Att snön har lagt sig på vägar och ställplatser behöver inte betyda att campingsäsongen är över. Som den inbitne läsaren tillika camparen vet, finns det flera platser att åka till även under vintersäsongen. Med en husvagn eller husbil krävs ingen stuga för skidresan – ta i stället ditt fordon och ställ dig på en plats nära skidbacken! Det finns flera populära skidställen i Sverige, som Åre, Kläppen, Klövsjöfjällen och Vemdalen, där du även kan campa under vintertid. Det finns även destinationer som inte har skidåkning i erbjudandet, utan som siktar in sig mer på upplevelser och god mat, exempelvis First Camp Arcus i Luleå och Destination Apelviken utanför Varberg.  

Det kan låta enkelt för den rutinerade camparen, men är inte nödvändigtvis det för den nya entusiasten. Nedan följer därför några tips på vad du kan behöva tänka på under vintersäsongen. 

Tips och tricks för vintersäsongen  

  • Håll koll på värmen med hjälp av appen. Idag finns det flera appar du kan använda för att starta och stänga av värmen med, till exempel från Alde och Truma. Det hjälper dig att ha koll på din energiförbrukning och ser till att vagnen är varm när du kommer fram – samtidigt som du kan spara in några extra slantar du istället kan lägga på nöje! 
  • Husbil eller husvagn? Husbil och husvagn brukar användas på olika sätt under vintertid. Detta är något vår egen husvagns- och husbilsdoktor har pratat om tidigare. Kort sammanfattat brukar husbilar användas för kortare resor – exempelvis under sportlovet. Det blir därför viktigt med rätt utrustning på bilen, som vinterdäck. Husvagnar används för det mesta till att säsongscampa. Du ställer alltså husvagnen där du vill ha den (kanske nära en skidbacke?) och så låter du den stå där under större delen av eller hela säsongen!  
  • Produkter anpassade för vintern. Står man en hel eller större delen av en säsong på samma plats kan det vara bra att ha särskilda säsongsanpassade produkter. Exempelvis ett förtält som är anpassat för kyla, en snöskyffel, värmefläkt och snökedjor.  
  • Inte alla fordon är anpassade för vintercamping. Innan du ska iväg på din första vintercampingtur är det viktigt att ta reda på om ditt fordon är anpassat för säsongen eller ej. Om du är ny på vintercamping är det enklast att kolla med din återförsäljare för att se om ditt fordon är anpassat för vintern, till exempel handlar det om hur vatten och avlopp är draget och om det riskerar att frysa.  
  • Se över ditt fordon. Det är bra att se över fordonet innan man ger sig i väg. Hur mår batteriet? Hur ser vattenledningarna ut? Är det något som behövs bytas ut innan resan inleds? Fundera över om det kan vara värt att boka in fordonet på service hos en verkstad ett par veckor innan avfärd.  
  • Kom ihåg gasolen! Under vintern är det extra viktigt att ta med sig extra gasolflaskor. Står du på en plats utan el går det åt mycket av gasolen för att hålla fordonet varmt. Om värmen tar slut mitt i natten kommer du att tacka dig själv för att ha tagit med en extra flaska!
I Knaus Scandinavian Selection är det varmt och skönt även under kalla vinterdagar.

Ett tips för dig som vill testa campinglivet i vinter, men inte äger ett fordon, är att spana in Rent and Travel – vår uthyrningsverksamhet för husbilar. Det är också en bra idé för dig som är ny inför konceptet och vill testa på campinglivet innan investeringen i ett eget fordon. Alla husbilar som hyrs ut kan användas året runt, men vissa är extra anpassade för vintern. Bokningssupporten kan guida till vilken husbil som passar din resa bäst.

I Sverige är resmålen under vintersäsongen många. I både norr och söder finns det flera högkvalitativa campingställen som erbjuder allt som kan tänkas för ett härligt äventyr. Ifall du är osäker på vart vinterns resa ska gå har vi sammanställt några restips nedan, fler campingar hittar du på camping.se!  

Fem campingplatser – i och utanför Sverige 

 Norra Sverige, First Camp Arcus – Luleå:

Campingen ligger i en fantastisk miljö under både sommar- och vinterperioden. Campingplatsen har öppet året om och erbjuder flera olika funktioner för en trevlig vistelse.  

– Mellersta Sverige, Kläppen:

Säsongscampingen i Kläppen är ett otroligt attraktivt resmål. Med knappt en kilometer till närmsta backe är det en perfekt destination för camparen som även är sugen på lite skidåkning. I nuläget är campingen fullbokad, men det finns utrymme för drop-in!  

Mellersta Sverige, Caravan Club, Tandådalen

En stor camping med närhet till Tandådalens och Hundfjällets anläggningar med preparerade backar, spår och mataffärer. Under högsäsong anordnas aktiviteter för såväl vuxna som barn och unga i Storstugan och ungdomsstugan ”Snigeln”. 

– Södra Sverige, Halland, Destination Apelviken

Destination Apelviken, beläget i Varberg, erbjuder campingplatser året runt. Under julen är flera event inplanerade – till och med en nyårsfest! Om du befinner dig på sydliga breddgrader är Apelviken ett hett (eller kyligt?) tips för er!  

 Utanför Sverige, Trysil, Norge

Trysil är Norges största skidort och erbjuder campingplatser för både säsong och kortare perioder. Här garanteras en fantastisk skidmiljö för den som vill söka sig utanför Sverige under vinterperioden!  

Radissou Blue i Trysil Foto: Skistar 

Gällande covid-19 

Att resa med husvagn eller husbil gör det lättare att hålla avstånd, eftersom man har sitt eget boende och dessutom tillgång till såväl kök som toalett direkt i fordonet. Inför resan är det såklart fortfarande viktigt att hålla sig uppdaterad på gällande restriktioner i och med pandemin och Covid-19 – speciellt om resan går utomlands där det kan finnas inresebegränsningar eller andra rekommendationer än i Sverige.  

___  

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com 

Skrivet av Vakna där du vill