Sommar, sol och skidåkning – på Norges sydligaste glaciär är det möjligt. Och om utförsåkningen inte lockar finns det ett brett utbud för den äventyrlige med bland annat kajakpaddling, vandring och längdåkning.

Den friska skidsäsongen med snöbeklädda berg och soldränkta pister behöver inte vara över bara för att sommar och plusgrader breder ut sig över Skandinavien. För alla semesterfirare som inte kan få nog av skidåkningen är det möjligt att stilla sitt begär på en annorlunda sommarsemester i Norge.

Drygt två och en halv timmes bilkörning från Bergen, inte långt från Hardangerfjorden, erbjuder Fonna Glacier Ski Resort sommarskidåkning från den 29 april till den 4 september. Folgefonna, Norges sydligaste och tredje största glaciär, ligger 1400 meter över havet i Nationalparken med samma namn. Skidcentret ligger på Jorfjell-glaciären, en avstickare från Folgefonna, och har tre nedfarter och en funpark med hopp och rails som 2013 rankades som världens fjärde bästa park med sommarsnö.

En mil väster om Folgefonna, precis vid Hardangerfjorden, ligger den idylliska byn Jondal. Här finns ett bra serviceutbud med matbutiker, bensinstation, bank, restauranger och flera olika övernattningsmöjligheter. Det är härifrån äventyrliga aktiviteter som fjällklättring, guidade vandringar och kajakturer i Hardangerfjorden utgår.


Foto: Vernon Deck

Skrivet av Vakna där du vill