Nästa vecka är det dags för årets höstlov och många familjer tar tillfället i akt att umgås och hitta på saker tillsammans. Här tipsar vi om olika utflykter, specifika platser och upplevelser för vänner och familjer under ledigheten. Att resa med husbil eller husvagn gör det enkelt att vara spontan och ni slipper oroa er för fullbokade hotell.

Har familjen inget fritidsfordon idag är höstlovet också ett ypperligt tillfälle att prova på detta sätt att resa genom att hyra en husbil. Via Rent and Travel är det möjligt att boka husbilar i olika storlek, välj mellan en hel vecka eller en långhelg.

Weinsberg CaraSuite Edition Scandic – en av modellerna du både kan köpa och hyra.

Eftersom Halloween inträffar under höstlovet är det ett tema på många platser. Flera av landets nöjesparker håller höstlovsöppet och många uppmärksammar Halloween på olika sätt. En del har spökhus medan andra fokuserar mer på mys och höstens vackra färger. 

Liseberg vänder sig till både stora och små. Större delen av parken är säker från spöken och i Kaninlandet ligger fokus på höstmys, glada färger och bus. Andra delar har invaderats av zombier och annat läskigt. Precis bredvid Liseberg ligger science centret Universeum som utöver de vanliga utställningarna har ett speciellt Halloweenprogram som går under namnet Creepy Science med bland annat experimentshow, slajmlabb och fladdermusverkstad.

Liseberg dekoreras med fågelskrämmor, halmbalar, vålnader och 90 ton pumpor. Foto: Liseberg

Även på Gröna Lund finns aktiviteter för både den som vill bli skrämd och den som söker en mer barnvänlig upplevelse. På Lilla Området finns godisland, höstmarknad och föreställningar medan det på Stora Området finns skräckhus och läskiga temazoner. Observera att nöjesparken i år har begränsat antal platser varje dag.

Foto: Johan Gramén/Gröna Lund

Skara Sommarland förvandlas till Scary Sommarland under höstlovet och parkens tivolidel pyntas med pumpor. Målgruppen är primärt barn upp till 12 år så mer mysrys än ren skräck är att vänta. 

I Norrköping hittar vi Kolmården med skräckhus, föreställningar och en helt ny temavärld vid namn Pumpania. Helt spökfritt är det i Bamses värld. 

Furuviksparken i Gävle presenterar nyheten Skräckexpressen som komplement till uppskattade klassiker och karuseller. 

Parken Zoo i Eskilstuna går många av djuren fortfarande ute och många karuseller är öppna. Dessutom har parken tagits över av fågelskrämmor! 

På skånska Österlen finns borgen Glimminigehus som har tema Väsen under höstlovsveckan, med vandringar och möjlighet att skapa egna väsen i naturmaterial.

Foto: Furuvik

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby håller höstlovsöppet och ger barnen möjlighet att träffa karaktärer som Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Rasmus på luffen och Madicken. Dessutom finns en marknad med över 90 utställare som säljer hantverk med mera. När mörkret och kvällskylan smyger sig på tänds eldkorgar och lyktor för att ge både värme och ljus i parken. 

Foto: Astrid Lindgrens värld

Utöver nöjesparker och specifika platser att besöka och uppleva kan det var skönt att komma iväg bara för att upptäcka något nytt. Till exempel är det trevligt att åka ut i naturen och vandra i skogen. På svenska turistföreningens hemsida finns både tips och information inför vandringen och olika leder runt om i landet. De ger också tips till de som vandrar med barn. Efter en dag i naturen är det underbart att komma tillbaka till en kopp varm choklad i husbilen eller husvagnen! 

Upptäck en ny stad eller ort bara för att njuta av att vara i en ny miljö. Kanske hittar ni ett nytt favoritfik, ett fint promenadstråk eller ett intressant museum. Många museer runt om i landet har speciella höstlovsarrangemang utöver de vanliga utställningarna. En del har till och med fri entré. Stå på en ställplats vid vattnet eller hitta en vacker plats i naturen. Besök ett badhus eller kolla upp om biblioteket på orten ni besöker har något intressant program för lovet. Det finns mycket att upptäcka utan att behöva åka långt, och att dessutom ha sitt eget boende med sig gör det än lättare att kravlöst se sig omkring! 

Knaus Sport Silver Selection är en husvagnsmodell med många planlösningar att välja mellan, flera med våningssängar för barnfamiljer.

Oavsett vad ni gör under höstlovet får ni gärna dela era bilder från campingupplevelserna på Instagram via hashtaggen #vaknadärduvill eller tagga vårt Instagram-konto @vaknadarduvill. Kanske kan ni inspirera någon annan till samma härliga upplevelse som ni har!

Observera att aktiviteterna i inlägget har olika öppettider och att alla inte är öppna under hela höstlovet. Besök respektive hemsida för mer information inför besöket.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill