Vi är vana att se honom i kostym och betygsätta dansande kändisar i tv.
Men Tony Irving har fler sidor.
En av dem är att han är en stor campingfantast och älskar den svenska naturen.

– Offentligt har jag alltid haft en fasad som varit kaxig och fjollig och allt har kretsat kring dans. Nu kände jag att det var dags att öppna mig lite, säger Tony Irving om tv-programmet Camping Queens, som han varit aktuell i under våren.

Tillsammans med kändisstylisten Jonas Hallberg har han rest runt i Sverige i en husbil. Vi har fått se dem besöka allt från västkustpärlor som Marstrand och Fjällbacka till Dalarnas skogar utanför Sälen.

Man får ju verkligen se en ny bild av dig, från en piffig dansexpert till en riktigt campare i praktiska funktionskläder?

– Ja, men så är det. När man jobbar med underhållning så visar man upp en viss yrkessida. Men alla människor i rampljuset har ju en annan sida av sig själv utanför. Den här sidan hos mig har alltid varit privat, som jag aldrig brytt mig om att visa upp för folk. Men eftersom jag gjort så mycket i mitt liv och tycker det är roligt så tänkte jag att det kunde vara roligt att visa lite bakom kulisserna, säger Tony.

Intresset för camping och friluftsliv kom redan i uppväxten i brittiska Ainsworth.

Med en pappa som var scoutledare slussades Tony tidigt in i scoutlivet. Minst en gång i månaden var han ute på vandring och varje sommar innebar minst en veckas scoutläger.
– Dessutom var min familj ofta ute med husvagnen. Min farsa älskar naturlivet så vi åkte alltid iväg med husvagnen under semestrarna.

När han i vuxen ålder hamnade i USA köpte han tillsammans med sin dåvarande partner en husbil för att kunna se den amerikanska naturen på nära håll.
– Det var ett perfekt sätt att se saker och samtidigt få uppleva naturen. Jag gillar levnadssättet att man inte behöver bo på dyra hotell och checka in och ut hela tiden. Jag gillar känslan av att kunna ta mitt hotell med mig och vakna med min kudde och ha mina bilder på väggarna.

Under sina 23 år i Sverige har han hunnit beta av stora delar av landet och han tröttnar aldrig på att ge sig ut ensam i naturen.
– Tyvärr var jag tvungen att sälja min husbil för fyra år sedan så numera blir det oftast vandringar i tält. Men det är väldigt smidigt det också. Tack vare allemansrätten behöver man inte ta hänsyn till det här med privat mark utan kan bo var som helst. Men jag vill verkligen köpa en ny husbil framöver.

Hur är det med din man då, är han också en friluftsmänniska?

– Haha, nej! Min man är en riktig stadsmänniska. Han älskar sitt porslin och få sin mat serverad. Han tycker inte om ett dopp på morgonen i någon sjö, som jag älskar, säger Tony och fortsätter:
– Vissa saker gör jag själv. Jag vandrar själv och jag åker skidor själv. Det är mina aktiviteter. Samtidigt som min man har sina. Det tror jag är hälsosamt i ett förhållande. Jag gör mina saker och sen kommer jag hem till honom, som en vettig människa.
– När vi har semester tillsammans brukar vi åka på charter. Han kan åka med på husbilssemestrar man han är inte så bekväm med det, utan då får jag vara chaufför, servitris och städare.
Vad är det bästa med att campa då?
– Det härligaste är upplevelsen. Det är villkorslöst och det finns inga måsten. Du måste inte vara på något specifikt ställe, det finns inget hotell som säger att du inte får göra det eller det. Vill du gå runt i kallingarna så gör du det. Vill du springa naken så gör du det, om det inte finns någon annan husbil i närheten förstås.

Vad är det viktigaste med en bra rastplats tycker du?

– Kontrasten och närheten till allt. Att ha en husbil eller husvagn ger helt olika upplevelser. En husvagn kan du koppla bort och köra iväg med bilen. Men en husbil måste du alltid ta med dig. Har du en rastplats med en halvtimmes promenad till sevärdheterna så kan du lämna husbilen där.
Vilka ställen återstår för dig att utforska i Sverige?
– Norrland. Det finns en så rik och spännande historia där. Stockholm är inte Sverige, även om man i många fall kan tro det. Alla fantastiska landskap som vi har här i Sverige har alla en helt egen kultur.

Har du bestämt resmål i sommar?

– Ja, det har jag faktiskt. Min man ska jobba nästan hela sommaren, så jag ska passa på att vandra en vecka runt Medelpad och Ångermanland.

 

Tony bästa rastplatsställen i Sverige:

Rastplatsen i Gränna. Det är Sveriges absolut bästa ställe. Du har gångavstånd till centrum, du har vattnet fram för dig. Du har en jättestor camping alldeles i närheten och du har dessutom en parkeringsplats anpassad för husbilar. Det finns restauranger i närheten också.

Rastplatsen vid Trosa. En total kontrast till Gränna. Bästa stället om du vill komma ifrån och ha en wow-naturupplevelse. Härifrån kan du åka in till Trosa eller ta landsvägen till Nyköping. Här omkring finns så vackra platser att parkera husbilen på och bara vara. Du kan parkera vid vattnet eller på landet. Eller så kan du ställa dig mitt i smeten.

Rastplatsen i Norrtälje. Det var länge min favorit fram till att jag flyttade dit. Platsen ligger lite hemligt till. Ett ställe här, som heter Kärleksudden, är ett kafé som har en parkeringsplats precis utanför. Där får fyra-fem husbilar plats och man har en fantastisk utsikt över en vik och en ö som heter Borgmästarholmen. Här kan man också fiska och bada.

Skrivet av Vakna där du vill