Här hittar du tips på saker att göra och evenemang att besöka runt om i Sverige under sommarmånaderna. Dessutom delar några av våra återförsäljare runt om i landet med sig av sina bästa restips. Kanske hittar du en ny sommarfavorit? Dela gärna med dig av dina bästa restips i kommentarerna och hashtagga gärna dina Instagram-bilder från semestern med #vaknadärduvill

 

NORRBOTTEN

4–6 juli 2018
LULEÅ
Luleå Hamnfestival. Musik, dans, mat och aktiviteter under fyra sommardagar i centrala Luleå. Fri entré. Mer info: luleahamnfestival.se

Här finns också Husvagnscenter i Luleå som vill tipsa om ÅrreNjarkka fjällby. En pärla i Sveriges norra inland som kan beskrivas med orden vilt, vackert och vilsamt. Både stillhet och äventyr med andra ord. Under sommaren finns chans till midnattssol, fjällvandring och fiske.

 

VÄSTERBOTTEN

24 augusti
UMEÅ
För 30:e gången åker Antikrundan på turné och fredagen den 24 augusti kommer turen till Umeå. På plats finns Sveriges främsta antikexperter för att värdera besökarnas föremål.

Under sommaren händer det mycket i Umeå, hälsar BW Fritid som har sin verksamhet här. Ett exempel är Visfestival Holmön som genomförs under sista helgen i juli. Till och från ön kommer du med färja. Möjlighet finns att köpa mat på plats men att ta med egen picknickkorg är också populärt.

 

VÄSTERNORRLAND

1–7 juli
SUNDSVALL
Sundsvall Pride, en vecka med föreläsningar, artister, samtal och mycket annat! Och störst av allt – lördagens viktiga Prideparad.

 

JÄMTLAND

4–8 juli
ÅRE
Åre Bike Festival, norra Europas största cykelfestival med event, cykling och aktiviteter under fyra dagar.

Här kan du också besöka Fritidsprodukter i Brunflo som vill tipsa om Forsalagunen. Bada i den djupa lagunens klara vatten, i vattenfallet eller laxtrappan. Som ett väldigt vackert äventyrsbad utomhus. Här finns också vandringsleder.

 

MEDELPAD

25 juni-20 augusti
SUNDSVALL

Filijokus i Trolska Skogen. Fotograf: Per Trané

Filijokus i Trolska Skogen. Fotograf: Per Trané

I Trolska Skogen kan hela familjen gå på skogsäventyr med troll, älvor och tomtar. Här finns en 1,5 km lång interaktiv promenad där man själv sätter takten och besökare får en spännande uppgift att lösa. Årets äventyr är ”Fjärilar i magen”.

 

GÄSTRIKLAND

15–16 juni
SANDVIKEN,
Sandvikendagarna sätter Sandviken på kartan när centrum fylls med det bästa av mat, marknad, loppis, aktiviteter och mycket mer för hela familjen!

Husvagnscenter i Valbo tipsar om Furuvik som är en destination för barnfamiljer och par. Här finns både åkattraktioner i Tivolit, poolområde för barnen att bada i varma sommardagar och möjlighet att utforska Äventyrsön. Det finns flera restauranger och under sommaren hålls också flera konserter i parken.

 

DALARNA

15–21 juli
MALUNG

Foto: dansbandsveckan.se

Foto: Svenska Dansbandsveckan

Svenska Dansbandsveckan i Malung. En vecka fylld av dans och musik. För biljett och mer information: dansbandsveckan.se

I Smedjebacken finns LW Husvagnar som tipsar om Pokerrun som äger rum lördagen den 18 augusti. Då samlas mycket folk som kollar på alla fina båtar som tävlar. Även veteranfordon finns att beskåda.

 

UPPLAND

Hela sommaren
UPPSALA
Linnéträdgården hittar man mitt i centrala Uppsala. Här finns vad på den tiden var Carl von Linnés professorsbostad. Och under hela sommaren med start i maj kan man besöka utställningar, café och butik. En mysig oas mitt i stan!

 

VÄSTMANLAND

11–12 augusti
VÄSTERÅS

geranium-2422730_1920
Sveriges största pelargonutställning äger rum under två dagar i Missionshuset på Vallby Friluftsmuseum. Här kan man även köpa blommor och sticklingar och besöka museets olika historiska miljöer.

 

SÖDERMANLAND

20-21 juli
MARIEFRED
Under två dagar samlas ett stort antal food trucks för att göra upp om titlar som bland annat Bästa vegetariskt och Bästa kött. Det finns ingen entrékostnad utan det enda besökare betalar för är den mat de beställer.

 

NÄRKE

Hela sommaren
ÖREBRO
Hallagårdens djurpark håller öppet under sommarhalvåret och här kan man få träffa allt ifrån alpackor till kaniner, fika på café och gå på spinnkurs eller utställningar. För mer information: hallagarden.nu

I Örebro hittar du också Interboat som vill tipsa om Bergslagsleden med dess vandringsleder, naturupplevelser och utsiktsplatser. I området finns även möjlighet att cykla, paddla och bada.

 

VÄRMLAND

7-21 juli
KARLSTAD
I år är det sjunde gången Värmlandsteatern sätter upp en sommarföreställning på Mariebergsskogens friluftsscen. Årets teater Aladdin håller anden handlar det om en för många bekant karaktär men i ett helt nyskrivet manus. I Mariebergsskogen finns också möjlighet att klappa djur, äta glass och bada.

I Kristinehamn huserar Husbilslandet som tipsar om Lekaresällskapets sommarteater Bröderna Lejonhjärta med Sara Sommerfeldt som gästskådespelare. Teatern har premiär 1 juli och spelas utomhus och föreställningen pågår i ungefär två timmar.

 

ÖSTERGÖTLAND

10 maj-12 augusti
LINKÖPING
Legoutställningen The Art of the Brick pågår under sommaren i Saab Arena. Konstnären Nathan Sawaya har använt 80 miljoner legobitar för att bygga 80 fullstora skulpturer och modeller. I slutet av utställningen finns också möjlighet att utforska sina egna legobyggarkunskaper.

I Norrköping hittar du Dags husvagnscenter som tipsar om ett besök på Marmorbruksmuseet strax utanför Norrköping. Det ligger otroligt fint vid Bråviken och i närheten av Kolmårdens djurpark. I området har marmor brutits sedan 1600-talet och i verkstaden visas hur marmorn bearbetades. Museet har även en utställning med marmorprodukter.

BOHUSLÄN

14 juli
HUNNEBOSTRAND
En lördag i mitten av juli infaller Sotekanalens dag 2018. I Hunnebostrands hamnområde samlas familjer och vänner bland restaurangtält, knallar och underhållning. Firandet pågår hela dagen.

 

VÄSTERGÖTLAND

14–21 juni
GÖTEBORG
Volvo Ocean Race 2018, målgången beräknas runt 14-15 juni i Göteborg och här kan man förvänta sig en stor seglingsfest med fri entré så att alla kan vara med och heja på!

9–11 augusti
GÖTEBORG
Way Out West, en musikfestival mitt i hjärtat av Göteborg. Tre dagar med stora artister, mat och dans. En folkfest!

I Fritsla ligger Codat Husbilar som tipsar om Tygriket med fabriksförsäljning runt om i Marks Kommun. Bland annat kan du besöka Kasthalls Fabriksbutik med produkter i världsklass till bra priser eller titta på bland exempelvis handdukar från Pelle vävare vid Svenssons fabriksförsäljning i Kinna.

 

HALLAND

18–21 juli
FALKENBERG
Kräftfestivalen i Glommen pågår i fyra dagar. Här kan den som vill springa ett lopp, dansa på dansbana, gå på marknad och skumdisco. Och mycket mer!

 

GOTLAND

5–12 augusti
Medeltidsveckan tar oss tillbaka 1000 år i tiden och här kan man under en vecka uppleva marknader, teater, dans, musik och mycket mer! För mer information: medeltidveckan.se

 

SMÅLAND

Hela sommaren
VIMMERBY

Fotograf: Örjan Karlsson / Astrid Lindgrens Värld

Fotograf: Örjan Karlsson / Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens värld håller öppet 9 maj – 26 augusti. Här kan hela familjen umgås och leka i Bullerbyn eller på Bråkmakagatan. Gå på teater och upplev den småländska naturen. För mer information och biljetter: astridlindgrensvarld.se
I Kalmar hittar du Sehammars som tipsar om hela sin stad och tycker att Kalmar i sig är värt ett besök på sommaren. Här finns mysiga parker, badstränder inne i centrum, historiska sevärdheter, en stadskärna med många uteserveringar och en välbesökt gästhamn.

 

SKÅNE

10–18 augusti
MALMÖ
Malmö-festivalen är en kostnadsfri festival, öppen för alla. Under åtta dagar i augusti arrangeras kräftkalas, danstävlingar, debatter och mycket mer!
Hela sommaren

ÄNGELHOLM
Upzone höghöjdsbana är sommaraktiviteten för den som vill ha en riktig adrenalinkick! Klättra, svinga dig och balansera högt upp i luften. Läs mer på: www.upzone.se

I skånska Löddeköpinge finns Lödde husvagnar som vill tipsa om 50-tals restaurangen Lucy´s Diner som serverar hamburgare och goda biffar. En kanonrestaurang för alla åldrar!

På Österlen finns RIPS som vill tipsa om Kiviks musteri. Här görs must, cider och annat gott sedan det första äppelträdet planterades 1888. Det går också att både äta, fika och köpa med sig godsaker från musteributiken.

Här finns också Bengt i Örkelljunga som hälsar att det i Örkelljunga kommun finns ett brett utbud av olika naturupplevelser. Det finns möjlighet till bad, vandring, cykling, att hyra båt samt goda förutsättningar för ett varierat fritidsfiske i åtta insjöar.

 

Skrivet av Vakna där du vill