Campingsäsongen har blivit längre och allt fler använder sin husvagn eller husbil året runt. Samtidigt är det fortfarande många som nu tar hem och förbereder fritidsfordonet för vinterförvaring. Oavsett vilket som passar in på dig finns några saker att tänka på.

När det är dags att ta hem husbilen eller husvagnen och låta den vila till nästa säsong är det bra att gå igenom fordonet – se till att allt är i sin ordning och förbereda det på bästa möjliga sätt inför en stilla och kall period. En fördel med en grundlig genomgång nu är att det blir kortare uppstart när våren är här och det är dags att ge sig iväg igen.

Vissa saker kan behöva åtgärd på verkstad medan andra saker kan göras på hemmaplan. Och medan vissa föredrar att göra all service själv lämnar andra in sin husvagn eller husbil till någon av våra auktoriserade verkstäder.

Oavsett vad du vill du ha hjälp med finns hjälp att få och våra återförsäljare svarar gärna på frågor om ditt fordon och vintercamping. En förteckning över våra återförsäljare finns här.

Vintercamping

Tillhör du dem som funderar på att campa i vinter? Ta då del av tipsen från Bergholms tekniska chef, vår egen husvagns- och husbilsdoktor i blogginlägget Vintertips från husvagns- och husbilsdoktorn.

Inför vinterförvaring

För dig som vill hålla fritidsfordonet i gott skick till nästa sommar kommer här några enkla tips.

  • Se till att fordonet är ordentligt tömt på vatten. Spola ur kranarna så att inget vatten ligger kvar i ledningarna eller tanken. Lämna därefter kranarna fullt öppna mellan varmt och kallt, på så sätt kan hela systemet dräneras på vatten. Även avtappningsventiler på tankarna bör lämnas öppna under vinterförvaringen.
  • Laddning av batterier är en viktig del i vinterförvaringen. Kyla försämrar batterikapaciteten. Om möjligt, underhållsladda batterierna under vintern och koppla annars från dem. Helt urladdade batterier får aldrig tillbaka full kapacitet och i värsta fall kan de frysa sönder.
  • Töm fordonet på mat och textilier och städa gärna fordonet både in- och utvändigt. Det minskar risken att drabbas av skadedjur och ger även en trevligare och kortare uppstartssträcka i vår när det är dags för nästa resa.
  • Fyll däcken med några extra hektos tryck inför vinterförvaringen. På så sätt kan en platt yta på däcken undvikas. Finns det möjlighet att flytta fordonet ett par gånger under perioden minskar risken eftersom trycket då fördelas på större ytor av däcket.
  • Möss kan göra mycket skada i en husbilsmotor. Håll koll på att de inte har tagit sig in i luftburken och kommit åt luftfiltret.
  • Tanka fullt innan du ställer av husbilen, så det inte bildas kondens i tanken.

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill