Runt om i Sverige finns det gott om guldkorn, sevärdheter, natur, vandringsleder och annat att se och göra. Nedan har vi samlat tips i närheten av Umeå, Sundsvall, Enköping, Göteborg, Malmö och Kalmar för att inspirera. Vart reser du helst?

BW Fritid tipsar om upplevelser nära Umeå

 • Glassbondens lokala smaker i Västra selet
  Glassbonden har blivit känd för sina udda och norrländska glassmaker och för att den är ljuvligt god såklart. Glassbonden är en utmärkt utflykt med fantastisk utsikt. De gör glassen själva och bjuder bland annat på smaker som Västerbottensost Päron, Hjortron kola och Vild älgört.
 • Nyfiken på naturvetenskap på Umeå Energicentrum
  Ett perfekt utflyktsmål för en picknick och en stunds lärande för hela familjen. Både stora och små kan lära sig mer om energi och hållbarhet, kraftverket håller guidade turer och experiment och aktiviteter arrangeras utomhus.
På Umeå Energicentrum finns kraftverksmuseum, skapande återvinningsverkstad för barnen, kafé och mycket mer. Foto: Johan Gunséus/Synk
 • Historia och höjder på Norrbyskär
  Norrbyskär i Umeås skärgård är något alldeles speciellt. En tidsresa under öns storhetstid och ett samhälle i framkant tack vare stor timmerflottning på älven och ett gediget sågverk. Höghöjdsbana för modiga och låg äventyrsbana för både stora och små. Bad, picknickmöjligheter och en massa trevliga träkåkar att spana in.
 • Drakryggen – Lögdeälvsleden. En utflykt eller en vandring, välj själv!
  Drakryggen utgör den största av Lögdeälvens många nipor, som är branta sandvallar som har bildats när älvar skurit genom sandrik mark under en lång tid. Ett vindskydd med eldstad och dass finns vid dess högsta punkt. Man vandrar nedåt längs med ryggåsen, ner till älven och ett svalkande dopp. För att komma hit från Umeå: passera Bjurholm och Balfors på väg 92. Efter Angsjöns camping fortsätt ett par minuter, sedan dyker en blå liten skylt upp på vänster sida, Drakryggen. Följ skyltningen vidare höger in på en smal skogsväg. Parkera vid hygget och nästa skylt.
 • Broarna i Tallberg
  Ett antal stigar går längs de tre broarna, en avstängd järnvägsbro, en ny järnvägsbro och en bilbro, som alla korsar Öre älv på en imponerande höjd. Beundra dem underifrån, från sidled och uppifrån bilbron. För att komma hit från Umeå, kör via Nya Skravelsjövägen, väg 353, genom Gräsmyr och Hörnsjö. Efter byn Tallberg finns en parkeringsplats ner till vänster.
 • Mårdseleforsen
  Strax norr om Åmsele, längs väg 363 ligger det lilla samhället Mårdsele. Fortsätt ytterligare någon kilometer norrut så kommer du till Mårdseleforsens naturreservat. Här har Vindelälven ett litet delta med mängder av små öar och forsar däremellan. Över de större forsarna finns hängbroar och över de mindre går vanliga träbroar. Man kan gå en slinga “Forsen runt”, för att passera över samtliga broar. Mängder av trevliga grillplatser är iordningställda, samtliga i bra skick.

Powersport Centers 5 utflyktstips nära Sundsvall

 • Tynderö och Åstön i norr och Lörudden i söder
  Tynderö och Åstön har både restauranger och badvikar – eller varför inte ta en picknick på klipporna längst ut vid Skeppshamn. Lörudden med sitt fiskeläge med mycket gamla anor. Ta en fika, middag eller köp med dig av havets läckerheter.
 • Sundsvalls stenstad
  De vackra stenhusen uppfördes efter en stor brand i slutet av 1800-talet. Ett av husen i staden är uppfört av Isaak Hirsch, Hirschska huset, och det fick senare bli modell för de hus som uppfördes på Strandvägen i Stockholm. Ta en fika eller middag på någon av restaurangerna eller besök Södra och Norra berget som finns i närheten. Där har du en fantastisk utsikt över hela staden.
 • Vandra eller paddla kajak i vackra Höga kusten
  Besök natursköna Bönhamn, fiskeläget i Norrfällsviken eller ta båtarna till Högbonden Fyr. En annan vacker del av Höga kusten är Rotsidan – en 4 km lång kuststräcka med vackert slipade och plana diabashällar. Kajaker och kanoter kan hyras på flera platser för den som vill uppleva platsen från vattnet.
Högbonden. Foto: Nils Bjuggstam
 • Upptäck Alnö
  Till denna mysiga ö kommer du via en broförbindelse. Här finns över tio badstränder att välja mellan. På Södra Alnö ligger Spikarna, ett fiskeläge fiskestugor, bodar, kapell och klippbad.
 • Ta färjan till Hemsö fästning
  En av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar, som numera är öppen för allmänheten. Fästningen har ett förflutet som kustförsvarets största anläggning och är den enda bevarade i sitt slag.

Henrikssons Husvagnars 5 tips nära Enköping

 • Enköpings alla parker
  Det finns massor av fina parker i Enköpings stad och de flesta är dessutom väldigt nära varandra. På så sätt kan du hitta en plats att parkera ditt fritidsfordon på och sedan gå runt i lugn och ro.
 • Älgsafari i Heby
  Några mil utanför Enköping finns det ligger Gårdsjö Älgpark där man kan besöka “tama” älgar och även få klappa dem. Älgarna ser man via en guidad tur, och plats på denna måste förbokas innan besöket.
 • Fika på Hornuddens Trädgård
  Lokalt café och restaurang som har vunnit priser för sitt arbete för att vara ett hållbart café. De flesta råvaror som används i maten odlar de själva. Det finns även en gårdsbutik med lokala ekologiska produkter.
Utsikt och vy över området Foto: Hornuddens Trädgård
 • Strängnäs hamn
  Hamnen utgör en mittpunkt i sommarens Strängnäs. I hamnen finns ställplatser från vilka du når den mysiga stadens butiker, caféer och restauranger.
 • Varva ner på golfbanan
  Det finns många fina golfbanor runt Enköping, några av dem är Orresta GK, Ängsö GK, Enköpings GK, Frösåker GK, Bro Hof Slott GK och Västerås GK.

5 restips nära Göteborg

 • Vandring på Götaleden
  Välkommen att vandra mellan Göteborg och Alingsås. En trevlig och varierande naturupplevelse med 9 etapper att välja mellan. Totalt 71 km.
 • Vandring på Bohusleden
  Bohusleden består av 27 etapper och ungefär 34 mil av naturskön och omväxlande vandring genom Bohusläns vilda och vackra natur. Leden sträcker sig från Lindome i söder, vid gränsen till Halland, till Strömstad i norr.
Bild från en av Bohusledens etapper
 • Njut av Göteborgs norra och södra skärgård
  Salta bad, havets delikatesser och fina naturupplevelser hittar du här. Till den norra skärgården kan du ta dig till med bil och sedan vandra den 22,8 kilometer långa Skärgårdsleden, äta gott på någon av restaurangerna eller bara ta ett uppfriskande dopp. Den södra skärgården är bilfri och resor till och mellan öarna sker med färja. Håll dig uppdaterad kring riktlinjerna kring resande i kollektivtrafiken!
 • Upplev Gunnebo slott och trädgårdar
  Ett vackert och välbevarat slott och trädgårdsanläggningar med anor från 1700-talet. Här finns möjlighet att på egen hand upptäcka trädgårdarna, gå en guidad slottsvisning eller äta gott i den ekologiska restaurangen.
 • Utforska Marstrand
  Ett för många välkänt besöksmål som förutom Carlstens fästning bjuder på segling, kultur och fantastiska vandringsleder. På själva Marstrandsön går en stig runt ön och på Koön finns tre nya vandringsleder i olika svårighetsgrad och terräng. Fixa en egen picknick-korg eller ta med mat från någon av caféerna och restaurangerna på plats och njut av den vackra naturen och utsikten

5 restips nära Malmö

 • Upptäck Ven
  Ven är en härlig plats att upptäcka för både stora och små. Passa på att njuta av naturen, ta en skön dag på någon av de vackra stränderna eller besök Tycho Brahe-museet eller någon av de pittoreska byarna. Till ön kommer du med färja och biljett bokas i förväg.
 • Havsnära Varberg
  Ett populärt besöksmål året runt med allt från sitt antika kallbadhus, till intressanta gårdsbutiker och flera fina campingplatser. Inte minst fantaster av vattensport så som surfing och kite uppskattar ofta Varbergs vatten. Till Varberg tar det endast cirka en timme från Göteborg och ungefär två från Malmö.
 • Mer än bara träd i Bokskogen i Torup
  Utöver bokskog inrymmer det flera hundra hektar stora området odlingsmark, betesmark och ett slott med både park och trädgårdar. Här finns något för den som vill motionera såväl som för den som vill veta mer om platsens kultur och historia. Det finns också temastigar, lekplatser och ett museum.
Bokskogen i Torup en mil öster om Malmö. Foto: Wikimedia
 • Historia på Katrinetorp Landeri
  Historian om Katrinetorp landeri inleds i början av 1800-talet och är idag en välbevarad anläggning med historiska trädgårdar och park. I trädgårdscaféet serveras både kaffe, fika och mat – mycket lagat med råvaror från Katrinetorps trädgård. Den som vill veta mer om gårdens historia kan gå en guidad tur på plats.
 • Vandring på Skåneleden
  Den 125 mil långa Skåneleden består av 107 etapper indelade i fem delleder. Leden erbjuder mycket variation och går både genom vacker bokskog, längs med havet och över vidsträckta slätter. Etapperna är olika långa och har olika svårighetsgrad.

5 restips nära Kalmar

 • Öland – en ö med många möjligheter
  På Öland kan du cykla, vandra, bada, spela golf, surfa eller besöka någon av de många historiska platserna. På Ölands uddar finner du fyrarna Långe Jan och Långe Erik, från vilka utsikten är vacker över havet.
 • Gotland – ett unikt landskap
  På Gotland finns flera naturreservat med vacker natur, de välkända raukarna, ängar, skog och häpnadsväckande kuststräckor. Det finns även många historiska platser att utforska och naturligtvis förtjänar även Visby ett besök – staden upptogs 1995 på Unescos världsarvslista.
 • Mysiga Österlen
  Österlen är känt för sitt vackra landskap med böljande kullar och vidsträckt utsikt över såväl hav som land. I Nationalparken Stenshuvud finns såväl hedar som lövskog och vackra stränder. Inåt land finns ruiner, historia och trädgårdar och i Öster omges Österlen av en fin kustremsa med goda möjligheter till slappa stranddagar. Utöver natur kan du uppleva pittoreska städer som Simrishamn och Ystad.
Vy från en av de guidade turerna i Stenshuvud Nationalpark.
 • Anrika Kivik
  Blandningen av äldre och nyare bebyggelse gör promenaden i Kiviks hamnkvarter till en ren njutning. Klimatet har gjort platsen extra lämplig för äppelodling och på Kiviks Musteri kan man besöka gårdsbutiken, äta mat eller fika och äppelsafari, guidad tur eller ciderprovning.
 • Vandring på Ostkustleden
  Indelad i åtta etapper är Ostkustleden totalt 16 mil lång och går du hela sträckan möts du av såväl lummig skog och mossmark som karg skärgård, sjöar att ta ett dopp i och charmiga samhällen. Leden startar och slutar i Lilla Hycklinge och längs med vägen finns möjlighet att övernatta i stugor eller tälta.

På grund av situationen med coronaviruset kan vissa aktiviteter vara annorlunda i år jämfört med hur de vanligtvis är upplagda. Läs på hos respektive aktör om vad som gäller inför besöket.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill