När vintern och snön kommer väcks skidsuget till liv hos många av oss. Ett alternativ till att hyra fjällstuga eller checka in på hotell är att resa till och bo vid skidanläggningen med husvagn eller husbil. Det finns fordon som är vinterrustade som standard och även sådana där tillval kan göras för att öka komforten än mer, till exempel med Aldes vattenburna golvvärme. Knaus Scandinavian Selection är en populär, vinterrustad husvagn som finns i fem planlösningar med upp till sju sängplatser.

Knaus Scandinavian Selection

Står man uppställd hela vintersäsongen kan det vara skönt med extra plats och då kan ett vinteranpassat förtält eller spiketält vara en bra lösning. På så sätt skapas utrymme för umgänge eller förvaring av skidor, fuktiga kläder och annan utrusning. Det finns även produkter som gör det möjligt att fjärrstyra värmen i sin husbil, något som sparar både energi och pengar, samtidigt som man vet att vagnen är varm när man kommer fram.

Att ha allting på plats i sitt campingfordon, istället för att behöva packa in och ut, är en stor fördel. Väl på plats vid backen är det skönt att ha sin egen plats med tillgång till kök, sittgrupp och sängar att vila i efter alla åk. Det är också enkelt att ta en paus för att göra en kopp varm choklad eller laga egen mat istället för åtskilliga restaurangbesök. Och en fördel med husvagn eller husbil är såklart att du har tillgång till din egen flyttbara stuga även under resterande delar av året! Har du inget campingfordon än men är sugen på att testa kan du med fördel hyra via Rent and Travel.

Knaus Sun TI Platinum Selection

Några saker att tänka på inför vinterresan är att täcka för stora fönster för att undvika kallras, packa med en snöskyffel, en värmefläkt och en extra gasoltub för säkerhets skull. Kolla upp vilka funktioner som finns där ni planerar att bo – en del campingplatser erbjuder bastu, värmestuga och torkrum för att underlätta camping under de kallare årstiderna. Vid ankomst är det smart att lägga plankstumpar under stödben och hjul för att undvika att de fryser fast. 

Här är några platser att åka skidor på i olika delar av landet.

Åre
Åre är en känd skidort och en klassisk fjällby med ett brett utbud av såväl skidåkning som shopping, restauranger och barer. I Åre hittar både den vane skidåkaren och barnfamiljer passande åkning i någon av de 89 skidbackarna eller barnområdet. Den som är ny i denna vinteraktivitet kan gå i olika typer och nivåer av skidskola, antingen privat eller i grupp. I Åre öppnar flertalet skidområden så snart de kan erbjuda en bra alpin produkt och håller sedan öppet till maj.

Klövsjöfjäll
Klövsjö kallas ibland ”Skidåkarnas skidort” och är välrenommerat i skidsverige. Utöver alpin skidåkning och svarta pister finns ett barnområde med backar för nybörjare, värmestuga och barnhörna. Även längdspår och skidskola finns. Klövsjö har 14 liftar och 21 nedfarter och i närheten finns även Vemdalsskalet och Björnrikes skidområden. I Vemdalen finns det totalt 34 liftar och 55 backar.

Trysil
Trysil är Norges största skidort, här finns fyra sammanhängande skidområden med välpreparerade backar. Den som vill kan komplettera skidåkningen med spabesök och det finns flera restauranger att unna sig ett gott mål mat på. I Trysil finns 31 liftar, 68 backar och flera campingplatser för säsongscamping, via SkiStar är det även möjligt att boka ett antal korttidsplatser. Skidsäsongen pågår från att de kan erbjuda en bra alpin produkt till april. Både skidskola och barnområde finns.

Toppekspressen i SkiStar Trysil. Foto: Ola Matsson

Kungsberget
Kungsberget hittar du ungefär två timmars bilfärd från Stockholm. Anläggningen håller öppet 21 december till april och har 22 pister och 12 liftar. Det finns längdskidspår, ett barnområde samt skidskola för alla åldrar och kunskapsnivåer. Den som vill äta utanför sitt campingfordon kan göra det på någon av restaurangerna, vid någon av grillplatserna i backen. Husbil och husvagn kan ställas på någon av Kungsbergets ställplatser. Platserna har el men det finns inget servicehus.

Branäs
I Branäs finns 31 pister, 21 liftar och totalt 28 kilometer längdspår. Det finns tre barnområden och skidskola. Säsongen inleds 13 december och pågår till 13 april. Från och med 20 december är det öppet varje dag. Bara 400 meter från backarna ligger Branäs Camping som har 135 platser med tillgång till el. Boende har även tillgång till servicehus med dusch, bastu, tvättstuga, kök och grillplats.

Snösystemet och snökanonerna testas i Branäs inför säsongsstarten. Bild: Branäs

Valfjället
I Valfjället finns utöver 5 liftar, 12 nedfarter och fina längdspår en Funpark med airbag och skicross-bana. God mat intas på Valfjällskrogen som håller öppet under vintersäsongen. I närheten av slalombacken ligger en camping med el-anslutna platser och tillgång till anläggningens servicebyggnad.

Alebacken
Bara 2,5 mil norr om Göteborg ligger Alebacken. Här finns tre skidbackar, varav en barnbacke, och tre liftar. I nedfarterna finns snökanoner och belysning. Det sydliga läget till trots, brukar backarna hålla öppet ungefär två månader per vinter. I anslutning till Alebacken finns café samt skidskola.

Isaberg Mountain Resort
I Småland hittar vi Isaberg, ett berg som av dem själva ibland kallas ”Smålandsfjällen”. Här finns 11 nedfarter och södra Sveriges största skidsystem. Den som vill kan gå i skidskola och på söndagar kan familjer (minst fyra personer) åka till extrapris. Vid foten av Isabergstoppen finns 84 campingtomter med eluttag. Tillgång till servicehus med toalett, dusch, bastu och utrymme för disk, tvätt, matlagning samt torkskåp ingår. Anläggningen håller öppet 21 dec till 29 mars.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill