Vi har tidigare skrivit om Artisan Bread i Karlstad, den texten kan du läsa genom att klicka här. Inför sommaren har Mattias Dröschmeister, en av Artisan Breads två grundare, tagit fram ett recept på en härligt somrig måltid bestående av matjessill med brynt smör, picklad rödlök och picklade ägg samt laxknyten. Servera gärna med surdegsknäcke och en vällagrad ost.

 

Steg ett – Matjes med brynt smör samt picklad rödlök och picklade ägg

 

Du behöver

Matjes med brynt smör:

  • 2 burkar matjessill (à 200 g)
  • 2 dl gräddfil
  • 3 ägg, rumsvarma
  • 75 g smör
  • dill, till garnering

 

Picklad rödlök och picklade ägg

  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 3 ägg, rumsvarma

 

Förberedelser

  1. Picklad rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt svalna. Lägg tunt skivad rödlök i en skål och häll på lagen. Spara lite rödlök till garnering. Låt stå svalt några timmar, helst över natten.
  2. Lägg äggen i sjudande vatten och koka 7 min. Skölj av med kallt vatten och skala direkt och lägg ner äggen tillsammans med rödlöken.
  3. Låt gräddfilen rinna av i en silduk eller kaffefilter några timmar, helst över natten.

 

Vid servering

  1. Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att det bryns jämnt. När smöret blir ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta av kastrullen från värmen och häll upp i en skål.
  2. Skär sillen i bitar och fördela på ett serveringsfat tillsammans med ägghalvor och picklad rödlök. Strö över finhackad färsk rödlök. Klicka på avrunnen gräddfil och ringla över det brynta smöret. Garnera med dill. Servera med knäckebröd och ost.

 

Steg två – Laxknyten

 

Artisan2

Du behöver

  • 4 bitar färsk laxfilé (à 180 g)
  • 8 st knipplök
  • 12 späda morötter
  • 4 små palsternackor
  • 8 rädisor
  • 16 små färskpotatisar, halvkokta
  • 1 knippa dill, hackad
  • 1 msk pressad citron
  • salt
  • peppar från kvarn
  • smör
  • olja
  • 4 bitar aluminiumfolie à ca 40 cm

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Koka potatisen halvmjuka i lättsaltat vatten. Ansa och skölj grönsakerna. Dela eventuellt palsternackorna.
  3. Smöra folien (som ska vikas ihop till ett paket).
  4. Lägg laxen på folien och fördela grönsakerna och potatisen över och omkring. Salta och peppra och strö över rikligt med dill. Pressa över citronsaft och klicka på lite smör. Vik ihop folien till täta paket.

 

Lägg paketen på grillen. Det tar cirka 20 min.

Lägg upp laxpaketen på tallrikar och ät direkt ur folien.

Skrivet av Vakna där du vill