För många svenskar är campinglivet mer än bara en semesteraktivitet. Det är en livsstil som erbjuder frihet, trygghet och en känsla av gemenskap som är svår att hitta någon annanstans. Och det är inte konstigt att vi älskar det så mycket, den senaste statistiken avslöjar att Sverige har flest husvagnar och husbilar i hela Europa per capita. Men vad är det som gör campinglivet så attraktivt?

Enligt Hege Høyer Leivestad, universitetslektor och socialantropolog vid Universitetet i Oslo, finns det fyra huvudsakliga skäl till att camping är så populärt i Sverige. För det första, ökade intresset för camping markant under pandemiåren. Med en egen husvagn eller husbil kunde människor semestra tryggt och undvika smittorisker i andra sammanhang.

För det andra, att ha sitt eget boende med sig på semestern skapar en känsla av trygghet och frihet. Du är inte bunden till ett hotellrum eller en stugby, utan har din egen lilla fristad på hjul. För många är detta en oersättlig känsla av självständighet.

För det tredje är närheten till naturen en viktig del av campingupplevelsen. Att bo på marknivå, med möjligheten att höra regnet smattra mot taket och att vara nära en sjö, havet eller naturområden, ger en direkt koppling till den vackra svenska naturen. Trots att du kanske bara har några meter till din närmaste granne på campingplatsen, känns det som om du är mitt ute i naturen.

För det fjärde, campinglivet ger dig möjligheten att vara mobil. Många väljer att stå på samma plats eller campingplats under hela semestern, men vetskapen om att du kan flytta när du vill är en viktig del av frihetskänslan som camping erbjuder.

Men varför är det just i Sverige som campinglivet blomstrar så? Enligt Hege Høyer Leivestad finns det flera historiska och kulturella faktorer som har format vår kärlek till camping. Sverige fick tidigt en längre, lagstadgad semester, vilket gav människor mer tid att utforska och uppskatta sin omgivning. Dessutom blev svenskar snabbare än andra nationaliteter ägare till bilar, vilket gjorde det lättare att resa och campa.

Det var särskilt under 1960- och 1970-talen som camping verkligen tog fart och blev en ny semesterupplevelse för arbetarklassen. Den svenska allemansrätten, som ger människor rätt att vistas i naturen och på privat mark, spelade också en stor roll i campingens popularitet. Många markägare insåg möjligheten att erbjuda campingplatser på vackra naturområden längs kusten och vid sjöar, och många av dessa platser finns fortfarande kvar.

Idag har campinglivet förändrats. Tidigare betraktades det ofta som en arbetarklassemester, men nu är de typiska camparna par med vuxna barn som flyttat hemifrån. De kommer från mindre eller medelstora städer och bor ofta i villa. Bilden av campare har också förändrats, och det betraktas nu som ett medvetet val som attraherar människor från alla samhällsklasser.

Oavsett varför vi svenskar älskar camping så mycket, är nyckelorden frihet och trygghet. Campinglivet är enkelt och innebär mindre ytor att städa, samtidigt som det skapar en känsla av gemenskap och samhörighet. På en campingplats vet alla vad som gäller, och det finns en stor trygghet i att vara både omhändertagen och samtidigt ha uppsikt över andra. Så om du inte redan har upptäckt förtjusningen av campinglivet, är det dags att ge det en chans. Upptäck den svenska naturen, njut av friheten och skapa minnen som varar livet ut. Campa på – du kommer inte att ångra dig!

Källa: HRF:s pressmeddelande Forskaren avslöjar varför Sverige har flest husvagnar i Europa


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill