När de flesta flyr vinden, jagar istället Linda och Erik den. Förra sommaren tog de sin nya plåtis – en mindre husbilsvariant – och åkte genom Sverige, Tyskland och Danmark i jakt på naturupplevelser, vackra stränder och kitesurfing-vind.
– Vi brukar inte planera särskilt mycket, det är så enkelt att vara flexibel i husbil, säger Linda.

Lagom till Kristi himmelsfärd i fjol hämtade Linda och Erik ut sin Carabus. Premiärturen gick till Öland där kitesurfande Linda utnyttjade vindarna till max under långhelgen. På plats mötte paret upp med vänner som också kitear och reser i husbil.
– Det var en klockren första resa med nya husbilen. Det finns såklart campingar där men vi fricampade vilket var jättemysigt, berättar Linda.

Mysig fricamping på Öland under premiärturen.

Mysig fricamping på Öland under premiärturen.

Erik kitesurfar inte, men han delar intresset för friluftsliv med Linda och de möttes när de båda arbetade på en skidanläggning nära Gävle. Den aktiva livsstilen och enkelheten i att göra utflykter och hälsa på vänner, är några av anledningarna till att de skaffade husbil. Innan plåtisen hade de en begagnad Knaus.
– Vår nuvarande är smidigare både att köra och parkera, säger Linda.

Förra sommaren spenderade paret och deras två hundar sommarsemestern i plåtisen och resplanen styrdes delvis av jakten på kite-vindar. Men först gjordes ett antal stopp hos vänner som bor i andra delar av landet.
– Det är en stor fördel med husbilen. Det är svårt att bjuda in sig själv hos andra, det är inte alltid det finns plats och vi har ju dessutom hundarna med oss, säger Linda och fortsätter:
– Men eftersom vi har med oss vårt eget boende är det bara att dyka upp, vi käkar och umgås tillsammans på kvällen. Det behöver inte bli en stor grej med en massa planering.

Erik, Linda och hunden Java vid ett stopp i Gränna.

Erik, Linda och hunden Java vid ett stopp i Gränna.

Resan inleddes med en tur förbi Gränna och cykelutflykt på Visingsö. Här började också fortsättningen av resan planeras. Störst chans för vindar där Linda skulle kunna kitesurfa fanns i Tyskland.
– Vi hittade en liten camping i Insel Poel och det fanns jättefina stränder där vi kunde ha hundarna. Men det fanns ingen vind, säger Linda.
Så resan gick vidare längs Tysklands kust och paret hamnade istället i Fehmarn Grüner Brink. Där stod de första natten på ställplats för att fylla vattentankarna och därefter fricampade de vid stranden.
– Där fanns en restaurang, och en mysig plats med skog och får. Perfekt för hundarna, berättar Linda.
Men det fanns ingen vind där heller. Istället blev det en del promenader i naturen och cykelturer.

Nästa stopp blev St. Peter Ording där det brukar hållas stora kite-tävlingar. När de kom fram kunde Linda och Erik ställa husbilen direkt på den enorma stranden.
– Det var vackert, stranden var tre-fyra kilometer bred. Hundarna var glada och vi promenerade och badade. Men det blåste inte där heller, säger Linda.

I Sankt Peter-Ording kunde Linda och Erik ställa sin Weinsberg-plåtisen direkt på stranden.

I Sankt Peter-Ording kunde Linda och Erik ställa sin Weinsberg-plåtis direkt på stranden.

Så turen gick vidare. Nästa stopp blev på en mysig naturcamping vid danska Børsmose Strand. Paret möttes av vida stränder, sandlandskap med gräsbevuxna kullar och i närheten fanns leder för både vandring och cykling. Och i Danmark blåste det. Mycket. Så mycket att det inte gick att kitea.
– Vi ser alltid till att vara på platser där vi kan göra andra saker också, dels eftersom vädret avgör om jag ens kan surfa och dels för att Erik inte kitear, säger Linda.

På hemvägen blev det ytterligare några besök hos vänner och ett stopp i Halmstad.
– Där fick jag äntligen surfa! Och det var superbra. Mycket folk, solen sken och det var bra vind. Då var det värt att ha haft med allt i bilen hela resan! berättar Linda.

 

Efterlängtad kite i Halmstad.

Efterlängtad kite i Halmstad.

Sammanlagt var Linda och Erik på resande fot i ungefär tre veckor under sommaren. Men husbilen används mer än så under året. Paret bor i Järbo och tycker det är skönt att kunna ta med sitt eget boende om de ska på fest eller bara göra någonting någon annanstans.
– Eftersom vi alltid kan ta med hundarna slipper vi skaffa hundvakt och det är smidigt att kunna packa med kite-grejerna ifall det skulle blåsa när vi är iväg, berättar Linda.

Även om deras Carabus är en relativt liten och kompakt husbil upplever Linda inga problem att få med de saker som behövs på resorna. Packningen kräver lite planering bara.
– Med den förra tog vi med onödigt mycket grejer bara för att vi kunde. Nu packar vi mer effektivt. Cyklarna har vi bak på cykelstället och där kan även kitebrädan eller snowboarden fästas. Matvaror mäter vi upp hemma och förvarar i stapelbara lådor. Vi har även skapat egna avdelare i både kökslådor och ovanför sängen för att bättre kunna utnyttja det utrymme som finns. Utemöblerna fäster vi ovanpå hundburen i garaget, berättar Linda och fortsätter:
– Det enda vi inte kunde tumma på var hundarna. När vi kör sitter de i burarna och när vi står stilla håller vi noga koll på temperaturen i husbilen. Vi har också märkt att det håller sig ganska svalt i garaget, så där kan de hoppa in och lägga sig under varma dagar.

 

Cykeltur

Cykeltur

Under kommande resor blir det lite nya saker att packa in i husbilen och dessutom blir det tre personer som reser. Linda och Erik blev nämligen föräldrar i vintras.
– Vi ser jättemycket fram emot att åka med lillen. I sommar lutar det mot Italien. Erik och jag är överens om att detta är det mysigaste sättet att resa! avslutar Linda.

Skrivet av Vakna där du vill