Vi har tidigare följt med bakom kulisserna både i Inacas fabrik där förtält tillverkas och i CI-fabriken där halv- och helintegrerade husbilar byggs. Nu har turen kommit till premiummärket Morelos fabrik i Schlüsselfeld, Tyskland. I slutet av maj samlades ett 60-tal personer för att få en rundtur i tillverkningen och för att få veta lite mer om vad som händer hos Morelo just nu.

I fjol presenterades den nya produktionsanläggningen efter att ha utökats från 8880 kvm till 13 000 kvm, allt för att kunna möta den växande efterfrågan. Samma år introducerades nya flaggskeppet Empire Liner som börjat levereras under 2017.

Men nog om det, nu ger vi oss in i fabriken!

 

1. Fabriken

 

Inledningsvis kan vi berätta att när en Morelo byggs är grundprincipen den samma som när vilken annan husbil som helst växer fram. Det finns en produktionslina som samtliga fordon genomgår, där husbilen byggs steg för steg.

Det första som sker är att förberedda chassin kommer till fabriken. Dessa har tidigare varit hos Meier, som arbetar just med att göra i ordning och anpassar chassis. Allt som är förzinkat i bilden är byggt av Meier innan chassit levereras. Det handlar bland annat om tillbehör som husbilens stödben.

2. Chassi

 

På den första stationen läggs det undre golvet på chassit och golvets mellanväggar monteras. Samtidigt installeras elektricitet och tankar för vatten och gråvatten.

3. Första stationen

 

Även förarhytten har byggts om av Meier. Det enda som är original från grundbilen är ratten och hastighetsmätaren, allt beige på bilden har anpassats specifikt för Morelo.

3b första stationen - mayer

 

 

Därefter monteras inredningen på innergolvet. Detta görs innan ytterväggarna sätts dit, helt enkelt för att montörerna ska komma åt bättre. På bilden här nedanför ser vi baksidan av kylskåpet.

4. Inredning - kyl

 

Längs med produktionslinan står förproducerade möbler och frontar samt färdiga väggar och väntar på att monteras.

5. Möbler väntar

6. Förproducerade väggar och frontar

 

Plåten som väggarna byggs av förvaras på rulle och pressas sedan samman i fabriken. Även golv och tak tillverkas i de stora pressarna.

7. Väggar produceras

 

På station 8 har husbilen hunnit få inredning, sidoväggar och front men inget tak.

Stationen där taken monteras är upphöjd så här syns bilarna ovanifrån.

10. Takstation

 

Produktionslinan delas in i flera segment som har en kvalitetschef vardera. Bilen kan inte gå vidare till nästa segment innan kvalitetschefen har godkänt den, vilket gör att en kvalitetssäkring görs löpande under hela produktionen.

”Nyligen förseglad – bort med fingrarna” går att läsa på en lapp efter att ett segment avslutats och husbilen går vidare mot nästa.

12. Inga fingrar

 

Här nedanför ser vi en del av linan där Morelo efter Morelo eller Morelo står på rad! Totalt finns det 18 stationer och premiumbilarna spenderar ungefär två dagar vid varje station. Alla modeller tillverkas i samma lina och det som börjar som ett ensamt chassi har i slutändan blivit en färdig Morelo med all lyx det innebär.
13. Produktionslinan

 

Efter att husbilarna gått igenom samtliga stationer kommer de till slutkontrollen. Här går man igenom samtliga bilar för att säkerställa att allting har blivit rätt. Under plattan där bilen står finns en nedsänkning för att göra det möjligt att se den även underifrån.

11. Slutkontroll

 

Så. Hur lång tid tar den här processen? En Morelo Palace med standardval tar en månad att bygga, medan en Empire Liner behöver sex veckor i fabriken. Både Palace och Empire Liner kan beställas med slideout, vilket innebär ytterligare tre veckors produktionstid. Men visst passar väl det gamla talespråket ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” alldeles utmärkt i sammanhanget!

 

Besök gärna bloggen snart igen, vi har även en del interiörbilder från fabriken att dela med oss av, men det sparar vi till en annan gång!

 

Skrivet av Vakna där du vill