När Maud, sambon Hans och dvärgschnauzern Alva skulle resa till Gällivare tog de tillfället i akt att prova på husbilslivet – något som lockat dem en tid. Under två veckor var de på resande fot och även om slutmålet var planerat hade de ingen bestämd rutt för resan dit.

– Vi åkte dit näsan pekade och stannade där det såg fint ut. Det finns så mycket vackert att uppleva i Sverige, säger Maud.

Paret bor i Borås och Knaus-husbilen de hyrt via Rent and Travel hämtade de ut hos Kareby Bil i Kungälv, där de också hade sin egen bil parkerad under tiden de reste.
– Det var väldigt enkelt och smärtfritt att hämta husbilen, det var inga problem med någonting, säger Maud.

Att resan blev två veckor lång grundade sig i parets erfarenheter från charterresor, men känslan efter de fjorton dagarna var en annan än förväntat.

– Vi tänkte att vi brukar vara ganska nöjda redan efter 10 dagar, men här kände vi istället att vi hade velat ha en vecka till.
Orsaken tror Maud är att man vid många andra sätt att resa är mer stilla på en plats, medan de nu fick möjlighet att uppleva många nya saker och platser under resans gång.

– Det finns alltid mer att upptäcka och friheten i att kunna stanna var som helst är härlig.

Ett kollage av tre bilder, envisar en vit husbil ståendes under skylten "Välkommen till Storsjöforsens naturreservat", en visar träd och en visar forsande vatten i förgrunden och skog i bakgrunden

Tidigare har Maud och Hans cyklat mycket, rest i Tyskland och Österrike och fjällvandrat. Hans hade husvagn på 70-talet och som barn brukade Maud tälta och fiska med familjen. Tankarna på husbil har funnits hos dem ett tag så möjligheten att hyra för att prova på var ett passande koncept.

– Det är skönt att ha hemmet med sig hela tiden! Och vi hade med cyklarna också, som ett komplement för att ta oss runt när vi parkerat husbilen.

Resan gick från Kungälv genom landet upp till Gällivare, som Maud kommer från och där de nu skulle besöka släktingar. Några av stoppen på vägen var Örebro, Skuleberget, Storforsens Naturreservat och Vassaraälven. Totalt blev det lite drygt 300 mil. Att resa i husbil i nuläget tyckte de kändes skönt.

– Vi hade förberett med mat för hela resan innan vi åkte så vi behövde inte träffa så mycket andra människor utan kunde hålla behörigt avstånd.

Stående foto på snötäckt mark,till vänster i bild syns två träd och i fjärran tornar bergen upp sig. Det är blå himmel och solen skiner.
Under resan hann Maud, Hans och Alva uppleva flera årstider och väderlekar.

Att resa utanför högsäsong gjorde det ännu lättare att vara spontan längs resans väg eftersom ingen av de campingar och ställplatser Maud och Hans stannade på behövde bokas i förväg.

– Det finns så himla fina ställplatser, och på dagen kunde vi parkera vid alla möjliga fina sjöar och utsikter för att sedan ta oss vidare till ställplatsen när det var dags att sova.

Efter resan har Maud och Hans fått mersmak på husbilslivet och det lutar åt att det blir ett husbilsköp framöver.

Stående foto på en kvinna i röd tröja som sitter i en solstol utanför en vit husbil vars bakre halva syns. På gräset bredvid solstolen sitter en liten hund.
Även hundar kan följa med i husbilar hyrda via Rent and Travel, här sitter Alva och Maud utanför husbilen.

Vad skulle ni vilja säga till de som funderar på att hyra husbil men inte har bestämt sig?

– Vi tycker inte att det är något att tveka på, det är bara att prova på! Det är en helt annan upplevelse än andra sätt att resa. Det går inte att flytta ett hotellrum till en sjö eller till fjällen men med en husbil kan du komma nära på ett helt annat sätt och det ger en stor frihetskänsla. Det är lätt att tänka att man måste resa långt bort men det finns så många vackra platser i Sverige. Speciellt i nuläget är det ett perfekt sätt att resa. Man kan komma långt också om man vill det, man sätter ju tempot helt själv.

Skrivet av Vakna där du vill