De senaste åren har intresset för husvagn ökat i rekordfart, vilket inte är så konstigt. Den fria livsstilen och att låta fantasin avgöra destination är minst sagt lätt att fastna för. Precis som vid köp av bil eller bokning av en resa behöver eventuella frågetecken redas ut innan ett beslut tas. Oavsett om du campat under barndomen, fascinerat följt en kompis husvagnssemester på sociala medier eller bara helt enkelt fått upp ögonen för husvagnslivet i allmänhet finns det troligen frågor du önskar få svar på. Som hjälp på traven har vi pratat med en av våra återförsäljare, Brynja på Backamo Husvagnscenter, som svarat på de allra vanligaste frågorna.

Vilken är min perfekta husvagnsmatch?
Du går i tankarna om att köpa husvagn, men undrar kanske vart du ska börja och vilken husvagn som är bäst för dig? En bra första fråga att ställa sig själv är hur du har tänkt att campa, vad är det huvudsakliga syftet? Om tanken är att campa under vår, sommar och höst blir urvalet betydligt mycket bredare. Men om du vill kunna campa året om, kanske åka upp till Åre över vintersäsongen, bör man välja en vinteranpassad vagn utrustad med vattenburen värme och isolerade vattentankar. Hur många ni är i resesällskapet styr också val av husvagn. Räcker det med att det är bekvämt för två, eller reser ni hela familjen och vill att barnen ska kunna ta med en kompis? Sist men inte minst är det viktigt att fundera över budget, hur mycket pengar ni vill och kan lägga. Förespråkar du ”less is more” eller är ”extra allt” mer din livsfilosofi?

Vägledning i husvagnsdjungeln
Google är visserligen en trogen vän många gånger, men vid köp av husvagn kan det vara skönt att bolla frågor och tankar med någon. När du fått klarhet i hur ni har tänkt att campa är det fördelaktigt att vända sig en återförsäljare som kan guida dig i husvagnsdjungeln. Reda ut alla frågetecken som kan dyka upp både innan och efter köpet, allt från val av modell till vilka tillbehör som behövs och hur saker fungerar rent praktiskt. När du väl beslutat dig för modell ingår alltid en leveransvisning och genomgång av husvagnen. Då kanske det dyker upp nya frågor som ”hur sätter jag egentligen på kylskåpet?”, som kan besvaras direkt – utan att du behöver genomsöka Googles alla skrymslen och vrår.

Fördelarna med ny husvagn, och vad du behöver tänka på vid köp av begagnad
När vi ändå pratar om våra återförsäljare så är det nog många som blir nyfikna på fördelarna med att köpa husvagn från en återförsäljare, i stället för privat. Och i vilka lägen är det fördelaktigt att köpa en ny husvagn och vad bör man tänka på när man köper begagnad? Och vem besvarar den frågan bäst om inte Brynja!

Vad behöver jag tänka på om jag köper husvagn privat?
– Först och främst bör du vara uppmärksam på priset, och om det verkar rimligt utifrån rådande marknad, skick och modell. Sedan måste man alltid försäkra sig om att ett färskt fukttest är gjort, det om något sätter värdet på husvagnen. Be även ägaren att starta kylskåp, värme och fylla på med vatten i systemet inför ert besök, då får ni chans att provköra den funktionsmässigt. Avslutningsvis, säkerställ att vagnen är besiktigad och gasoltestad. Då har man täckt in de viktigaste bitarna och undviker kostsamma överraskningar.

Vilka är fördelarna med att köpa av en återförsäljare?
– Framför allt är det en otrolig trygghet! Vi finns där för att hjälpa till innan, under och efter köp oavsett vad det gäller. Du har alltid någon att ringa om det strular, relationen tar inte slut när köpet är genomfört. Tvärtom är det snarare då kundrelationen börjar på riktigt, man har alltid sin återförsäljare att luta sig emot. Sist, men absolut inte minst, är man garanterad medföljande garantier och bara det är ju en stor trygghet i sig.

Och vad är fördelarna med att köpa en ny husvagn?
– Köper du en ny husvagn har du fabriksgarantier vilket är en stor trygghet. Fråga alltid din återförsäljare vad som förväntas av dig för att upprätthålla dina garantier, till exempel måste fukttest genomföras regelbundet. Du har också en etablerad kontakt med din återförsäljare som finns tillhands om det uppstår frågor, du behöver hjälp eller om något händer med vagnen. Du har också ett bredare utbud att välja från och kan skräddarsy en vagn efter dina behov och önskemål. Sedan är det såklart en ekonomisk fråga också, även om en ny husvagn inte behöver vara så jättedyr.

Dags för första campingresan – vad behöver jag tänka på?
Köpet är gjort, väntan är äntligen över och husvagnen står redo på uppfarten. Men nu då, vad behöver man tänka på innan premiärresan? Vad behöver köpas? Om du köper husvagn från återförsäljare är det alltid bra att försäkra sig om vad som ingår, och med andra ord inte behöver adderas på inköpslistan. Några saker som däremot alltid är bra att införskaffa är:

  1. Elkabel för utomhusbruk, som du kan använda på campingen. Var noga med att köpa rätt elkabel för utomhusbruk.
  2. Toakem, saneringsmedel för att undvika dålig lukt.
  3. En spillvattenlunga eller tank som kan ta emot gråvatten, alltså slaskvatten från exempelvis handfatet eller diskhon. Det använda vattnet med andra ord.
  4. Ett lås att ha på draget, campingsemester utan husvagn är ingen höjdare.

Ett generellt tips innan du ger dig i väg till campingen med fullpackad husvagn och ett förväntansfullt resesällskap är att provköra allt inför första resan. Oavsett om vagnen är ny eller begagnad är det bra att ha tagit en testrunda, fyllt på med vatten och startat kylskåp och värme. Och det är bra att göra det en vecka, och inte några timmar, innan avfärd. På så sätt har du koll på hur allt fungerar och hinner åtgärda eventuella fel och få svar på frågor som kan uppstå – något som besparar dig både onödig stress och bortfall av resdagar. Ett sista tips är att sätta upp förtältet någon gång innan ni ger er i väg, framför allt om det är begagnat, för att se att inget saknas. Inget förstör semesterfriden mer än när saker inte fungerar som de ska, eller hur?

Fem snabba med Brynja

Vilka är de vanligaste husvagnsfrågorna egentligen? Vi har samlat ihop några av de mest förekommande funderingarna i en klassisk ”fem snabba” med Brynja.

Vilka kostnader är förenade med husvagn?
– Det är väldigt tacksamt prismässigt med husvagn i och med de låga driftkostnaderna, låg skatt och försäkringspremier. En helförsäkring kostar cirka 2000 kronor per år och det rekommenderar jag alla gånger, man sparar inget på att ha en halvförsäkring. Vägskatten ligger på några hundralappar per år och utöver det är det campingkostnader, som varierar i pris beroende på campingens standard, faciliteter och läge. Sedan ska man alltid göra ett fukttest en gång per år. Det brukar kosta runt 800–1200 kronor, och är en billig försäkring för att upprätthålla husvagnens garantier.

Klarar husvagnen vintern om den har luftburen värme?
– En vanlig fråga är om man måste ha en husvagn med vattenburen värme för att kunna använda den under vintersäsongen, och svaret är både ja och nej. Ska du exempelvis stå i norra Sverige i ett kyligt klimat på säsong är vattenburen värme att föredra. Men luftburen värme klarar mer än man tror! Det går inledningsvis snabbare att värma fordonet, men man får vara beredd på att det går åt mer gasol för att upprätthålla värmen. Om husvagnen klarar vinterförhållanden eller inte handlar snarare om att säkra isolering och värme kring vattensystemet i syfte att undvika att vattnet fryser under vinterperioden.

Måste jag använda gasol?
– När det är riktigt kallt ute behöver man ofta stötta upp med gasol för att värma upp husvagnen, speciellt om du har en större modell. Men det är förvånansvärt många som undviker att använda gasolen överhuvudtaget, oftast för att man är rädd för att något ska gå snett. Mitt tips är att årligen göra ett gasoltest hos en husvagnshandlare, om något behöver åtgärdas så hjälper vi dig. Du kan även be om en extra genomgång, vilket ökar dina kunskaper och på så sätt minskar osäkerheten. Numera finns även gasolfria husvagnar från både Weinsberg och Knaus, de går i stället på el.

Vad innebär tjänstevikt, lastvikt och totalvikt?
– Tjänstevikt är den faktiska vikten inklusive fabriksmonterade tillval, och är beräknad på husvagnen i körklart skick. Det vill säga med fylld vattentank, toalettspoltank och varmvattenberedare samt full gasolflaska. Det innebär att om du väntar med att fylla vattentanken tills du kommer till campingen har du vattentankens vikt till godo utöver lastvikten – och kan alltså packa med mer. Totalvikt är vad husvagnen får väga som mest när den är lastad. Tar man totalvikten minus tjänstevikten så får man fram lastvikten, alltså hur mycket du får lasta vagnen med.

Vad kan en husvagn kosta?
– Det beror såklart på hur många ni är i familjen och vilka tillval ni önskar, vad som är budgeten helt enkelt. Men en ny husvagn kan kosta från ungefär 190 000 och uppåt.

Sist men inte minst – ytterligare fyra tips för dig med husvagnsfrågor

  • Släpvagnskalkylatorn på Transportstyrelsens hemsida. Är du osäker på om du får dra vagnen med din bil och körkortsbehörighet? Skriv in bilens och husvagnens registreringsnummer och din körkortsbehörighet, så räknar verktyget ut om du får dra husvagnen och mycket du får lasta.
  • Facebookgrupper. Det finns ett flertal superbra grupper på Facebook med massor av husvagnsintresserade personer, och troligen alltid någon som har svaret på din fråga.
  • Våra kunniga återförsäljare – så klart!
  • Du kan få en bra överblick över vad som ingår i en modell och anpassa din egen vagn i vår konfigurator här. Konfiguration innehåller fordon från Knaus, Weinsberg, Tabbert och T@B.

Nu kan du förhoppningsvis orientera dig bättre i husvagnsdjungeln och vi hoppas att många frågetecken rätats ut. Om du har fler funderingar eller är intresserad av att kika på vårt utbud är du varmt välkommen att kontakta någon av våra återförsäljare.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill