På Färingsö i Mälaren, granne med Lovön där Drottningholms slott ligger, hittar du Äppelfabriken. Här kan du avnjuta mathantverk från den mångfaldiga Sverigemästaren Katharina samtidigt som du väntar på att din alldeles egna äppelmust ska bli färdig.

Katharina och Lars öppnade Äppelfabriken i sin trädgård 2006 och verksamheten har vuxit till en populär avstickare utanför Stockholms tullar. Idag kommer besökare från hela Sverige hit och närheten till Drottningholms slott har gjort att självaste kungen och drottningen besökt gården och mustat äpplen från slottsträdgården.

På gården finns bland annat ett kafé som serverar en enklare lunchtallrik och bakverk från Äppelfabrikens kakverkstad, där både utveckling av nya bakverk sker och säsongsinspirerade variationer skapas. Nytt för i år är egentillverkad glass. Många av råvarorna som används kommer från den egna trädgården eller är närproducerade. Lunch och fika kan avnjutas i ett av flera krypin som växthuset, lusthuset eller pergolan. Sittplatser finns även i trädgården som av slottsträdgårdsmästaren Hasse Wester beskrivits som så nära paradiset man kan komma. Lyckas du inte pricka in en solig sommardag finns det även en varm brasa att slå sig ned framför i timmerhuset.

Efter fikan kan du besöka gårdsbutiken där allt som säljs har tillverkats på plats. Här finns goda möjligheter att samla på sig ett lager av marmelader, saft, mos och chutneys. Om du besöker Äppelfabriken i augusti och framåt hösten kan du även ta med dig egna äpplen som mustas direkt och tappas på bag in box. Sedan kan de avnjutas i minst ett år till! Den som inte får nog av Äppelfabriken och sötsakerna kan köpa med sig deras prisbelönta kokbok hem. Parkering för husbilar och bil med husvagn finns vid Hilleshög kyrka vilket ger en 700 meters promenad genom det vackra kulturlandskapet.

På Äppelfabrikens hemsida går det att boka tid till musteriet som öppnar i augusti samt läsa äppeltips eller hitta en frågesport att göra på resan dit.

 

Mer att göra på Färingsö:

  • Spela golf på Troxhammar Golfklubb
  • Besöka Svartsjö Slott
  • Det finns flera badplatser runt om ön

 

På bilden: Katharina Ångström Isacsson, Sverigemästare i mathantverk och en av grundarna till Äppelfabriken

Skrivet av Vakna där du vill