Säfsen i södra Dalarna förknippas kanske framför allt med skidåkning. Men på sommaren förvandlas det till ett mecka för cyklister. Här finns över 35 mil mountainbikeleder och dessutom är landsvägarna glest trafikerade och perfekta för den som vill göra en utflykt på vanlig cykel.

Den modige trampar upp till Solbergets topp, 472 meter över havet. Härifrån kör man downhill på smala skogsstigar i velodromer med olika svårhetsgrad. Behöver du fila på tekniken finns en teknikbana där du tränar balans, teknik och stabilitet.

För den som vill ha lite lugnare mountainbikecykling finns mängder av leder som tar dig genom de täta finnskogarna på stigar, grusvägar och nedlagda banvallar. Du passerar gamla brukssamhällen och mysiga fika- och grillplatser, flera med små vindskydd att krypa in i om vädret skulle bli dåligt.

Naturupplevelsen står i fokus i Säfsen under sommaren. Utöver svenskar kommer framför allt holländare, tyskar och danskar för att uppleva tystnaden, dra in barrdoften och njuta av den storslagna utsikten från bergstopparna. Och i de närmare 200 sjöarna och vattendragen runt omkring kan man kanota eller fiska öring, gädda och abborre.

Efter dagens strapatser kan det vara skönt att pusta ut i den gamla bakarstugan bakom kyrkan i Säfsnäs. Här bjuder damer från Säfsnäs bakarstugeförening på våfflor med hemmagjord hjortronsylt några dagar i veckan. Lite senare på kvällen dukar Hyttan kök och bar fram Säfsens smaker – en härlig buffé med vilt, lax och lokala delikatesser. En perfekt och lite lyxig avslutning på en dag full av sköna naturupplevelser!


Foto: Säfsen Resort

Skrivet av Vakna där du vill