Att campa är ett både trevligt och förhållandevis billigt och klimatsmart sätt att semestra. När man reser som familj är en husvagn med våningssängar, även kallad barnkammarvagn, ett smidigt alternativ. Barnen får en separat sovplats som blir ett eget litet krypin. Dessutom är det platseffektivt – vilket alltid är välkommet när flera ska samsas på en begränsad yta.

Föredrar ni att hålla er till ett fordon finns det även husbilar lämpliga för familjer. Flera modeller har höj- och sänkbara sängar, som ger fler sovplatser nattetid utan att ta plats under dagen. På så sätt kan man njuta av måltider och umgänge i sittgruppen fram tills det är läggdags och sängen fälls ner.

Både Knaus och Weinsberg har såväl husvagnar med våningssäng som husbilar med plats för familjen. Vilken fordonstyp och varumärke du väljer är till viss del en smaksak, men till viss del även en fråga om budget. Weinsberg är mer av ett instegsmärke, medan Knaus har flest alternativ. Läs vidare för att lära känna exempel från de olika varumärkena. 

Knaus Südwind 540 FDK

Med husvagn reser du smidigt oavsett om du vill stå säsong på favoritcampingen, tillbringa några semesterveckor på ett par utvalda resmål, besöker släkten eller behöver boende under barnens aktiviteter som orienteringstävlingar eller fotbollscuper. Att slippa packa om och in i en stuga eller ett hotellrum håller många med om är en fördel. Här kan du också koppla av vagnen för att göra utflykter med dragbilen. De flesta nya husvagnar har också en hög utrustningsnivå vilket gör turen inte bara smidig, utan också bekväm. Knaus har barnkammarvagnar i flera av sina husvagnsmodeller: mångsidiga Sport, gasolfria Sport E.Power, klassiska Südwind och vinterrustade Scandinavian Selection. 

I Sport 540 FDK hittar vi till exempel en tvärställd våningssäng bak i fordonet, medan det längst fram finns en fransk säng. Mellan ytorna finns en dinett för måltider och umgänge.  

I Sport E.Power har gasolen bytts ut mot eldrift, ovan ser vi planlösningen 500 KD. Husvagnsserien gör sig bäst ansluten till el men klarar sig några dagar på batteriet som ingår som standard i utrustningen i Sverige. Sport E.Power är ett alternativ för de som vill campa under sommaren, men inte vintern, och främst står på camping.

I populära modellen Südwind har fem av de totalt sexton planlösningarna våningssäng, och det finns såväl mindre som mer rymliga alternativ att välja mellan.

För de familjer som vill kunna resa till såväl bad och bollsparkande som snö och skidbackar är Scandinavian Selection ett givet alternativ. Vagnen har vattenburen värme och golvvärme från Alde, isolerat avlopp och håller hög komfort även i låga temperaturer. I rymliga 750 UFK ovan får barnen en helt egen del med både sängar och sittgrupp för lek och pyssel. Husvagnen inrymmer även en stor U-soffa längst fram samt fransk säng. 

Weinsbergs CaraOne 550 UK hittar vi såväl barnens våningssängar som den franska bädden längst bak i husvagnen. Bra för önskad närhet till barnen medan de sover, samtidigt som U-soffan i vagnens front ger möjlighet att fortsätta umgås även efter att barnen lagt sig.  

Även eldrivna husvagnen CaraCito finns i två planlösningar med våningssäng, i båda är föräldrarnas säng placerad längst fram och våningssängen längst bak. I mitten av vagnen finns sittgrupp samt köket. Ovan ser du den lite större av dem, 500 QDK, där våningssängen skymtar bortanför sittgruppen.

Husbilar med plats för familjen

Föredrar du i stället husbil och möjligheten att ha hemmet med överallt finns det även där ett gäng alternativ av fordon som passar familjen. Även här slipper du packa in och ut eftersom allt har sin plats. När du är framme och parkerat på resmålet är det bara att kliva bak i bodelen för att påbörja matlagningen, ta en tupplur eller läsa en bok. Det är inte ens nödvändigt att kliva ur!

CaraSuite 700 ME, ovanför sittgruppen hittar vi en säng som kan sänkas ner

Bland Weinsbergs husbilar hittar vi CaraSuite, där Suite anger att modellen har en fällsäng. På så sätt sover såväl stora som små bekvämt utan att de extra sovplatserna stjäl av umgängesytan dagtid. Modellen är väl genomtänkt för att passa en familj, och det finns gott om förvaringsutrymmen för såväl packning som barnens leksaker, samt ett garage.

Hos Knaus är det i stället epitetet Wave som avslöjar att modellen har en fällsäng. Här hittar vi modellerna Van Wave Vansation och L!VE Wave.

Van Wave Vansation är en allroundhusbil och kombinationen av smidighet och komfort gör den till en utmärkt familjehusbil för fyra. Volkswagen-chassit har många assistanssystem och maximal körkomfort. När destinationen nåtts och förar- och passagerarsätena vrids mot bordet bildas en bekväm umgängesyta för måltider, spel eller planering av kommande äventyr.

Samma koncept med säng över sittgruppen gäller i L!VE Wave, en modell som togs fram för att kombinera dynamiken hos en halvintegrerad husbil med de smidiga sänglösningarna hos en alkov. Inredningen är modern och kvaliteten håller sann Knaus-standard.

Avslutningsvis kan sägas att flertalet modeller kan anpassas eller kompletteras för att bättre passa er familjs behov. Till exempel kan våningssäng finnas som tillval även i andra planlösningar, dinetten kan ibland bytas ut mot en våningssäng och det kan gå att få tre bäddar i stället för två. Rådgör med din närmaste återförsäljare för mer information!  

___  

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com 

Skrivet av Vakna där du vill