Oavsett var i landet du befinner dig är det inte långt till närmsta bad. Och gillar du inte att ligga på stranden finns det ofta mycket roliga saker att aktivera sig med. Sverige har omkring 100 000 insjöar och många bjuder till bad. Om sköna sjöar kanske vi skriver i ett annat blogginlägg. Denna gång bjuder vi på några strandtips längs våra svenska kuster, från salta bad på Västkusten till Pite Havsbad i Norr.

I Göteborgs norra skärgård hittar du Öckerö kommun, bestående av sammanlagt tio öar, varav de flesta nås med bilfärja och bil. Bland de största öarna är Hönö och Öckerö som förutom vacker västkustnatur och god mat bjuder på fina bad. Här finns såväl sandstränder som varma klippor, exempelvis Jungfruviken och Hjälvik. Här finns också Öckerö Hamn och Hönö Klåva Hamn – två populära ställplatser belägna direkt vid kajen.

Öckerö

Den fyra kilometer långa sandstranden Tylösand i Halmstad har utsetts till Sverige bästa flertalet gånger. Och inte konstigt är väl det – här finns något för alla. För såväl den som vill softa bland sanddynerna, den som vill surfa på vågorna och den som vill gå loss på after beachen. Det finns flera campingplatser i närheten av Halmstad och den närmsta bara en kort promenad från Tylösands strand. 

Tylösand

Stränderna runt Falsterbo Skanör för ofta tankarna till Medelhavet tack vare den vita sanden och havsbotten och det turkosa vattnet. Kanske är det just därför som reseguiden Rough Guides hade med Falsterbostranden på sin tio i topp-lista över Europas bästa stränder. Det finns flera campingplatser att välja mellan nära Falsterbo Skanör och stranden – den är aldrig långt bort. 

Falsterbo Skanör

Böda Sand är förmodligen en av Sverige mest kända campingplatser, bland campare såväl som icke campare tack vare TV-serien, och denna välkända camping ligger på Ölands östra kust. Bödabukten på bjuder på milslång sandstrand och här finns allt från golfbana och cykelleder till barnaktiviteter och givetvis vattensport.

Ljugarn på Gotlands östra kust är en badort med anor redan från 1800-talet då semestrande stockholmare började resa dit. Ljugarn är en riktig sommarortsklassiker med flera kilometer lång strand. Alldeles intill stranden ligger Ljugarns Semesterby & Camping och i området finns möjlighet att klättra på raukar, fiska, segla, spela tennis och cykla eller vandra. Eller varför inte bara njuta av utsikten och stranden? 

Ljugarn

Trodde du att Apelviken utanför Varberg är Sveriges bästa surfingplats? Kanske det, men på Sverige östra kust skulle många säga att det är Torö Stenstrand, i Stockholms skärgård, söder om Nynäshamn. Här påminner naturen om den gotländska och uppskattas av såväl surfare som barnfamiljer och fågelskådare. Torö ligger längst ut på Södertörnshalvön och Torös stenstrand, liksom Örens naturreservat ligger på den södra spetsen. Det finns flera campingplatser i närheten av Nynäshamn, bland annat populära First Camp Nickstabadet. 

Utanför Sundsvall ligger Alnön med flera fina stränder, bland annat Tranviken som är ett havsbad med populär sandstrand. En annan strand är Hartungvikens havsbad, här finns även grillplats och stora ytor för exempelvis beachvolley. 

Även upp i norr finns vackra sandstränder för såväl lata dagar som för aktiviteter. Pite Havsbad utanför Piteå är en kilometerlång strand med långgrunt vatten och här ligger dessutom en av Sveriges femstjärniga campingplatser. Pite Havsbad har bland annat padelcenter, trampolinland, vattenaktiviteter och flertalet restauranger och barer med underhållning. 

Pite Havsbad. Foto: Wikimedia Commons

Vi önskar er alla en härlig sommar med många goa bad! Men glöm inte säkerheten, var uppmärksamma och bada aldrig ensam! 


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill