”Det var en kväll i juni, då när sommarn är som bäst. Semester, sol och camping, är det jag gillar mest”. Nja, så går kanske inte originalet ordagrant. Men sommarvärme och sena kvällar till tonerna av Lasse Berghagens klassiker i husbilen eller husvagnen är svårslaget. Sommaren är helt enkelt fantastisk, det kan vi nog alla enas om. Och sommarens höjdpunkt måste väl ändå vara midsommarafton? Gå upp tidig midsommarmorgon för att binda krans, dansa runt midsommarstången och fira in sommaren ordentligt med nära och kära.

Midsommarhelgen är vanligen en helg då vi vallfärdar till olika smultronställen runt om i Sverige. För oss med husbil eller husvagn är möjligheterna många och utbudet av destinationer breddas om möjligt ännu mer. Man slipper stressen kring att leta efter en stuga att hyra och behöver aldrig känna sig bunden till en och samma plats, för vi har ju boendet med oss. Vill du besöka en ny destination för årets midsommarfirande, eller behöver inspiration på semesterpärlor i allmänhet? Perfekt! För här kommer lite tips på både större och mindre firanden runt om i landet – och många av destinationerna är lika fina resmål även utanför själva midsommarhelgen!

En midsommar på slottet

Fira midsommar i kunglig anda på Tjolöholm slott, vackert beläget på en halvö strax söder om Göteborg. Med utsikt över det pampiga slottet och den gröna omgivningen får du en helg som går i äkta midsommaranda. Tjolöholms slott bjuder på två dagar av firande som går av stapeln midsommarafton klockan 12:00. Firandet lockar runt 5 000 besökare sammanlagt. Utöver traditionellt midsommarfirande kan du ta del av allt från uppträdanden och folkdans, till åkattraktioner och lotteri.

Världens största midsommarfirande

Världens största midsommarfirande äger rum i Gropen, Leksand, där det vare år samlas mellan 20 000–30 000 besökare. Inte nog med att det är världens största firande, midsommarstången är dessutom världens längsta och sträcker sig hela 26 meter upp i skyn. Utöver ett midsommarfirande som heter duga anordnas även festivalen ”Midsommarfesten” ett stenkast från Gropen. Med tivoli och artister som Miriam Bryant, Victor Leksell och Kalle Moraeus blir det en folkfest du inte vill missa!

Dans runt midsommarstången i Gropen, Leksand. Foto: Kola Productions/Visit Dalarna

En helg på Västkusten

Att det kryllar av semesterpärlor på Västkusten har nog inte undgått någon. Sveriges västligaste stad, Strömstad, är en riktig sommaridyll som är perfekt att besöka under midsommarhelgen. Lagunen Camping & Stugor i Strömstad erbjuder traditionellt midsommarfirande i äkta västkustsanda. Är du kreativt lagd, och har bundit kransar så länge du kan minnas, kanske du lyckas kamma hem Lagunens tävling där den bäst pyntade midsommarstången belönas med pris. Oroa dig inte! Det är ingen fullskalig midsommarstång som ska pyntas utan en miniatyrvariant, som tur är.

Lagunen Camping & Stugor, Strömstad.

Traditionellt midsommarfirande på Skansen

Ett fullspäckat schema med festligheter under tre dagar är vad du kan förvänta dig om du firar midsommar på Skansen i Stockholm. Sedan 1892 har Skansen årligen bjudit på midsommarfirande, och i år är inget undantag. Firandet inleds redan klockan 10:00 på midsommarafton med bindning av björklövskransar för de små. Under helgen kan du förvänta dig allt från dans och lek, till marknad och allsång. Ett firande som passar såväl vuxna som barn helt enkelt!

En klassisk midsommar i Medevi

Längs med Vättern i Östergötland, omgiven av vacker natur, ligger Medevi. Medevi är kanske mest känt för sin hälsobrunn som faktiskt är Nordens äldsta, men är även en utmärkt plats att fira midsommar på. Vill du besöka Medevi Brunn under midsommarhelgen kan du förvänta dig klassisk dans runt stången, konserter med Medevi Brunnsorkester och en hejdundrande stämning. För den som gärna vill äta midsommarlunch, men kanske inte orkar styra med allt själv, går det att boka midsommarbuffé bestående av alla traditionella klassiker.

Valmöjligheter på Gotland

Om du åker till Gotland över midsommar har du en mängd olika firanden att välja och vraka mellan. På Paviljongsplan i Visby utlovas ett stort, traditionellt midsommarfirande med folkdans och musikuppträdanden. Befinner du dig på norra Gotland bör du besöka Fårö för ett sedvanligt och folkrikt midsommarfirande från klockan 14:00. Eller varför inte slå två flugor i en smäll och ta en tur till Bungemuseet där du både kan dansa runt midsommarstången och besöka museet som håller öppet under hela helgen.

Sofiero, Helsingborg

Eftersom vi började med ett slott måste vi ju även avsluta med ett slott. I den vackra sommarstaden Helsingborg ligger Sofiero slott. Där har midsommar firats sedan 1866 och firandet var till en början bara för kungafamiljen och nära vänner. Numera är slottet tillgängligt även för oss icke-kungligheter, vilket vi är väldigt tacksamma för. Förutom traditionella midsommaraktiviteter erbjuds fiskedamm, mat och dryck i orangeriet och i slottet kan du ta del av utställningen om arkitekten och tv-personligheten Gert Wingårdh och hans skapande.

Sofiero Slott, Helsingborg.

Bra hemsidor för dig som vill hitta camping eller ställplats!


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill