Makarna Ann-Marie och Thomas blev de lyckliga vinnarna av Rent and Travels tävling på Elmia-mässan 2019. På grund av pandemin blev inte husbilssemestern av våren 2020 som det var tänkt, men i maj i år var det dags. Istället för en vecka blev det två veckor med husbilen – ett beslut paret är väldigt nöjda med.

September 2019 besökte Ann-Marie och Thomas från Landskrona mässan Elmia Husvagn Husbil, mest för att det är ett trevligt arrangemang och kul att se alla nya fina fordon. De brukar åka till Jönköping, gå på favoritrestaurangen och bo på hotell i samband med mässan och har gjort så en handfull gånger genom åren.

Denna gång fanns där också en monter för uthyrningskonceptet Rent and Travel som hade en tävling med det åtråvärda priset; en vecka med husbil. Makarna tävlade och några dagar efter mässan fick de veta att de vunnit.

– Vi blev såklart väldigt glada och började snart att planera för en resa under våren. Eftersom vi är pensionärer har vi förmånen att kunna åka iväg när som helst, men så kom pandemin och vi fick skjuta fram resan, säger Thomas.

Tråkigt att skjuta på resan men å andra sidan gav det mer tid till att fundera över resväg och vad de ville se. Och eftersom det var en hel del bestämde sig makarna för att lägga till en vecka så att de kunde uppleva landets nordligare delar i lugn och ro.

30 år sedan sist

Husbilen, en Weinsberg CaraSuite, hämtade de upp på Rent and Travels station i Kristinehamn. Resan dit gjordes med egen bil och lite nervöst var det längs vägen upp från Landskrona.

– Jag hade kört husbil en gång tidigare och det under 90-talet, i Tyskland med svågern. Så nog var jag nervös men det försvann efter 10 minuter bakom ratten. Husbilen var väldigt lättkörd, säger Thomas.

– Då, för trettio år sedan var våra barn små och tyckte det var väldigt mysigt att resa med husbilen. Nu har de egna barn och våra barnbarn, som nu följde mormor och morfars resa via foton och filmer, är helt begeistrade i husbilar och vill gärna åka iväg de också, säger Ann-Marie.

Värmland – Norrland tur och retur

Med den egna bilen i tryggt förvar hos Rent and Travel, packade Ann-Marie och Thomas in sina saker i husbilen, fick en genomgång av fordonet (det har hänt en hel del på 30 år påpekar Thomas) och gav sig sedan iväg norrut. Första stoppet var Tällberg intill sjön Siljan i Dalarna.

– Det var en lagom lång första etapp och en väldigt vacker plats att stanna på. Det är ju här Tusse kommer från men när vi var där var han i Rotterdam för Eurovision, säger Ann-Marie glatt.

Från Tällberg gick resan vidare till Lill-Babs födelseort Järvsö – en plats som Ann-Marie länge drömt om att besöka. Därifrån satte makarna siktet på Sundsvall och Höga kusten.

– Att få uppleva Höga kusten var lite av en dröm och vi blev sannerligen inte besvikna. Naturen är helt otrolig och det finns mängder av saker att se och göra för den som vill. Eftersom man med husbil själv bestämmer när och vart resan går, och dessutom har allt med sig är det väldigt bekvämt. Det är bara att stanna på en fin plats och ta sig en kopp nybryggt kaffe eller göra middag och sen åka vidare, eller stanna över natten om man så vill, säger Thomas.

Nordingrå, Höga Kusten

Utmärkta turistvägar

Att följa de bruna vägskyltarna med en blomma är ett tips från Ann-Marie och Thomas. Dessa skyltar markerar så kallade Turistvägar med sevärdheter. Under de två veckorna blev det allt från whiskeyprovning och insyn i dalahästtillverkning till vildmarkstur och besök på gårdsbutiker.

Även om maj delvis bjöd på regn i många delar av landet hade våra vänner från Landskrona tur med vädret. Inte en droppe regn föll på dem under de två semesterveckorna. Däremot fick paret se snö när de körde längs Sveriges högst belägna landsväg Flatruetvägen, upp mot lågfjället Flatruet i nordvästra Härjedalen.

– Vi träffade en trevlig man på Rätans Camping i närheten av Åsarna, som tipsade oss om Lilla vildmarksturen. Vi hade inte alls tänkt ta den vägen nedöver och det innebar en omväg på 25 mil men vi kunde inte motstå hans restips och det är vi väldigt glada för. Vilken upplevelse! Vi såg mängder av renar längs vägen och väl uppe på fjället var utsikten fantastisk. Man såg 360 grader runt om och där fanns fortfarande snö trots att det var sista dagarna i maj, berättar paret entusiastiskt tillsammans.

Flatruet, Härjedalska fjällen

Väl tillbaka i Värmland och Kristinehamn var det bara att lämna tillbaka husbilen på stationen. Slutstädningen hade de lejt bort – en av många fördelar med att hyra sitt semesterfordon menar paret.

Om det blir mer husbilssemester för våra vänner? Mycket troligt.

– Vi är otroligt nöjda med resan och husbilen och vi har redan pratat om att hyra även nästa år. Att hyra husbil är smidigt och skönt och det passar oss väldigt bra, säger Thomas.

Foton: Ann-Marie och Thomas


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill