En gemensam kärlek till naturen och en dröm om att uppleva den orörda naturen i norr, gärna via en roadtrip. Ur det föddes den resa Sofie och Bobby genomförde i februari. Båda är kreativt lagda: Sofie fotar och Bobby filmar, och även det var ett mål med resan.
– Jag har inte rest så långt norrut tidigare, och med en husbil går det att komma så nära naturen, vilket tilltalar mig, säger Sofie.

Det nordligaste Sofie hade varit innan resan var Fulufjället och då för kortare besök. Så den 12 dagar och 470 mil långa resan från Karlstad via Fulufjället och Östersund till Björkliden i Abisko och sedan hem igen via Haparanda och Umeå var en ny upplevelse. Även sättet att resa, i campervanen CaraBus från Weinsberg, var helt nytt för de båda resenärerna.
– Ingen av oss hade ens suttit i en husbil tidigare. Det var en del av grejen, att göra något vi aldrig gjort förut, varken själva resmålen eller sättet att resa på, säger Sofie.

Resan skedde i en Weinsberg CaraBus, som kan hyras via Rent and Travel.

Kombinationen av att det var första resan med husbil och vintervädret gjorde att Sofie och Bobby stod på ställplatser eller camping på alla sina stopp – det blev ingen fricamping denna gång, men kan mycket väl bli så i framtiden. Att de hade mycket film- och fotoutrustning som behövde laddas gjorde också att de behövde ha tillgång till el.
– Vi har lärt oss mycket på vägen, och det är nog en större utmaning att göra sin allra första resa under vintern och med de väderförutsättningar vi hade. En sak vi lärde oss var att verkligen säkerställa att ställplatserna var öppna, säger Sofie och fortsätter:
En annan sak jag tar med mig till nästa gång är att ha en rutt med färre stopp eller mer tid för upplevelser och som i vårt fall, att fota och filma.

Även om rutten norröver till viss del styrdes av vilka vägar som var plogade är Sofie nöjd. De motiv de ville fånga på bild uppenbarade sig under resans gång och vädret var överlag fantastiskt. Resan upp genom Dalarna och till Östersund kunde de åka på lite mindre vägar och känslan av att vara ett med naturen infann sig med möjligheten att stanna bilen och hänga ut genom rutan för att fotografera naturen. Ett gemensamt mål som uppfylldes var att få se renar, och precis efter ankomsten till Abisko kom en av resans höjdpunkter.
– Vi åkte sista biten i snöstorm och mörker men fick en drop in-plats när vi kom fram. Vi började skotta och precis när vi var klara och vände oss om så sprack himlen upp och norrskenet kom fram. Det var magiskt att se och även sättet det visade sig på var otroligt. Det var svårt att ta in, säger Sofie.

Renar Sofie och Bobby såg under resan.

Upplevelsen av att bo i husbil beskriver Sofie som mysig, och hon uttrycker att det var lite som att bo i en grotta – på ett bra sätt.
– Man kommer fram och myser in sig. Drar för rutorna, isolerar sig lite från omvärlden och kan direkt börja med maten eftersom allt finns redo.

I CaraBus finns en dubbelsäng längst bak och sittgruppen kan bäddas om till en extra säng.

Körupplevelsen var bra och komforten översteg förväntningarna. De var båda lite förvånade över att de inte fick ont i ryggen av att sitta så mycket. Sofie berättar hur hon redan på resans första dag tänkte att det skulle vara skönt att ha en egen husbil, för att kunna åka iväg utan att behöva planera eller boka boende.
– Jag älskar det spontana i att kunna åka direkt när andan faller på, säger hon.

Sofies tips inför första husbilsresan

  • Dubbelkolla GPS:en och att den är inställd på rätt typ av fordon, och ha en traditionell karta till hands som backup. Vi blev ibland visade vägar där vi inte fick köra med husbil.
  • Läs på innan resan, både när det kommer till resruttens förutsättningar och husbilen i sig. Bekanta dig med fordonet. Om du hyr via Rent and Travel, passa på att ställ alla frågor på upphämtningsstället. Köper du kan du prata med återförsäljaren.
  • Se över packningen. Vi märkte att vi kunde ha packat mindre än vi gjorde och hade med oss alldeles för många grejer. Det är viktigt att ha kläder för väder men på resande fot byter men sällan kläder lika ofta som man gör hemma.

Alla bilder i inlägget är tagna av Sofie Sköld.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill