Dags att lägga till ännu ett smultronställe på vägen! Artisan Bread i Karlstad bakar bröd och något mumsigt till kaffet på ett hantverksmässigt sätt och med bra råvaror. Här kan du avnjuta en lunch eller ta en välförtjänt fikapaus med gott samvete.

På Kasernhöjden i Sveriges solstad, Karlstad, hittar du Artisan Bread som öppnade upp portarna för två och ett halvt år sedan. Grundarna Mattias Dröschmeister och Gustav Fagerman har filosofin att använda bra råvaror som väljs med omsorg för att vara så klimatsmarta och hållbara som möjligt. Utan att måla in sig i ett hörn ska råvarorna vara ekologiska i största möjliga utsträckning. Här hittar du produkter tillverkade av bra råvaror i en öppen och trevlig miljö. Du kan äta gott, men samtidigt ha ett gott samvete för det du stoppar i dig.

Hit kommer gästerna för en gofika eller lunch och besökarskaran är bred.

Artisan Bread besöks både av den som vill unna sig något riktigt gott och av småbarnsföräldern som är matmedveten. Av vännerna som ses för kvalitetstid och den som vill handla bra bröd till helgen, eller varför inte alla dagar i veckan.

I bageriet kliver du in i en miljö där du får ett avslappnat möte med bagarna. De befinner sig nämligen bakom glasväggar och du som gäst får möjlighet att se bakprocessen på nära håll. Har du som besökare riktig tur kan du lyckas träffa in ett besök när det finns gästbagare på plats. Då kan du få träffa medlemmar ur Svenska Bagarlandslaget eller andra riktigt duktiga bagare och prova några av deras mästerverk.

ArtisanBread_bröd

På helgerna har de även ett konditori där det bjuds på till exempel citrontart med råsockermaräng eller chokladbrownie med marsmallow och nötter.

Förutom bageriet finns nyöppnade delikatessbutiken Artisan Deli som erbjuder allt från gårdsmärkt kött till Sveriges bästa senap från LissEllas i Dalarna. Här kan du bli inspirerad av de lådor med färdiga recept och ingredienser som säljs – klara att ta med hem för att tillagas och avnjutas. Behöver du inspiration och hjälp i köket delar de gärna med sig av sitt hantverk i form av kurser som bland annat korvstoppning, mjölksyrning eller matlagningskurser.

ArtisanBread_Mattias

En av Artisan Breads två grundare – Mattias Dröschmeister.

Till julen kan Mattias, en av grundarna och ägarna, rekommendera deras populära pepparkaksdeg eller någon av alla saffransprodukter. Den som hellre bakar själv men ändå vill ha fokus på bra råvaror hittar även trådsaffran att ta med hem till julbaket. Ett annat tips är att lägga in sig egen sill, och Mattias bjuder på ett av sina recept.

 

Bloody Mary-sill:

2 paket 5-minuterssill á 420 g

Lag:

2 krm tabasco
3 dl tomatjuice eller passerade tomater
1 finhackad tomat
1/2 tsk salt
Svartpeppar – några varv med kvarnen
1 stjälk selleri, tunt skivad
3 msk vodka om så önskas

Gör så här:

Skölj filéerna och låt dom rinna av, skär den i bitar och lägg i en skål eller glasburk.
Blanda lagen och häll över sillen. Låt stå i kylen i minst ett dygn.

 

Och med de orden önskar vi er en riktigt God jul!

Skrivet av Vakna där du vill