I dessa tider är det många som undrar hur självständig man kan vara i en husvagn eller husbil och om man kan klara sig från att använda campingarnas servicehus. Att resa med husvagn och husbil är för det mesta enkelt och självständigt. Med tillgång till egen toa och i många fall även dusch, är det smidigt att resa utan onödiga kontakter. Men står man inför sitt livs första resa med fritidsfordon kan det så klart väckas många frågor om resan i sig liksom praktiska ting när det kommer till själva fordonet. Några av de vanligaste funderingarna ger vi svar på här.
Camping, ställplats eller fricamping – hur vill du campa?
Även om det är en stor frihet att resa med husvagn och husbil kan det vara bra att fundera på om ni vill bo på en organiserad camping eller ställplats eller om ni vill fricampa i naturen. Ofta går det bra att hitta en camping eller ställplats längs resans gång, men har ni siktet inställt på en specifik camping är det bra att boka eller åtminstone ringa dem innan, speciellt om det är en populär camping och högsäsong. Det är också bra att boka om ni planerar att komma fram sent på kvällen, då det kan vara svårare att hitta andra alternativ. En fördel med både husvagn och husbil är ju dock att du har tillgång till allt du behöver för att klara dig under natten om det skulle krisa.
Vad är en ställplats?
Det är ett enklare alternativ till camping som brukar bestå av en avgränsad yta med platser avsedda för i huvudsak husbilar. På många ställplatser är endast husbilar tillåtna. Syftet med sällplatsen är att ha en plats att övernatta, ofta under en kortare period. Ställplatser har olika nivå av service, vilket kan påverka priset för att nyttja dem. Ofta finns möjlighet att tömma avlopp och latrin samt att fylla på vatten, ibland finns det även möjlighet att ansluta till el eller tömma sopor. Undersök vad som gäller för just den ställplats du är intresserad av.
Vad innebär fricamping?
När du fricampar står du inte på en plats specifikt avsedd för camping. Många fricampar för att komma nära naturen eller för att vara på en mer avskild plats med färre andra människor. Du kan parkera på en rastplats eller på vissa platser i naturen. Var och hur du får stå regleras bland annat av parkeringsregler, terrängkörningslagen, allemansrätten och reglerna i den aktuella kommunen. Du får endast köra på vägar och inte i skog eller på stränder eller ängar. För enskilda vägar är det upp till ägaren att bestämma om motortrafik får framföras. Mer information om vad som gäller vid fricamping kan du läsa i vårt blogginlägg Vad gäller när man fricampar?
Tänk på att även om du föredrar att fricampa är det bra att besöka en camping eller ställplats då och då för att kunna tömma tankarna, fylla på vatten samt tvätta eller duscha!
Tips inför planeringen av resan
En tjusning är just flexibiliteten som gör att planering inte är en nödvändighet. Men det kan vara bra att tänka på att ha extra tid och marginal. Planera inte en för tight resrutt, utan ha lite extra tid om något oväntat händer. Kanske vill ni stanna längre vid en vacker sjö eller resa tidigare eftersom vädret var dåligt. Att ha luft i schemat är extra viktigt när man reser med barn. Ska ni åka en längre rutt blir det en del tid på vägarna och då är det skönt med stopp längs vägen, för att sträcka på benen och upptäcka nya saker. En fördel är att det alltid är nära till toalett, mellanmål eller leksaker när ni behöver ta paus med hungriga eller uttråkade barn.
Undersök hur mycket lastvikt ni har för att kunna bedöma hur mycket ni behöver och kan packa med. Ofta använder man inte lika mycket kläder på resande fot som på hemmaplan och i många fall finns det möjlighet att tvätta om ni besöker en camping.
Cyklar är bra att ha på resan! På så sätt är det enkelt att göra utflykter och upptäcka nya saker på platser där ni inte vill eller kan ha med fritidsfordonet. Står husvagnen på en camping är cykeln smidig för utflykter och med en husbil är det lättare att parkera utanför stadskärnan och ta cykeln sista bilden.
Vilket körkort du har styr hur tunga fordon du får köra eller dra.
För husbil gäller:
- På ett vanligt B-körkort får du alltid köra husbilar med totalvikt på upp till 3,5 ton.
- Har du ett B-körkort utfärdat före 1 juli 1996 som aldrig varit återkallat eller av annat skäl ogiltigt får du även köra husbilar med totalvikt över 3,5 ton.
- Med C1- eller C-körkort får du köra husbilar med totalvikt över 3,5 ton.
För husvagn finns det flera parametrar att tänka på, bland annat släpvikt på bilen, vagnens vikt samt vilket körkort man har, så säkrast är att kolla med en återförsäljare så berättar dom vad som är möjligt.
Alla husbilar som hyrs ut genom vår tjänst Rent and Travel väger max 3,5 ton och kan alltså köras på B-körkort.
Hur funkar det?
Det finns en del praktiska saker som är bra att ha koll på innan det är dags för första resan. Hur länge räcker elen, när behöver man tömma tankarna och går det att dricka vattnet i kranen? Detta och mer besvarar vi här nedan!
Kan man dricka vattnet i kranen?
I nya fordon går det i princip alltid att dricka vattnet, så länge vattentankar och ledningar hålls rena och fylls på med en ren slang. Har tanken innehållit samma vatten i över en vecka och det dessutom varit varmt, är det bättre att dricka medhavt vatten ur dunkar eller petflaskor. Från och med modellår 2020 har flera av våra varumärken ett extra vattenreningsfilter från BWT installerat för ännu större trygghet. Filtret motverkar kalk och beläggningar och kan också eftermonteras i äldre modeller.
I hyrda, äldre eller begagnade fordon kan det vara svårare att veta hur tanken har skötts och fyllts på över tid, så där är det bra att antingen dricka medhavt vatten eller rengöra vattentanken. Det sistnämna kan man göra med hjälp av specifika rengöringsprodukter.
Vad betyder gråvatten och svartvatten? Vad gör jag med gråvatten och svartvatten?
Gråvatten är de vätskor som kommer från avloppen i diskho, handfat och dusch. I husbilar samlas dessa i en tank under husbilen medan husvagnar ofta har en lös tank som placeras under husvagnen efter uppställning. Svartvatten eller latrin är det avfall som kommer från fordonets toalett. Ofta har toaletten en behållare eller kassett som avlägsnas för tömning via en lucka på utsidan. Såväl gråvatten som latrin ska tömmas på särskilda anläggningar avsedda för detta. Tömningsanläggningar finns på campingar och ofta på ställplatser.
Går det att duscha i husvagnen eller husbilen?
Det går utmärkt att duscha i alla planlösningar som har dusch. Det gäller både husvagn och husbil, men det är bra att känna till att vattentanken ofta är större i en husbil. Husbilen rymmer ofta minst 100 liter och har ett avlopp på liknande storlek, medan en husvagn ofta har cirka 40–50 liter färskvatten. Mindre, lättare vagnar har ibland ingen inbyggd avloppstank utan istället ett externt uppsamlingskärl som placeras vid det centrala utloppsröret. Duscha kan man även göra på en camping, ställplats och med rätt sorts tvål är det också möjligt att sköta hygienen vid ett naturligt vattendrag.
Hur länge räcker vattnet i husvagnen eller husbilen?
Det är såklart individuellt och beror på vilka vanor man har. Om man undviker att duscha men borstar tänderna, tvättar händerna och liknande räcker en 100-literstank uppskattningsvis ungefär en vecka för två personer. En 40-literstank brukar räcka en långhelg. Ofta kanske man står eller passerar någonstans där man kan fylla på, då är det praktiskt att ha med en vattenkanna att bära vattnet i.
Kan jag stå utan ström?
Ja! Både husvagnar och husbilar har ett batteri specifikt för bodelen. Hur länge man kan stå beror på hur mycket fordonets batteridrivna funktioner används. Nya fordon har LED-lampor som knappt drar någon el och kyl, spis, värme och varmvatten drivs av gasol. Den som hushållar med strömmen kan klara sig upp till en vecka, men det påverkas såklart av användningen av till exempel tv och vägguttag för laddning av datorer, mobiler och surfplattor. Det finns möjlighet att komplettera sitt fordon med solpaneler, detta kan göras hos handlaren där fordonet är inköpt eller hos en verkstad och montering kan ske på både nya fordon och i efterhand. Det är ett vanligt tillval idag – framförallt bland de som fricampar. På så sätt laddas fordonets batteri så fort solen skiner. Ytterligare ett alternativ är att montera in ett extra batteri. Reser du i husbil laddas batteriet dessutom när du kör!
Hur länge räcker gasolen?
Det behöver man sällan bekymra sig om, inte på sommaren i alla fall! Den gasolflaska som de flesta fordon är utrustad med kan räcka i flera månader. Det som drar gasol är kylen, spisen, ibland varmvattnet och värmen. Eftersom behovet av värme är mindre på sommaren går det åt mindre gasol. Det brukar också finnas plats att ta med en extra flaska gasol om behovet skulle uppstå. Somliga känner osäkerhet inför hanteringen av gasol men det är inget att oroa sig över, men se alltid till att anläggningen är testad i en verkstad och fråga gärna handlaren om en genomgång. Framförallt nya fordon har utvecklade säkerhetssystem för gasol och det finns även extra gasollarm att köpa till.
Hur fungerar toaletten i husvagn och husbil?
Det vanligaste är att det finns en kassett-toalett, där allt hamnar i kassetten. Den nås i sin tur från utsidan, kan oftast dras som en kärra, och töms på avsedd plats på exempelvis en camping, ställplats eller vissa mackar. Du behöver alltså inte hantera tanken från insidan av fordonet. Dålig lukt undviks med hjälp av saneringsmedel.
Går det att öka lastförmågan?
Både husvagnar och husbilar har en totalvikt (vad fordonet får väga med full last – inklusive passagerare för husbil) och en tjänstevikt (fordonets vikt med fabriksmonterad utrustning, full färskvattentank och full gasolflaska). Skillnaden mellan totalvikten och tjänstevikten kallas lastvikt och det är så mycket man får lasta in i fordonet. Många gånger går det att höja lastförmågan, men det beror på hur gammalt fordonet är och vilket chassi det är byggt på. Är husbilen eller husvagnen lite äldre kan det vara svårare men nyare fordon har oftast alternativa totalvikter och därmed olika möjligheter att välja lastförmåga. Tänk på att en högre lastvikt ger en högre totalvikt, vilket i sin tur kan påverka om du får köra fordonet på ditt körkort. För att undersöka vilka möjligheter som finns – kontakta en verkstad.
Tips inför husvagns- och husbilslivet
- Om det blir aktuellt med en resa utanför Sverige är det viktigt att läsa på innan. Olika länder kan ha olika regler för körkort, vägavgifter och laster.
- Se till att GPS:en är uppdaterad med aktuell trafikinfo och ha med en vanlig karta också. Tänk på att ställa in GPS:en på rätt fordonstyp, annars är risken att den leder fel.
- Tillbehör kan lyfta matlagningen! En Omnia-ugn är en separat miniugn som kan används exempelvis på gasolspisen. Den gör det möjligt att baka bröd och laga andra typer av ugnsmat.
- Det finns flera appar som hjälper till att hitta campingplatser och ställplatser. På alla campingplatser som är anslutna till SCR Svensk Camping är det obligatoriskt att registrera sig, så se till att ha det digitala Camping-ID:et i mobilen via appen My Camping Key.
- Ta med cyklar så blir det lättare att lämna husbilen eller husvagnen för en stund och ge sig ut på upptäcktsfärder även i miljöer som är otillgängliga för fordon.
- Prata med andra campare – många har campat länge och delar gärna med sig av tips på såväl sevärdheter som bra platser att övernatta och bo på.
- Husvagn och husbil är så mycket mer än ett semesterfordon – det finns många sätt att använda dem även till vardags. Ta husbilen till evenemanget i en annan stad och skippa hotellet, använd husvagnen när du hälsar på släkten eller låt fordonet agera gäststuga när du själv får besök. Kom bara ihåg att ladda husbilsbatteriet även under perioder den står, så att det inte är urladdat när det är dags att resa.
- Och sist men inte minst, ta det lugnt, slappna av och njut av resan!
Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com