Sommaren 2017 är mycket händelserik. Här har vi samlat ihop ett gäng aktiviteter och händelser som kan vara värda att känna till. Vad anser du att man inte får missa i sommar?

 

 

6 juli – 19 augusti

Hela landet

En vacker kväll genom sommarsverige

Per Gessle och turné kan inte betyda något annat än sommar. Upplev turnén En vacker kväll på någon av de 18 stoppen från Malmö till Piteå.

 

20 – 22 juli

Varberg, Halland

Hallifornia

Under tre dagar arrangeras en sommarfest för att främja kustkulturen i Varberg. Ungefär 40 000 besökare i alla åldrar samlas för dans, yoga, musik, framföranden, konst och olika sporter. De flesta av aktiviteterna är gratis men vissa områden kan besökarna betala för att ta del av.

 

Från maj och hela sommaren

Skellefteå, Västerbotten

Åk skidor mitt i sommaren

Saknar du, barnen eller barnbarnen redan vintern? Besök Vitbergets barnbacke och åk skidor i soliga sommarsverige. Backen täcks av en matta av plastsnö och Skellefteås kommun lovar att detta inte är ett aprilskämt.

4 – 13 augusti

Båstad, Skåne

Båstad Tennis Junior SM

I början på augusti samlas Sveriges juniorelit för att göra upp om vem som blir svensk mästare i ungdomstennis. Kanske får du möjlighet att se nästa Björn Borg?

 

30 juni – 4 augusti

Umeå, Västerbotten

Umeå Live

En öppen fest som arrangeras under fem dagar. Den som vill får vara med och fylla programmet och tidigare år har bland andra Loreen och Brolle deltagit. I år fyller evenemanget tre år och arrangeras 30 juni, 12 juli, 19 juli, 26 juli, och 4 augusti. Sommarfesten lockar besökare i alla åldrar och är gratis.

Foto: Visit Umeå, Umeå Live

Foto: Visit Umeå, Umeå Live

 

5 augusti

Kalmar, Småland

Barnens Hinderbana

Populära Barnens Hinderbana är tillbaka och besöker bland annat Kalmar. Här får barn i åldrarna 7–13 år ta sig genom en 1,5 km hinderbana för att på slutet utmana gladiatorerna i gatloppet. Priset är 340 kr per barn.

 

16 – 21 juli

Malung, Dalarna

Dansbandsveckan

Lockar närmare 50 000 besökare till Malung. Upplev bland annat 82 dansband, sex dansbanor, 3 000 husvagnsekipage och träffa besökare från bland annat Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

Callinaz spelar upp till dans under dansbandsveckan 2015.

Callinaz spelar upp till dans under dansbandsveckan 2015.

 

19 – 20 augusti

Västervik, Småland

Sportbilsdagen

Hit kommer besökare i alla åldrar, den bilintresserade såväl som den vanliga familjen. Årets tema är amerikanska sportbilar och tar du en sväng förbi kan du få se en blandning av klassiska sportbilar, nya sportbilar, originalbilar och ombyggda tävlingsbilar.

 

16 – 20 augusti

Göteborg, Västergötland

Göteborgs Kulturkalas

En folkfest med 1,5 miljoner besökare och över 1000 programpunkter. Varje år arrangeras festen runt ett tema och det finns något för alla åldrar, kulturer och intressen. Kalaset är gratis och har tidigare gästats av artister som Miriam Bryant, Timbuktu & Damn och den libanesiska världsstjärnan Najwa Karam som drog hela 35 000 åskådare.

 

26 augusti

Stockholm, Södermanland/Uppland

The Music Run

En löpfest på fem kilometer med fem interaktiva zoner som innehåller olika musikteman. Du är själv med och bestämmer via en app vilken musik som ska spelas. Kvällen fortsätter efter loppet med en rad internationella och kända DJs. I sommar är första gången loppet arrangeras i Sverige.

 

8 – 10 september

Hudiksvall, Hälsingland

Hälsinge Marknad i Glada Hudik

Smaka på god mat och besök de ungefär 400 knallarna på denna årliga folkfest med uppemot 60 000 besökare. Självklart finns även ett tivoli på plats!

 

19 – 20 augusti

Piteå, Norrbotten

Folkracefestivalen

En tvådagarstävling på Piteå Motorstadion. Här får du se specialbyggda tävlingsbilar slåss om bucklan i snabba och intensiva heat med närkontakt. Bilarna är till salu efter tävlingarna till ett fast pris på 6 500kr.

Bild från ett annat folkrace. Foto: bengt-re from Sweden via Wikimedia Commons

Bild från ett annat folkrace. Foto: bengt-re from Sweden via Wikimedia Commons

6 – 13 augusti

Hela Gotland

Medeltidsveckan tar över Gotland en vecka varje år och vi gör en tidsresa 1000 år tillbaka i tiden. Välj bland 500 evenemang som marknader, kyrkokonserter, tornerspel, eldshower och mycket, mycket mer.

 

Skrivet av Vakna där du vill