Brynja Brynjarsdottir är en riktig hejare på camping, både under arbetstid och efter. Till vardags arbetar hon på Backamo Husvagnscenter med att guida ressugna till sin drömhusvagn eller -husbil och på fritiden reser hon gärna själv iväg med familjen eller vänner i sin Carasuite från Weinsberg. Att hon själv lever som hon lär gör Brynja till en hejare på att ge råd till andra som är nyfikna på att campa.

Från jobb till genuint intresse

Eftersom hennes pappa drivit Backamo sedan Brynja var liten har hon vuxit upp med camping, och då främst i husvagn. Det var det naturliga valet för familjens semestrar. Som vuxen var det faktiskt genom jobbet som Brynja började campa privat igen. Kollegan Thomas, som själv lever och andas camping, uppmanade henne att resa mer för att kunna förstå kunderna bättre.
– Och det var en riktig win-win! Jag har lärt mig mycket om fordonen vi säljer samtidigt som sättet att resa och semestra passar mig perfekt. Jag är gärna i naturen och tycker exempelvis om att springa, cykla, vandra och åka skidor, säger Brynja.

Traillöpning i Åre

Personligen föredrar Brynja att resa med husbil, eftersom det är smidigt och enkelt. Barnen åker gärna med och Isaberg i Småland är ett återkommande resmål. Under sommarsäsongen blir det främst kortare resor i närområdet, eftersom Brynja jobbar mycket då. Men hon reser även under vår, höst och vinter och då kan resorna bli längre.
– Man behöver inte åka långt för att komma bort från vardagen. Och här är husbilen väldigt bra – steget att komma iväg blir mindre än om vi skulle boka hotell och planera en resa på det sättet. Det är mer frihet nu – är det dåligt väder till exempel är det bara att åka någon annanstans eller vänta till nästa helg, säger Brynja.

Oavsett längden på resan står familjen främst på campingplatser. Eftersom barnen är ganska små är det smidigt och bekvämt att det ofta finns aktiviteter, lekplatser eller närhet till vatten. Husbilen har gjort det möjligt att även under pandemiåret göra utflykter och hitta på aktiviteter med barnen.
– Vi har egen toalett, mat och kök och på så sätt kan vi utesluta onödiga kontakter med andra. Det har varit väldigt tryggt, säger Brynja.

Vinterrustad husbil med vattenburen värme

Inför den här säsongen har Brynja bytt till en ny husbil från modellår 2021. Planlösningen är samma som de tidigare haft, en Carasuite 650 MF. Modellen är en Scandic Edition – speciellt anpassad för resor året runt i ett skandinaviskt klimat.
– Planlösningen är perfekt för oss så den ville jag definitivt behålla. Soffgruppen och den sociala ytan blir rymlig utan att bilen blir särskilt lång. Men vi har uppgraderat från luftburen värme till vattenburen värme från Alde, säger Brynja.

Från marknadsföring till fritidsfordon

Backamo Husvagnscenter firar 30 år i år och företaget startades från början i Trollhättan av Brynjas pappa Brynjar och hans bror. Sedan 1994 finns verksamheten i Ljungskile, där den har byggts ut, ändrats och renoverats genom åren. Backamo har alltså alltid funnits med i Brynjas liv, även om hon själv började arbeta där först för fyra år sedan. Innan dess jobbade hon med marknadsföring och kommunikation, något som är nyttigt även i den nuvarande rollen som delägare och den som skall driva familjeföretaget in i framtiden.
– Jag gillar att jobba strategiskt med en överblick över helheten och tycker om att driva företag. Allt eftersom blev tanken på att arbeta i familjeföretaget allt mer naturlig. Husvagn och husbil är ett naturligt intresse för mig där friluftsliv och passion passar bra in.

Så – blir det någonsin för mycket camping för Brynja? Nej, det tror hon inte. Istället skulle hon gärna campa ännu mer: träningsweekends, resor i Europa och med sambon som spelar golf.
– Jag tror stenhårt på att har du en passion för det du säljer så smittar det av sig. Jag tror det här är något som kommer att följa med hela livet, avslutar Brynja.

Tips för den som vill skaffa fritidsfordon till sommaren

  • Det är hög tid att titta och agera. Det säljs mycket och är tunt på begagnatmarknaden just nu.
  • Köper du ett begagnat fordon så var noga med att säkerställa att ett fukttest är gjort och att det finns ett täthetsprotokoll. Det gäller både om du köper privat eller genom återförsäljare, men är ännu viktigare om du köper privat. Är det inte gjort kan det vara värt att erbjuda sig att betala för ett. Det kan vara en billig kostnad för att säkerställa att fordonet är okej.
  • Kolla upp din närmaste återförsäljare och prata med dem. Se vad de har på gång och vad som är på väg in. Det är mycket ruljangs och även om det inte finns något fordon just nu kan det vara på väg in. Vänta inte!

Tips inför sommarsäsongen

  • Många har nog hunnit göra premiärturen för i år, men om du inte varit ute än så se till att kolla vagnen minst två veckor innan resan. Se så att värmen startar, vattnet rullar igenom och att de inte läcker. På så sätt hinner du åtgärda eventuella problem innan resan.
  • Planerar du att stå på camping – boka det innan för att vara säker på att få en plats. Vissa campingar tar slut snabbare än andra så var beredd på att vidga dina vyer och ta en annan camping i närheten.
  • Samla på tips! På Instagram och Facebook finns det många som tipsar om ställen. Det har hänt att jag har sett magiska platser för fricamping och bett dem skicka en Google pin jag kan spara. Även facktidningar och forum är bra för att planera sommaren.

Tips för dig som vill fortsätta campa i höst och vinter

  • Det är jättehärligt att ge sig ut på tidig vår eller en vacker höstdag. Många delar av landet har dessutom en ganska mild vinter som möjliggör resande året runt.
  • Om du är osäker på om fordonet funkar på vintern kan du prata med en handlare för att få råd. Små saker kan vara det som gör skillnad, som att ha med extra gasol och se till att den är i en plåtflaska istället för kompositflaska till exempel.
  • Man kommer längre än man tror. Våga testa och våga fråga – ta hjälp! I de flesta fall behöver du bara komplettera med ett par vinterdäck, sen är det bara ut och köra.

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill