Aaah, klar luft och färgglada träd! Hösten sprider sig och temperaturen sjunker, vilket vi inte hänger läpp över. Tvärtom finns det vissa fördelar med att resa under hösten, jämfört med sommaren. Är du ny på husvagn och husbil delar vi dessutom några praktiska tips för fortsatta resor, även när mörkret smyger sig på.

Sommaren kommer med ljus, värme, bad och en längre ledighet – vilket innebär massor av möjligheter när det kommer till resande och upplevelser. Men alla årstider har sin charm, och de allra flesta fritidsfordon lämpar sig lika väl för resor i november som i juli. Ta vara på den vackra höstnaturen och planera din resa till en skog där löven byter kulör. Gå promenader för att uppleva höstens färgpalett, i kombination med klar luft. Förbered en termos med varm dryck för att hålla värmen under utflykten. Att komma tillbaka till en varm och mysig husvagn eller husbil efter en dag ute i friska luften, är dessutom svårslaget.

Något som ökar trivseln och mysfaktorn är att dekorera din husvagn eller husbil – och kanske är det än mer perfekt nu till hösten, när man troligtvis tillbringar lite mer tid inomhus. Byt ut bordsduken, förse sällskapsytorna med mjuka filtar, eller låt en ljusslinga bidra till myskänslan. För utsidan finns det solcellsdrivna alternativ du kan hänga upp, om du stannar längre på ett ställe.

Mysigt ombonat i vinterrustade Knaus Scandinavian Selection.

Som tidigare nämnt finns det en del fördelar med att resa under hösten, jämfört med sommaren. På många populära resmål minskar trängseln avsevärt under hösten när sommarturismen avtar. På så sätt har du möjlighet att njuta av platserna i en lugnare och mer avslappnad atmosfär. I många fall är det också billigare att resa utanför huvudsäsongen, och det kan finnas attraktiva erbjudanden när efterfrågan är lägre.

Sist men inte minst finns det några saker som är bra att tänka på när du reser under hösten, som kan skilja sig från att resa under sommaren:

  • Se till att uppvärmningssystemet i ditt fordon är i gott skick och att du har extra gasol. Gardiner och täcken kan hjälpa till för att hålla värmen inne under kyliga nätter. Reser du i snö och riktig kyla är det bra att se så att husvagnen eller husbilen är väl isolerad och vinteranpassad.
  • När dagarna blir kortare är bra belysning extra viktig. Kontrollera och byt ut trasiga lampor. Packa ficklampor och extra batterier för säkerhets skull. Det kan också vara praktiskt när det är mörkt utanför fordonet.
  • Var beredd på kortare dagar genom att planera aktiviteter och resrutter i förväg. Använd trivsam belysning för att höja mys-stämningen under de mörka kvällarna.
  • Dubbelkolla öppettiderna för campingplatserna du funderar på – och se till att deras serviceområden, toaletter och duschar håller öppet! En del campingplatser stänger hela, eller delar av, sina anläggningar inför vintersäsongen.
  • Under hösten är luftfuktigheten högre, så se till att ventilationen fungerar ordentligt och vädra vid behov. Om det snöar är det viktigt att se till att ventilerna är fria från snö. Håll även ett öga på eventuell kondensation och torka upp vid behov.
På väg mot skidbacken med Weinsberg CaraHome.

Reser du norrut, eller fortsätter resa även i vinter, finns det ytterligare några saker som är bra att ha koll på när det kommer till resandet och ditt fordon:

  • Var beredd på väglaget, är det vinterväglag så se till att ha rätt däck. Snökedjor kan vara bra att ha. Kör försiktigt i halka och snö och håll dig informerad om kommande väder för att undvika oväntade utmaningar.
  • Snöar det? Skotta undan med skyffel och håll taket på husvagnen eller husbilen rent för att undvika överbelastning, skador och påverkan på ventilationen.
  • Håll koll så att avlopps- och vattensystem inte fryser.
  • Ha med extra gasoltuber.

Har du fler tips? Dela med dig i kommentarerna!


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill