Vägarna förbi västkusten och södra Bohuslän i sommar? Då kanske årets stora seglingsfest är värd ett besök.

Gott om campinganläggningar och ett stort antal ställplatser. Du parkerar på Koön, sedan är det bara ett par minuters båtresa över till Marstrand.
Där väntar bland annat en publikfest som slår det mesta. 3–7 juli avgörs GKSS Match Cup, som i fjol lockade 50 000 åskådare.
2018 fyller tävlingen 25 år och det firas bland annat med en VM-final i katamaranklassen M32. Världens tolv bästa besättningar finns på plats för att hantera de kolfiberbyggda båtarna med toppfarter på uppemot 25 knop.

GKSS Match Cup på Marstrand har blivit en tradition som lockar deltagare och världsstjärnor från hela världen.
Tre svenska besättningar finns med bland de högst rankade, vilka kvalificerat sig. Däribland Team Nicklas Dackhammar och Essiq Racing, som toppar leaderboarden inför avgörandet på Marstrand. Måns Holmberg och Jonnie Berntsson är övriga svenska besättningar som kvalat in till finalen.

Nu får de ”blågula” fartvidundren tuffast möjliga motstånd. Exempelvis från regerande världsmästaren, australiensiska Torvar Misky och britten Ian Williams, sexfaldig vinnare. En tredje toppkandidat är OS-seglaren, nederländska Pieter-Jan Postma, som ser fram emot att besöka den svenska västkusten.
– Är enormt förväntansfull inför finalen, där en väldigt utmanande bana väntar oss, men som vi i vårt team också känner oss väldigt komfortabla med, säger ”PJ”.

Foto: Paul Wennerholm, GKSS Match Cup Sweden

Förra sommaren var det dessutom comeback för damklassen Nordea Women’s Trophy, som också seglades med M32-katamaraner. Det blev en enorm succé och klassen kommer att utökas från fem till sex besättningar. 

Något inte minst regerande mästaren och skepparen i Team Anna, Anna Östling, ser fram emot.

– Det känns fantastiskt inspirerande att tjejklassen är här för att stanna. Marstrand är världens bästa arena och Women’s Trophy under GKSS Match Cup Sweden är den enda tävlingen med katamaraner för tjejer, säger Anna.

Bilder: Paul Wennerholm, GKSS Match Cup Sweden

Skrivet av Vakna där du vill