Fritt. Flexibelt. Närhet till naturen. Det är några sätt att beskriva husvagns- och husbilslivet på. Och visst stämmer det att campinglivet är anpassningsbart, oavsett om du vill resa utan plan, har en stor familj som ska samsas på samma yta eller det viktigaste är att cyklarna kommer med så ni kan fortsätta upptäcka när ni kommit fram.

Kanske är du den som aldrig kompromissar med bekvämlighet eller den som tycker att själva platsen är viktigast. Oavsett livsstil och preferenser finns det ett campingfordon för dig. I den här guiden kan du hitta precis det som passar dig. Vilken campingtyp är du?

Spontan och okomplicerad

 • Ni är få som reser och nöjer er med det mest nödvändiga.
 • Det är viktigt att enkelt kunna resa i väg spontant, med ett smidigt fordon.
 • Du vill kunna övernatta både på ställplats, i naturen, på camping eller utanför vännerna på annan ort.
 • Du värdesätter frihet över extra yta och lyxiga tillval.

Husvagnar för dig:
I Knaus Südwind med planlösningarna 420 QD, 450 FU, 500 EU hittar du fast säng för två, umgängesyta med bord och bäddbar soffgrupp som ger en eller två extra sovplatser, badrum med dusch och toalett samt kök med kylskåp, gasspis och diskho. I Knaus Sport, hittar vi liknande planlösningar i 420 QD och 460 EU.

Weinsbergs husvagnsserie CaraOne finns i flera smidiga utföranden, däribland 390 QD, 450 FU som båda innehåller allt du behöver för en bekväm resa. Den sistnämnda är något större och sittgruppen kan vid behov bäddas om till ytterligare två sängplatser.

I CaraOne 450 FU finns en u-formad soffa bak i vagnen och fransk säng och badrum fram.

Campervans för dig:
Föredrar du husbil finns det flera smidiga campervans, även kallade plåtisar, att spana in. Här reser du verkligen flexibelt. Knaus BoxDrive på MAN-chassi ger dig både god boendekomfort och körkomfort – perfekt för aktiva och spontana resor. Ett annat alternativ från samma leverantör är BoxLife 600 MQ.

Weinsberg CaraBus 600 ME är ett både snyggt och smidigt val. En kompakt utsida gör denna plåtis lättmanövrerad, samtidigt som insidan överraskar med bra utrustningsnivå och god komfort.

BoxDrive är lika bra för city-resan som i naturen.

Familjecamparen

 • Ni reser oftast många, hela familjen ska med.
 • Att packa ner i väskor som sedan ska flyttas och packas upp igen är ett projekt som ger dig huvudvärk att bara tänka på.
 • Du gillar tanken på en campingplats, där barnen hittar vänner och alla bekvämligheter och aktiviteter finns inom gångavstånd.
 • En umgängesyta är minst lika viktigt som sovplatser, och det får gärna finnas möjlighet för barnen att ta med en kompis

Husvagnar för dig
I Knaus Südwind 580 QS och 650 FSK hittar vi en våningssäng längst bak i husvagnen och en dubbelsäng längst fram. I mitten kan familjen samlas för måltider och umgänge i sittgruppen. Även i Knaus Sport 500 QDK finns allt familjen behöver för en bekväm och härlig campingtur.

I Weinsbergs CaraOne 550 UK finns såväl dubbelsäng som våningssäng längst bak i fordonet, vilket kan vara bra för barn som önskar trygghet och närhet under natten.

Husvagn är ett perfekt sätt att resa med barn.

Tabbert är husvagnar av premiumkvalitet, en modell som lämpar sig för familjen är Rossini 620 DM.

Husbilar för dig
Knaus VanWave Vansation 640 MEG är en nyhet för i år. Den nedfällbara sängen längst fram i fordonet ger två extra sovplatser.

Även Weinsberg CaraCompact Suite Edition Pepper 640 MEG på Mercedes-chassi är ny för i år och har en fällsäng fram, vilket innebär totalt fyra sovplatser.

Fällsängen i Van Wave Vansation.

Bekvämt med guldkant

 • Du värdesätter komfort, bekvämlighet och det lilla extra.
 • Du vill kunna vara privat och rå om dig själv på resande fot.
 • Kvalitet är viktigt för dig och inga kompromisser görs.
 • Du sätter guldkant på vardagen – inte minst när du reser.

Husvagnar för dig
Premiumhusvagnarna från Tabbert är välplanerade, med högkvalitativa materialval och sängar du sover extra gott i. I lyxiga Cellini Slideout skjuts ena sidoväggen ut för att skapa mer yta, den stora sängen har sin givna plats och tack vare att badrummet löper över hela husvagnens bredd finns det gott om plats även där.

I Cellini bor du alltid i lyxsviten.

Husbilar för dig
Husbilarna från Morelo är en klass i sig. Här får du en husbil med perfektion in i minsta detalj. Bekväma sängar, stor umgängesyta och rymligt badrum möter bekvämligheter som kaffemaskin och diskmaskin. Husbilarna är utrustade för att klara såväl sommar som vinter och en del utföranden har till och med ett garage baktill. Morelo måste upplevas.

Husbilarna från Morelo har allt, och lite till.

Ingen semester utan min fyrbenta vän

 • För dig är en semester utan hunden otänkbart.
 • Du värdesätter att din fyrbenta vän har ett eget krypin och en given och flexibel plats på resan.
 • Du är trött på boenden som inte tillåter husdjur.
 • Vill kunna besöka allergiska vänner, utan att behöva hitta hundvakt för helgen.

Fordon för dig
Att resa med husvagn eller husbil är generellt smidigt och flexibelt för dig med hund, helt enkelt eftersom du själv styr över ditt boende. Föredrar du husbil ska du definitivt spana in fjolårets nyhet, ett samarbete mellan Knaus och Lucky Dog Camper. Samarbetet innebär specialanpassade lösningar för hund i husbil. Systemet finns som tillval för Knaus husbilar med enkelbäddar, till exempel L!VE Wave 700 MEG eller L!VE I 650 MEG. Läs mer om systemet här.

Med Lucky Dog Camper får hunden en dedikerad plats i husbilen.

Den aktiva resenären

 • Du har en aktiv livsstil såväl i vardagen som på semestern.
 • Du vill ha en bas att utgå från och sedan kunna upptäcka omgivningen.
 • Du uppskattar natur och lugn före stadsliv och puls.
 • Du vill ha gott om förvaring för att få plats med cykeln, golfbagen eller surfbrädan.

Husvagnar för dig
Knaus Deseo är en trogen följeslagare för en aktiv semester. Med gott om utrymme för just ditt intresse behöver du aldrig kompromissa och lämna något hemma. Pricken över i:et är att Deseo enkelt ställs om från transport till boende i en handvändning.

Husvagnen Sport & Fun från Knaus är den ultimata modellen för den sportiga typen. Likt Deseo har den generöst med plats för att lasta in genom den stora bakdörren, men även gott om förvaring under sängen för andra aktiva intressen som kitesurfing eller SUP.

Om ditt intresse inte kräver någon specifik utrustning och därmed inte så mycket plats, som vandring exempelvis, är T@B ett alternativ du bör spana in. Enkel, smidig och liten men samtidigt perfekt för nya äventyr.

Transport på dagen och boende på natten med flexibla Deseo.

Skidsemester före solsemester

 • Du föredrar minusgrader före plusgrader.
 • Vill ha en husvagn som klarar av en vintersäsong i backen.
 • Ditt hjärta slår lite extra för skidsemester och fjällvandring.
 • Vill ha ett fritidsfordon som klarar av alla årstider utan problem.

Husvagnen för dig
Knaus Scandinavian Selection är husvagnen för dig! Fem planlösningar från mindre till större, med upp till sju sovplatser och vatten- och värmesystem anpassade för vintern gör resan bekväm året runt.

Scandinavian Selection – för resor året runt.

Trygghet för nybörjaren

 • Du har precis fått upp ögonen för campinglivet, och har ingen tidigare erfarenhet.
 • Du vill resa under sommarhalvåret.
 • Du känner dig inte riktigt bekväm med gasol och vill ha en husvagn med fullständig el-utrustning.
 • Krångel och krusiduller är inget för dig, enkelt och lättskött är mer din melodi.

Husvagnar för dig
Knaus eldrivna husvagnskoncept heter E.power och i dagsläget finns dels serien Sport E.Power Selection samt möjlighet att få utvalda planlösningar av Südwind med E.power som tillval.

CaraCito är Weinsbergs gasolfria husvagn och den modell som presenterades först. Nerskalad till det allra viktigaste, men har samtidigt allt som behövs för den ultimata campingupplevelsen.

En sportig husvagn på el, det är Sport E.Power det.

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill