Idag känns vanlife som en självklar del av campingvärlden. Men var kommer trenden ifrån och hur började det? Hashtagen #vanlife initierades 2010 av Foster Huntington, i samband med att han dokumenterade sina reseäventyr i USA. Vid 23 års ålder sa Foster upp sig från sitt jobb som designer på Ralph Lauren och lämnade sin lägenhet i New York, för att leva det fria livet i en husbil. Efter honom är det oerhört många som har gått i samma fotspår – och idag är vanlife inte bara en livsstil, utan också en social rörelse och en industri.

På TikTok har hashtaggen #vanlife visats över 18 miljarder gånger och på Instagram figurerar nästan 16 miljoner inlägg på temat. Få kunde nog förutspå vilken enorm trend vanlife skulle bli i sociala medier, och ännu färre kunde ana att coronapandemin skulle slå till och bidra till ett ännu större intresse för livsstilen. En del ägnar sig åt vanlife enbart under semestern, medan andra bor i sin husbil året om. Den sistnämnda gruppen dras till det fria och prisvärda sättet att leva, utan begränsningar i form av lägenhetshyra och ”nio till fem”-jobb.

Som du kanske anar är idén om att resa och bo i husbilar inget nytt. Sedan 50-talet har denna livsstil tilltalat framför allt surfare, DIY-entusiaster och hippies. Den första vanen, Microbus eller Type 2, introducerades i USA av Volkswagen 1950. Surfarna på USA:s västkust hade tidigare använt mindre, ombyggda fordon för sina äventyr – men Type 2 innebar en ordentlig uppgradering och blev därför snabbt en favorit i surfarkretsar. Gott om plats för surfbrädor, vänner och sovutrymmen bidrog till att många hoppade på livet bestående av oavbrutna roadtrips.

Idag är rörelsen i full blom och det går inte längre att ringa in en snäv målgrupp för vanlife. Allt ifrån barnfamiljer till influencers har hoppat på restrenden. Den växande gemenskapen på sociala medier, liksom en ström av bloggar och vloggar, innebär att det finns mängder av inspiration att hämta från andra vanlifers runt om i världen.

Livet med van har sedan starten dragit till sig entusiaster som gillar att fixa och bygga om bilar. Att skapa en helt unik husbil låter lockande – men det är mer än bara designen som ska tas fram. Det behövs kunskap om svets och renovering, medvetenhet om försäkringar och fordonsregistrering, och självklart behöver man också vara beredd på att lägga många timmars arbete. Om man inte har tid, möjlighet eller erfarenhet nog, behöver man trots detta inte ge upp drömmen om vanlife… Inte om du frågar Weinsberg, i alla fall!

Weinsbergs nya modell CaraLife är en smidig campervan som öppnar dörren för att testa på vanlife – även om man inte är proffs på att bygga själv. Man kan beskriva nyheten som en liten husbil med stor komfort. Hemligheten är att de olika funktionerna, som dusch och toalett, tas fram när man behöver dem. Resten av tiden fungerar ytorna som sällskapsytor, eller sovplats. Denna lösning gör att bilen är liten och smidig, väl lämpad för nybörjare eller stadskörning, samtidigt som den inte tummar på faciliteterna.

Med tanke på att vanlife har blivit ett så stort fenomen, är det inte bara Weinsberg som har skapat modeller med denna trend i åtanke. BoxLife Pro från Knaus är en kompakt campervan som genom tillvalet popup-tak erbjuder extra sovplatser och utrymme. Eftersom taket är sänkt vid körning bibehålls smidigheten att köra i stadstrafik eller parkera i trånga garage eller parkeringsplatser. Väl framme på destinationen avslöjar BoxLife Pro sin fulla potential (och höjd). En perfekt lösning för alla vanlife:are som önskar en kombination av smidighet och rymlighet!

Ett av Knaus svar på vanlifetrenden: BoxLife Pro.

Som tidigare nämnt är det allt fler familjer som hoppar på vanlife – och i dessa fall är CI Kyros ett fordon att räkna med! En familjevänlig campervan som rymmer allt som vanlife-livsstilen kan tänkas innefatta. Upp till fem sovplatser och total bekvämlighet? Ja tack!

CI Kyros rymmer allt du behöver, men är samtidigt smidig och kompakt.

Det som tilltalar så många, oavsett om du vill resa runt i den svenska naturen, besöka storstäder eller glassa i surfparadis, är att en campervan möjliggör spontanitet. Att åka dit man vill när andan faller på är synonymt med frihet för många – och just det är kärnan i vanlife!

Blickar vi framåt så går den generella trenden mot mindre fordon. Dels med tanke på bränsleförbrukningen och medvetenheten kring hållbarhet, dels för att man idag vill kunna ta sig runt vartsomhelst, även inne i stan. Sedan kan vi ju inte komma ifrån att det är en billigare resform, som gör dig rik på upplevelser. Vi ser att vanlife är här för att stanna.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill