Norge är fullt av turistskatter som fjordar, städer och upplevelser. På västlandet ligger Bergen, Norges näst största stad och en av de vackraste. Här kan du äta god mat, besöka sevärdheter och på vägen dit får du uppleva ett naturlandskap svårt att glömma.

Bergen har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden. Den över 900-åriga historian syns tydligt i staden som är känd för att vara en av de vackraste i världen. Stadsdelen Bryggen med de kända trähusen är den äldsta stadsdelen och en del av UNESCO:s världsarv.

Besök sevärdheter som Edvard Grieg-museet om den kända kompositören, stavkyrkan i Fantoft och njut av fiskmarknaden som är en av Norges mest besökta utomhusmarknader. Ett perfekt tillfälle att köpa med sig något gott att äta. På marknaden finns inte bara fisk utan också grönsaker, frukt, hantverk och souvenirer.
En av de mest spektakulära aktiviteterna är linbanan Fløibanen upp till Fløyen. Resan upp tar endast fem-sex minuter men bjuder på en praktfull utsikt över Bergen.

Ulriksbanen med Bergen i bakgrunnen. Foto: Bergen Reiselivslag / Espen Haagensen - visitBergen.com

Ulriksbanen med Bergen i bakgrunnen. Foto: Bergen Reiselivslag / Espen Haagensen – visitBergen.com

Utbudet av restauranger är stort och det finns något för alla. Lucullus är en prisbelönt gourmetrestaurang och anses vara en av stadens bästa. I Bryggen går det att få en matupplevelse i historisk miljö på To Kokker.

Det är inte bara staden i sig som är en upplevelse. På vägen dit bjuder Norge på sitt vackra landskap och det finns flera ställen som är värda att stanna på. Vägen mellan Oslo och Bergen är känd för sina fjordar och fjäll och är en nationell turistväg. Vill man se mer är det inte allt för långt till Geiranger och fantastiska Trollstigen med sina snirkliga vägar längs berget och vattenfallet Stigfossen.

 


Bild längst upp: Bryggen i kveldslys. Foto: Bergen Reiselivslag / Girish Chouhan – visitBergen.com

Skrivet av Vakna där du vill