vis, berättar Max.

Max, familjen och vännerna bestämde sig för att styra hjulen mot Vänern och Torsö utanför Mariestad. Resesällskapet ville åka till en plats relativt nära och lättillgängligt och hade tittat ut en ställplats som verkade bra för barnfamiljer. En plats där de kunde kombinera husbilslivet med sina andra intressen.
– Vi tycker om att vara aktiva, så som att springa, cykla, bada och vara utomhus i stort. Så när vi började undersöka att hyra varsin husbil kände vi rätt snabbt att detta kan ju bli väldigt bra, säger Max. Vi ville ställa oss på en plats där det fanns mycket att göra i närområdet och där man kan uppleva olika aktiviteter på en begränsad yta. Sen fick det gärna vara lite lagom med folk, i och med pandemin, fortsätter Max.

Cykel vid Vänerutsikt. Foto: Henrik Lindholm via lakevanern.se

Gällande val av fordon att hyra var det enligt Max från början självklart att det skulle bli just husbil, då det kändes lättast att köra och bekvämt att bo i. I övrigt var inte specifika krav eller önskemål särskilt viktigt, så länge den rymde sovplatser för alla fem familjemedlemmar och erbjöd ordentliga sittplatser under körning. Vad som gjorde upplevelsen så pass lyckad var den perfekta blandningen mellan äventyr och avkoppling, enligt Max. Det fanns något väldigt härligt i kombinationen av att bo i naturen men ändå kunna laga god mat och ha det bekvämt.
– Vi upplevde en väldigt bra balans och det bästa är nog att det är väldigt anpassningsbart. Man kan göra så många saker. Att ha med sig cyklar på resan breddar verkligen möjligheterna, säger Max. Med husbil kan man välja aktivitet beroende på dagsform och väder, vilket är väldigt bra när man semestrar med barn. Ena dagen kan man cykla till stranden, för att nästa dag ta en sväng i skogen eller besöka en bondgård.

Just att försöka hitta ett område med möjligheter till olika dagsutflykter är ett bra nybörjartips, tycker Max. Att planera i liten skala, ta det lugnt och inte vara för ambitiös i sina färdplaner kan också vara bra att ha i åtanke inför sin första campingsemester. Att Sverige erbjuder många fina ställplatser, som ett alternativ till campingar, är också något Max slår ett slag för.
– Att fricampa kan eventuellt kännas lite otillgängligt och svårare att genomföra, men det finns verkligen fantastiska ställplatser där det känns som att man har parkerat mitt ute i naturen, och där folk är jättehjälpsamma.

Nu när sommaren 2021 närmar sig med stormsteg planerar Max och familjen att ännu en sommar med husbil, och att framtiden även efter denna sommar kommer bjuda på fler campingsemestrar är Max säker på.
– I sommar bär det av mer uppåt i landet, till Dalslands fina natur och vackra landskap. Det blir lite längre att köra än senast, och det blir ett bra tillfälle att utforska nya platser i Sverige. Det finns mycket pärlor runt om i vårt land, och inte bara Österlen, Öland eller Gotland. När det blir möjligt att resa utomlands igen är jag nyfiken på att semestra med husbil i Norge och andra delar av Norden. Nu har vi testat på det och det är verkligen ett fullgott alternativ inför framtida semesterplaner, avslutar Max.


Är du nyfiken på att hyra husbil? Spana in Rent and Travel!


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill