I staden San Gimignano i Toscana, Italien, ligger en av Triganos fabriker där halv- och helintegrerade husbilar av märkena CI och Roller Team byggs. En solig dag i mars fick vi följa med på en tur bakom kulisserna för att se hur det går till när husbilarna byggs.

Så. Välkommen in i fabriken!

 

1. Inne i fabriken

 

På den här stationen har plåten för taket precis klippts till och det ska nu fästas. Till sin hjälp har montörerna en maskin som lyfter plåten.

2. tak sätts på

 

Första steget mot en vägg ser ut såhär. Det finns inget trä i väggarna, vilket är en stor fördel eftersom trä drar åt sig fukt. Istället används en konstruktionsteknik som heter EXPS, Extreme Protection System.

3. vägg

 

 

Nedan till vänster syns produktionsbanan och till höger står möbler som ska placeras i bilarna. Som bilden visar har de inga väggar än; hela husbilen byggs inifrån och ut, och väggarna sätts dit sist. På så sätt blir det lättare att komma åt.

4. möbler

 

Produktionskedjan består av flera stationer, här syns en av dem. Ovanför varje station finns en klocka som räknar ner till när varje moment ska vara klart. Varje steg tar 24 minuter och därefter är det dags att köra bilarna vidare till nästa station.

5. produktionskedjan

 

Innan väggen monteras tvättas överflödigt silikon bort.

6. montera vägg

 

Sedan monteras taket, takluckor och eventuell parabol och solceller innan allting tätas.

7. taket tätas

 

Efter att blinkers och lampor installerats stripas bilen för att få rätt utseende.

8. bilen stripas

 

De bilar som ska till oss i Skandinavien anpassas för att passa vårt klimat. Till exempel i form av ett isolerat insteg eller värmefiltar som täcker avloppet så att det inte ska frysa.

9. Skandinaven-anpassning

 

När bilarna har byggts inspekteras de för att se så att allting har blivit rätt. Samtliga bilar kontrolleras och alla system, gasol och vatten testas. Minsta avvikelse registreras och åtgärdas. Alla husbilar står också under ett flöde av vatten för att eventuella läckage ska upptäckas. Under fyra timmar utsetts de för fukt oavbrutet.

10. Fukttest

 

Fabriken i San Gimignano har kapacitet att tillverka 25 husbilar om dagen. Produktionslinan består av 30 stationer och det tar varje bil 12 timmar att gå igenom alla moment. I linan kan flera olika fordon tillverkas samtidigt, vilket skapar stor flexibilitet. I praktiken innebär det att det går snabbt att göra ändringar eller att få in en ny modell i tillverkningen om det skulle behövas.

 

Här hittar du mer information om husbilar från CI.

Skrivet av Vakna där du vill