Allt är möjligt med husbilen

 

Hundra resdagar.
Det har Arly och Helena Jakobsen varje år i sin Knaus Sun I 900. Resorna är en blandning av kortare utflykter, besök hos vänner och flera veckor långa upplevelser som planeras under flera månader. För några somrar sedan gick resan genom Europa till italienska Cinque Terre, de fem byarna.
– Det var vår första riktigt stora resa i Italien, berättar Helena.

Den längre resan paret gör under sommarsemestern brukar planeras under vinterhalvåret och turen till Cinque Terre var inget undantag.
– Alla dagar har något att erbjuda och vi vill ha en upplevelse vart vi än kommer. Då krävs vissa förberedelser även om det såklart finns rum för anpassning när vi väl är iväg, berättar Helena.
Men resorna planeras inte bara, de dokumenteras och delas också. Arly fotograferar och skriver mycket, material som sedan publiceras på parets hemsida.

Monterosso, en av de fem byarna. Foto: www.arlyhelena.se

Monterosso, en av de fem byarna. Foto: www.arlyhelena.se

Inspirationen till resan kom som flera gånger tidigare från en husbilstidning. Arly och Helena reste med ett annat par och var iväg i fyra veckor. På väg mot målet gjordes stopp i Danmark och Tyskland och väl i Italien stannade de bland annat vid Gardasjön. Även om resrutten planerats noga valdes campingplatserna lite på vinst och förlust.
– På en del campingar bara viftade de bort oss för att bilen var så stor, minns Helena.
Till sist fick de plats på en camping som låg i terrass mot sjön och Helena fick sitta på en pall och vakta medan Arly checkade in och hämtade husbilen.
– Det var väldigt mycket husvagnar, bilar och förtält men när det väl var klart var det fantastiskt! berättar Helena.

På väg vidare möttes de av en annan utmaning i form av serpentinvägar.
– Ovanför de fem byarna gick en väg att åka på tills man var framme vid rätt by och kunde köra ner. Det insåg vi lite för sent och körde istället ner först och sedan vidare på insidan, säger Helena.
– Då pumpade adrenalinet i Helena men jag var lugn, ler Arly, som var den som körde.

Väl framme i Cinque Terre utforskade de byarna, badade, åt gott och umgicks med sitt resesällskap.
– Vandringslederna som går mellan byarna var mer eller mindre lättpromenerade, men det var väldigt fint. Det var som att se ner på en modelljärnväg, säger Arly.
Den kortaste leden går mellan Riomaggiore och Manarola och kallas även kärleksstigen. Arly och Helena, som gillar aktiva semestrar, promenerade mellan alla fem byar, men det går också att ta sig fram med tåg eller båt.
– Byarna skiljde sig åt ganska mycket, en del var kuperade, någon hade både hamn och sandstrand. Corniglia är den enda av byarna som inte har någon kontakt med vattnet, berättar Arly.

Riomaggiore. Foto: http://www.arlyhelena.se

Riomaggiore. Foto: http://www.arlyhelena.se

Att kunna resa på sina egna villkor utan att vara tvungna att hitta ett hotell eller en campingplats är en stor fördel med husbil tycker Arly och Helena.
– Vi kan komma och åka som vi vill och slipper mycket stress. Det finns ingen annan än vi själva som styr var, när och hur. Det är en stor frihet!
I husbilen får de enkelt med sig allt de behöver, både för långa resor, som den till Cinque Terre, och kortare turer. Det går heller ingen nöd på dem om de inte hittar en camping; i husbilen finns allt för att sköta hygien och matlagning.

Även om sommarsemestern är den längsta som görs med husbilen är det som sagt inte den enda. När vi träffar Arly och Helena en fredag i mars har de samma morgon kommit hem från en resa till Göteborg där de sett Galenskaparnas Macken på Lorensbergsteatern.
– Vi tar alltid husbilen till evenemang eller när vi besöker vänner. På  så sätt har vi med allt och har vårt eget. Och bilen fungerar som gäststuga när vi själva får besök.

Arly och Helena i sin Knaus. Foto: Tommy Holl

Arly och Helena i sin Knaus. Att husbilen är helintegrerad gör att förarhytten håller värmen även under vinterns resor. Foto: Tommy Holl

Huset på Tjörn som paret numera bor i året runt byggdes först som en sommarstuga och de har tidigare haft både husvagn och båt. Men det var först med husbilen som resandet tog fart, både i Sverige och i Europa. Första husbilen köptes för tolv år sedan, och den Knaus de har idag är deras fjärde.
– Vi gick på Elmia varje år och blev mer och mer sugna på en husbil. Det var inte så vanligt då, till skillnad från idag när intresset fullkomligt exploderat, berättar Arly.

Och årets resa?
– Den går till Kroatien, genom Prag och med flera smultronställen på vägen. Vi åker fyra sällskap tillsammans och tar ostsidan ner och västsidan upp i Tyskland. Den här gången har vi bokat i förväg eftersom det är ett väldigt populärt resmål, avslutar Arly.

 

 

Arly och Helenas tips inför första resan i Europa

  • Läs på innan – olika länder har olika regler för körkort, vägavgifter och laster.
  • Tyskland är en bra förstadestination. Man måste inte åka på autobahn och landet är bra anpassat för campare med många camping- och ställplatser.
  • Se till att GPS:en är uppdaterad och ha med en vanlig karta också. Tänk på att ställa in GPS:en på rätt fordonstyp, annars är risken att den leder fel.

 

 

Skrivet av Vakna där du vill